Gemiadamları Yönetmeliğinden  Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik  yayımlandı.

 Artık özel kurslar ve denizcilik meslek yüksek okulları da uzakyol eğitimi verebilecek. Düşük ehliyeti olanlara ise yeterliliklerini yükseltmeleri için hak tanındı.

Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlanan 'Gemiadamları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' 2 Eylül Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişen maddeler arasında en çok dikkat çekenler, özel kursların uzakyol ehliyet yeterliliğinde eğitim verebilmeleri ve bazı yeterliliklerin Kamu Personeli Dil sınavından en az 70 almaları halinde uzakyol ehliyet sınavına girebilmeleri. Eklenen madde gereği öğrenciler; dört yıllık fakülte veya iki yıllık denizcilik meslek yüksek okullarının güverte/gemi makineleri veya dört yıllık Anadolu denizcilik meslek lisesi güverte/gemi makineleri bolumu mezunu olmak ya da yeterli taban puanı almak koşuluyla; idarenin öngördüğü bir yıl İngilizce hazırlık olmak şartıyla altı sömestr eğitim veren özel eğitim ve öğretim kurumlarında eğitim görmek ve yeterli stajı tamamlamaları halinde 'Uzakyol vardiya zabiti veya uzakyol vardiya mühendisi sınavlarına girme hakkı kazanacak. Armatörler ve ITU Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği (DEFAMED) arasında tartışma konusu olan 'özel kursların gemiadamı yetiştirmesine dair yönetmelik' Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Anayasa Romabet Mahkemesine götürülmüştü. Hala Anayasa Mahkemesi'nde olan bu yönetmeliğin iptal edilmesi halinde yukarıda belirtilen maddesinin bir hükmü kalmayacak ya da mahkeme, dava sonuçlanana kadar yayımlanan yönetmeliği durdurma kararı alabilir.

Bulundukları yeterlilik belgesi ile iki yıl deniz hizmeti ibraz ermek ve Kamu Personeli Dil Sınavından en az 70 puan almak şartıyla; vardiya zabiti/makine zabiti yeterliliği olanlar uzakyol vardiya zabiti/uzakyol vardiya makinisti, birinci zabit/ikinci makinist yeterliliği olanlar uzakyol birinci zabit/uzakyol ikinci makinist yeterliliğini sınavla alabilecek.

Yönetmelikte ayrıca, "Bağımsız Denetleme Kurulu"nun ismi, "Denizcilik Eğitimi Denetleme Kurulu" olarak değiştirildi.

(PERŞEMBE ROTASI)

Editör: TE Bilişim