ERDEMİR ÖZELLEŞTİRMESİNDE "YATIRIM" ŞARTI

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın (ERDEMİR) yüzde 46.12'lik payının özelleştirilmesine ilişkin ihalede, altın hissenin yanı sıra alıcı firmadan "yatırım" için de taahhüt alınacak.

İhale şartnamesi gereği alıcı firma, ERDEMİR'in yapmakta olduğu ve yapmayı planladığı yatırımları, zorunlu olarak devam ettirecek. Bunun için firmadan 500 milyon dolarlık Savoybetting teminat mektubu alınacak.

Alıcı firma ERDEMİR'in kapasitesini koruyacak, kapasite azaltımı yapamayacak, şirketin entegrasyonunu korumak mecburiyetinde olacak ve bununla ilgili hiç bir birim kapatılamayacak.
Özelleştirme İdaresi yetkilileri, tüm bunların garanti altına alınabilmesi için, teminat mektubunun yanı sıra ERDEMİR, İsdemir ve ERDEMİR Maden'e altın hisse konulduğunu kaydettiler. ERDEMİR'de ihale şartnamesinin uluslararası standartlara göre hazırlandığını, ancak yerli yatırımcıların da sürecin içine girmesini kolaylaştırıcı unsurlar konulduğunu belirten yetkililer, her türlü konsorsiyum oluşumuna fırsat tanındığını vurguladılar.

13 firmanın ön yeterlilik aldığını hatırlatan yetkililer, bunların hepsine eşit mesafede olduklarını ifade ettiler.

Öte yandan ÖİB yetkilileri, ERDEMİR özelleştirmesinde kimsenin mağdur olmayacağını belirtirken, öncelikle istihdam garantisi bulunduğunu hatırlattılar.

Alınan bilgiye göre ERDEMİR ihalesinde ön yeterlilik alan firmalardan Koç ve Zorlu Grubu'nun, bilgi odası sürecine katılmadığı ifade edildi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim