Harun Şişmanyazıcı GYİB Danışmanı Oldu

Yazarımız Ekonomist  Harun Şişmanyazıcı Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Danışmanı oldu. Şişmanyazıcı İMEAK Deniz Ticaret Odası YKB Danışmanlığı görevinden geçtiğimiz günlerde kendi isteğiyle ayrılmıştı.

Harun Şişmanyazıcı Kimdir. 

1950 İstanbul doğumlu olan Harun Şişmanyazıcı sırası ile Haydarpaşa Lisesi (İyi derece),İÜ.İktisat Fakültesi (Okul 8 cisi /İyi derece) İÜİF İşletme İktisadı Enstitüsü,(Lisans Üstü)ve Norveç Denizcilik Akademisinden  (Lisans Üstü)(Şeref Payesi ,Okul 2 cisi olarak )mezun oldu. 

Üniversite eğitimi süresince ve sonrasında asli işi yanı sıra,yan uğraş olarak  1969 yılından 2005 yılına kadar  HARUN YAZICI kimliği ile tiyatro ve televizyon oyunculuğu ,yönetmenlik (6 Çocuk Oyunu,1 televizyon oyunu,Almanya'da bir büyük oyunu yönetmenliği),bir çok oyunda yardımcı yönetmenlik,senaristlik (1 televizyon dizisi ve skeçler) 8 masal plağı için prodüktörlük,oyunculuk, senaryo yazarlığı yaptı. Bir dönem İstanbul Radyosunda Radyo Çocuk Saati Programını hazırladı (Dile Geldiler,Görkemli Afacanlar Mahallesi,Hayvanat Bahçesi programlarını yazdı ve yönetti. TRT de ilk defa İlkokullar arası Bilgi Yarışmasını düzenledi. Radyo Tiyatrosu ve Dublaj sanatçılığı yaptı . Çeşitli Tiyatro Okullarında Politik ve Dramatik Tiyatro Tarihi,Türk Temaşa Tiyatrosu ve Sahne Tatbikatı derslerini verdi. Deneysel Tiyatro çalışmalarında bulundu. Çocuk hikayeleri , şiirler ve reklam  senaryoları yazdı . Hamburg'da Türklerden oluşturduğu kadro ile Hamburg Meydan Sahnesini kurdu  

1976 yılında TRT'de kadrolu olmayı istemeyerek D.B Deniz Nakliyatı Genel Müdürlüğünde işe başlayarak sırası ile Personel Müdürlüğünde  memur, Uluslar arası Sözleşmeler Komitesinde Ekonomist,(Ulaştırma Bakanlığı adına  makro seviyede denizcilik politikalarının oluşturulması ,araştırma ve incelemelerin yapıldığı ve  ayrıca IMO,OECD,UNCTAD,GATT,ILO,ECO,ICC ,ICS,UNCITRAL,UNIDROIT,AET(AB)gibi uluslararası örgütlerin denizcilik bölümleri faaliyetlerinin takip edildiği bölüm) Ticaret Müdürlüğü Acente ve İkili Anlaşmalar Şube Müdürü ; (Liner Konferanslar,Stevedor,Terminal,Tally,Acente,Römorkör,Pilotaj ,Genel Taşıma Sözleşmeleri  ve Türkiye'nin taraf olduğu  İkili Denizcilik Anlaşmalarını yapan ve takip eden bir birim),Amerika Hattı Şube Müdürlüğü ,Tanker Şube Müdürlüğü,Tanker Daire Başkanlığı ,Almanya Hamburg'ta Kuzey Avrupa Bölge Temsilciliği ,Liner Daire Başkanlığı,Türk Libya Genel Müdürlüğü,Özel Sektörde ;ART Line Genel Müdürlüğü,Ultramar Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü. Brokerlik ve Acente Temsilciliği yaptı. 

DB Deniz Nakliyatı Akaryakıt alımlarında sağladığı tasarruf nedeni ile en iyi brokrat olarak seçildi. 

Yan görev olarak;Washıngton NATO DSA Ham Petrol Bölümünde Uluslar arası eleman  ve tek Türk çalışan olarak Ham Petrol Brokerliği, İslam Armatörler Birliği İktisat ve Hukuk Komisyonun da Ekonomist,Türk Libya Denizcilik Şirketinde Murakıp,Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ,UNCTAD Limanlar Alt Komitesinde Başkan Yardımcılığı ,İstanbul Deniz  Ticaret Odası Eğitim Komisyonu Üyeliği yaptı. Kurulmasına öncülük ettiği İşletme Fakültesi İşletme İktisadi Enstitüsü Profesyonel Denizcilik  Lisans üstü eğitim programında Chartering Brokıng dersi verdi. 

 IMO,ILO,GATT,ECO,NATO,UNCTAD,ICC,AB,OECD gibi Uluslar arası Örgütlerin Denizcilik Komitesi toplantılarında ve ikili Denizcilik Anlaşmaları  görüşmelerinde Türkiye'yi yurt dışında 17 yıl sürekli temsil etti . Yürürlükte olan bazı  Uluslar arası Sözleşmelerin bazı maddelerini kaleme aldı. Bir çok uluslararası ve ulusal konferans, sempozyum  ve akademik toplantıda 15 in üstünde tebliğ sundu, oturum başkanlığı yaptı. 

6 ci 5 yıllık Plandan itibaren  5 Yıllık Planların Hazırlanmasında görev aldı,Ulaştırma Bakanlığı ve Sektör için, ayrıca katıldığı Uluslar arası Toplantılar ile ilgili sayısız Rapor ve Araştırma yaptı .150'nın üstünde yaklaşık 3000 sayfa makale yazdı. Lojistik alanında kitap olmaya hazır 2000 sayfanın üstünde ders notu hazırladı. AET ve Deniz Ticaret Politikası adlı kitabi DB Deniz Nakliyatı iç yayınları olarak yayınlandı. Türkiye'nin Dünya Deniz Taşımacılığı İçindeki Yeri adlı çalışması bir yarışmada 1 ci Mansiyon ile ödüllendirildi. Deniz Ticaret Odasının Önerisi ile Tanker İşletmeciliği Hakemi olarak nomine edildi.  

Denizcilik Gazetelerinde ''Uzman Gözüyle'' ''Akademik Platform ''Genel başlığı altında  Köşe yazarlığı yaptı. 

Ultramar Denizcilik Şirketini kurdu ve tasfiye edilinceye kadar yönetti. 4 yıl  İstanbul Ticaret Üniversitesinde;Deniz İşletmeciliği,Liman İşletmeciliği,Uluslararası Nakliye ve Sigorta ve Kombine Taşımacılığı derslerini verdi.( Devam etmiyor.) 

Piri Reis Üniversitesi  PUSEM içinde Gemi Kiralama ve Brokerlik Kursunun kurulmasına öncülük etti ve çeşitli dersleri verdi. (Halen Devam Ediyor) Bir çok özel ve kamu kuruluşu kadrosunu Lojistik ,Deniz Taşımacılığı ve Uluslararası Ticaret Konusunda eğitti. Bir çok üniversite de kısa süreli dersler verdi.  

 Makro ve Mikro ölçekli çeşitli projelerde danışmanlık yaptı.  

Denizcilik Müsteşarlığı ve İstanbul Deniz  Ticaret Odasının Kurulma çalışmalarında yer aldı. Deniz Ticaret Odasında 3 yıl YKB Danışmanlığı görevini yürüttü. 

KÜDENFOR Danışma Kurulu Üyeliği, Armatörler Birliği Akademik Komisyon Danışma Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmekte olan H.Şişmanyazıcı son olarak GYIB Danışmanlığına getirilmiştir. 

6.4.2016  

  

Editör: TE Bilişim