Glogbal Holding UN Ro-Ro'ya Talip 

Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Citibank aracılığıyla satılacak olan UN Ro Ro’nunu çoğunluk hissesine talip olduklarını belirtirken, daha sonra hedeflerinin Karadeniz’de Ro-Ro taşımacılığı olabileceği mesajını verdi. Kutman, Derince, Samsun ve İskenderun limanlarının özelleştirmesi ile de yakından ilgilendiklerini bildirdi. Kutman’ın üç ihalede de yine dünyanın en önde gelen liman yatırımcısı Hutchison Port Holdings (HPH) ile birlikte hareket etmesi bekleniyor.

İzmir Limanı’nın 49 yıllık işletmesine Global Holding ile en yüksek teklifi veren Hutchison Port Türk gazetecilere Hong Kong Limanı’nı tanıttı. 1 milyar 275 milyon dolarlık ihale bedelinin peşin ödeneceğini bildiren, Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Global-Hutchison, Deutsche Bank, Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık’dan oluşan konsorsiyumda ortaklık dağılımının 1 hafta 10 gün içinde netleşeceğini söyledi.

Sırada Derince, Samsun ve İskenderun var
Madencilik ve limanların dünyada çok stratejik bir yeri olduğuna değinen Kutman, HTC ile birlikte olmanın, bu noktada önemli olduğunu vurguladı. Kutman, Mersin’i alması nedeniyle Afken-PSA ortaklığının almasına Rekabet Kurulu’nun geçit vermediği İskenderun ve TCDD’nin Samsun ve Derince limanlarıyla da ilgilendiklerini bildirdi. Global’in liman özelleştirmelerinde yine Hutchison’la ortak hareket etmesi planlanıyor.

Kutman, liman işletmeciliğinden sonra Ro-Ro taşımacılığına girmeye hazırlandıklarını, bu çerçevede Citibank aracılığı ile satılacak UN Ro Ro  hisselerine talip olduklarını açıkladı. Hedeflerinin entegrasyon olduğunu vurgulayan Kutman, “Türkiye’nin Avrupa ile olan ithalat, ihracat işinde ciddi bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Bu oluşum ile Türkiye, Mısır, Batıda İtalya ile Akdeniz çanağında da faaliyet gösterebileceğimize inanıyoruz” dedi.  Mehmet Kutman, Karadeniz’de de Ro-Ro işletmeciliğine yönelik faaliyet göstermek amacıyla fikir aşamasında da olsa ön çalışmalarının bulunduğunu anlatırken, başvurularını aracı kanalıyla yaptıklarını, sürecin 2-3 ay içinde tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.

Ulusoy’ların önderliğinde Ro Ro taşımacığı yapan ve çok ortaklı bir şirket olan U.N-Ro Ro’nun 212 ortağı bulunuyor. 1993 yılında UND Ro-Ro İşletmeleri AŞ ve UND Denizcilik AŞ, adıyla iki ayrı şirket olarak kurulan U.N. Ro-Ro İşletmeleri, daha sonra 2004 yılında, U.N Denizcilik AŞ şirketi adıyla aynı ortak ve hisse yapısına sahip U.N Ro-Ro İşletmeleri AŞ adı altında birleştirilmiş. Sahip olduğu Ro-Ro’lar ile uluslararası taşımacılık hizmeti veren U.N. Ro-Ro işletmelerinin, 600 milyon dolarlık yatırımı var. İşletme, son olarak 2005 yılında Pendik’te 550 tırın park edebileceği alana sahip olan Pendik Ro-Ro Limanı’nı hizmete sokmuş. U.N. Ro-Ro’nun ayrıca Ambarlı’da da bir limanı bulunuyor. Pendik ve Ambarlı’daki limanlardan her gün düzenli olarak İtalya’nın Trieste Limanı’na seferler düzenleniyor.

Öte yandan Kutman, Kazakistan’daki uranyum arama çalışmalarının devam ettiğini, bu kapsamda 10-15 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını sözlerine ekledi.


Honk Kong Limanı

HPH bir ülkeye önce limanla giriyor

İhale sonrasında sevinci fotoğraflarına yansıyan Kutman, daha önce birçok projeye imza attıklarını ancak İzmir Limanı ihalesinin kendisine ‘büyük onur ve mutluluk’ sağladığına işaret ederek, şunları söyledi: “Hutchison Porta bugün baktığınız zaman elektrikten, telekominikasyona, gayrimenkul geliştirmeye kadar bir çok alanda faaliyet gösteren bu şirketin sonu gelmiyor.” Hutchison’ın dünyadaki tüm ülkelere girerken öncelikle liman işletmeciliğini seçtiğini belirten Kutman, “Türkiye’de de böyle olabilir. İleride telekom ve enerji işlerinde yoğunlaşabilirler” dedi.

Alharal: Misyonumuz, bu işin içinde, yönetiminde var olmak

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Eli Alharal ise “Bu ortaklığın temelini iki sene önce Global Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Bensel ile birlikte Kudüs’te attık. Biz ihracatçıları söz konusu grubun içine almadan böyle bir ihaleye girmemeniz gerekir dedik. Ortaklıkta hisse oranı birinci önceliğimiz değil. Bizim misyonumuz bu işin içinde yönetiminde var olmak. Türkiye’nin dış ticaret gelişiminde bizim katkımızı güncel olarak sağlamak. Hisse oranımızın yüzde 5 veya yüzde 25-50 olması çok da önemli değil. Hisse oranımızı da nihayetinde İzmirli yatırımcıların katılımları belirleyecek. Ama dediğim gibi gündemimiz hisse oranından ziyade bu ortaklığın içinde olup misyonumuzu gerçekleştirmek” dedi.

İzmir’i Hong Kong’dan izleyecek

 Dünyada 23 ülkede, 45 liman ve 257 rıhtım işleten, tüm limanlarını merkezdeki ‘kumanda merkezi’nde, 7 gün 24 saat izleyen şirket müşterilerinin datalarının tutulduğu, konteyner giriş çıkışlarının ve mallarının kontrolünün yapıldığı ve kamyonların X Ray’lerden geçirildiği sistem İzmir’e gelecek. Böylelikle İzmir Limanı binlerce kilometre öteden izlenebilecek. 36 geminin aynı anda yanaşabildiği Hong Kong Limanı’nın işletmecisi HPH, toplam limanlarında dünya ticaretinin yüzde 15’inin trafiğini yönetiyor. Şirket geçen yıl 14.5 artışla 59.3 milyon TEU elleçledi. Türkiye’de elleçleme kapasitesi 4 milyon TEU. İzmir’de ise bu rakam 850 bin TEU.

Cheng: Global ile Türkiye’deki fırsatları takip ediyoruz

HPH Avrupa Finans Direktörü Clemence Cheng ise Türkiye’de küçükte olsa Cosmo Shop’larla perakende sektöründe boy gösterdiklerini hatırlatırken, “Global Holding ile birlikte yatırım atmosferi uygun olursa ana faaliyet alanlarımızdan altyapı, elektrik üretim, gayrimenkul geliştirme başta olmak üzere Türkiye’deki fırsatları yakından takip ediyoruz” dedi.

Cheng, kendilerini eleştiren ARKAS’a “Bir müşteri olarak kalmaları bizim operatörümüz için ayıptır” yorumunu yaptı. Öte yandan iştirak konumunda olan Hutchison Port’un ana şirketi Cheng Kong ve yine aynı bünyede bulunan Hutchison Whampoa bin 187 üyeli Hong Kong Borsası’nda işlem gören belli başlı şirketlerin arasında yer alıyor.

50 yıl önce kaptan geldiği Türkiye’de liman sahibi oldu

HPH Port Grup Başkanı John Meredith Türkiye’ye 4 yıldır girmeye çalıştıklarını belirtirken, “50 yıl önce gemi kaptanıydım, Akdeniz limanlarından Cruiselarla Türkiye’ye geliyordum. Bunlara dayanarak, Türkiye’ye gelmeye çalıştık, 4 yıldır uğraştım. Nihayet başardık. Çok mutlu, onurluyum”. Hong Kong’daki teknolojinin İzmir’de de uygulanacağını kaydeden Meredith, “Bu teknoloji operasyon hızı ve maliyeti düşürmek için çalışıyor. Bütün liman ve terminallar uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor” dedi.

Türkiye’ye 2005’te girdi

Hutchison aslında A.S Watson şirketinin satın aldığı Cosmo Shop’larla 2005 yılından beri Türkiye’de.  Cosmo Shop 1993 yılında Türkiye’de sağlık ve kozmetik parakendeciliğinde faaliyet göstermek üzere kurulmuş. Genel ürün yelpazesinde kozmetik konusunda 6 binin üzerinde yüksek kaliteli ürünler yer alıyor. 2005 mart ayında ise bu şirketi Hutchison’un sahip olduğu A.S Watson satın aldı. Avrupa’da 22 ülkede dünya genelinde ise 36 ülkede yer alıyor. 7 bin 700’ün üzerinde mağazası var. Sağlık ve kozmetiğin yanı sıra yiyecek, elektronik aletler ve genel mal emtia parakendeciliği yapıyor. Türkiye’de Teşvikiye, Capitol, Caresual, Olivyum, Cevahir alışveriş merkezi, Erenköy İstanbul dışında Zafer Plaza’da ve MKM’de mağazaları var. Hedefleri 2010 sonuna kadar 100 mağazaya ulaşmak. A.S Watson ise 1828 yılında kurulmuş. Asya’da ticaret ve parekende sektöründeki en eski ve en bilinen şirketlerden biri. Avrupa ve Asya’da 36 ülkede faaliyet gösteriyor. Ayrıca su, meyve suyu ve hafif içecek üretimi de gerçekleştiriyor.

Haber: İdil TARAKLI / Dilek GÜNGÖR - DÜNYA
Foto: Mehmet BARS

Alıntı: LOJİPORT  www.lojiport.com

Editör: TE Bilişim