Gemileri hurdaya çıkarmak zorlaşıyor

Gemilerin emniyetli ve çevreye uyumlu geri dönüşümünü içeren IMO konvansiyonuyla ilgili düzenlenen panelde armatörlerin şimdiden hazırlıklara başlanması istendi.

2013’te yürürlüğe girecek olan konvansiyonun bazı yaptırımlarını Avrupa Birliği, kendi mevzuatına almak için çalışıyor.

TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası ve Germanischer Lloyd’un birlikte düzenlediği ‘Gemi Geri Dönüşüm’ seminerinde ‘gemilerin emniyetli ve çevreye uyumlu geri dönüşümü’nü içeren IMO konvansiyonuyla ilgili bilgiler verildi.

2013’te yürürlüğe girmesi beklenen konvansiyon hakkında katılımcıları bilgilendiren GL Gemi Geri Dönüşüm Müdürü Beyza Doyduk, 50 binin üstünde geminin bu konvansiyondan etkileneceğini söyledi. Konvansiyonun 2013’den önce yürürlüğe girmesi için çeşitli ülkelerle görüşmeler yapıldığını ifade eden Doyduk, “Klas yenilemesi 2009 olan servisteki gemilerin bir sonraki klas yenilemesi 2014 olacağı için konvansiyonun yürürlüğe girmiş olacağından klas yenilemesi 2009 ve sonrasında olan gemilerin şimdiden uzmanlarını belirlemeye başlamasını öneriyoruz” dedi. AB’nin konvansiyonun bazı yaptırımlarını kendi mevzuatına almaya çalıştığının da altını çizen Beyza Doyduk, “AB’nin limanlarına girerken gemiden bir envanter listesi isteyebilir. AB, üyelerinin bir an önce konvansiyonu onaylamaları için destekliyor” şeklinde konuştu. Konvansiyonun yeni inşa gemilerde envanter hazırlama sorumluluğunu tersanelere bıraktığını söyleyen Doyduk şöyle devam etti: “G.Kore’de tersane sorumlu oluyor. Bizim ülkemizde farklı bir gemi inşa sistemi olabiliyor. Bu nedenle envanter hazırlığında kimin sorumlu olacağı yeni inşa kontratında belirtilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Bu konvansiyonun yürürlüğe girmesi için dünya ticari filosunun grostonu olarak % 40’ını temsil eden en az 15 ülke tarafından imza edilmesi gerekiyor. Bunu imzalayan 15 ülkenin aynı zamanda dünya geri dönüşüm kapasitesinin % 50’sini oluşturması gerekiyor. Hindistan ve Çin gibi ülkelerin bunu imzalaması bu bakımdan çok önemli. Servisteki gemilerin envanter hazırlığından armatör sorumlu. Armatör tehlikeli madde envanterini kendi de hazırlayabilir ve bir personelini bu envanterin takip edilmesi için görevlendirmesi gerekiyor. GL’in yetiştirdiği 33 tane dünya çapında tehlikeli madde uzmanı var ve bu envanterleri hazırlıyorlar.” Doyduk son olarak “Gemi söküme gideceği zaman, önce armatörün istenen envanteri hazırlaması gerekiyor. Daha sonra yetkilendirilmiş bir gemi geri dönüşüm tesisiyle anlaşması gerekiyor. Bu tesis, envanterdeki tehlikeli ve zararlı maddeleri bertaraf edebiliyor mu buna bakması gerekiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim