İDO halka açılıp, Ro-Ro taşımacılığına girecek

Son 2.5 yılda 300 milyon dolarlık yatırım yapan İDO, dünyanın en büyük yolcu taşımacılık şirketlerinden biri oldu. İDO Genel Müdürü Dr. Ahmet Paksoy, "2007 ciro hedefimiz 400 milyon dolar" diyor...

Dünya feribotçularına başkanlık yapacak
 İDO'nun büyüklüğü artık dünyadaki rakipleri açısından da inkar edilemez noktaya geldi. Dünya feribot işletmelerinin oluşturduğu Interferry'in yönetimine bu yıl İlk kez İDO Genel Müdürü Dr. Ahmet Paksoy da girdi. 27 Nisan'da Dubai'de yapılan Interf erry Konferansı'nın 34'üncüsü 2009 yılında İstanbul'da İDO'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Geleneklere göre, Interferry Konferansı'nın yapıldığı ülke, aynı zamanda başkanlığını da üstleniyor. Bu da, 2009'da Interferry'in başkanı İDO Genel Müdürü olacak anlamına geliyor. Ahmet Paksoy'un bu titri taşıması bekleniyor.
2004'te göreve gelen Paksoy, "Siyasete girecek" değerlendirmelerini kabul etmeyerek, bir şekilde bu göreve talip olduğunu da ortaya koyuyor. Paksoy, İDO'nun hızlı feribot taşımacılığının son 3 yılda 500 binden 1.5 milyona çıktığına dikkat çekerek, "Feribot işletmecileri, tedarikçiler ve makine üreticilerine kadar birçok grubun katılacağı bu konferansı çok önemsiyorum.. İDO, dünya çapında büyük bir marka olduğunu da bu konferansla ortaya koyacak" diyor.

KİTLER (Kamu iktisadi teşekkülleri) "devletin kamburu" olarak bilinir. BİTler (Belediye iktisadi teşekkülleri) için de "belediyelerin kamburu' diyenler var. Bu yüzden olsa gerek, belediyelerin çoğu BlT'ler söz konusu olunca ağzına adeta kilit vuruyor. Ama son yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir şirket var ki, göğsünü gere gere neler yaptığını anlatıyor. Hatta öyle ki, birçok insan bu şirketin belediyeye ait olduğunu bile bilmiyor. İDO'dan (İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.) bahsediyoruz... İDO çok konuşuluyor çünkü, son yıllarda oldukça büyük yatırımlar yapıyor. Son 2.5 yılda yaptığı yatırımlar 3(K) milyon dolara ulaştı. Bu yatırımların amacı, karada adeta kilitlenen trafiğini denize kaydırmak ve İstanbul'un trafik yükünü hafifletmek. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de denizlerin patronu olmaya soyunan I DO. dünyada da büyüklüğünü kanıtlamış durumda. Taşıdığı yolcu, hat sayısı, kapasitesi ve filosundaki gemi sayısıyla dünya birincisi...

Denizcilik İdaresi’ne ait İstanbul'daki şehir hatları vapurlarını 2005 yılında bünyesine katınca İDO, dünyada da konumunu sağlamlaştırdı. İDO, geçen yıl 91 milyon yolcu taşıdı.

300 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

1987'de kurulan I DO, halen 33 hatta; 22 deniz otobüsü. 7 hızlı feribot, 15 araba vapuru, 32 şehir hatları yolcu vapuru ve Mavi Marmara yolcu gemisiyle 82 noktaya hizmet götürüyor. İDO, 76 gemi ve 82 iskeleyle dünyanın en büyük      araç ve yolcu deniz taşımacılık şirketi olarak kabul ediliyor. Günde bin 200 sefer  yapan  İDO'nun 3 bin civarında çalışanı var. Tarihinde   ilk  kez 2005 yılında kara geçen İDO, 2006'da da 312 milyon YTL ciroya karşılık 5 milyon YTL kar elde ederek bunun geçici olmadığını kanıtları. ÎDO Genel Müdürü Dr. Ahmet Paksoy, 2007 yılında 400 milyon dolar ciroya ulaşmayı planladıklarını söylüyor. Yatırımlarının hız kesmeyeceğini söyleyen Paksoy, son 2.5 yüda 300 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını da özellikle vurguluyor.


Bu 300 milyon dolarlık yatırım rakamının içinde neler olduğuna gelince... 110 milyon dolar değerinde 2 hızlı feribot, Sirkeci-Harem hattında çalışan 4 arabalı vapur, bir deniz otobüsü, 2 açık güverteli hızlı feribot, iskele tamirleri bu rakama dahil.

DENİZ YOLCUSUNUN YÜZDE 75'İNİ TAŞIYOR

ÎDO, İstanbul'da kent içi deniz taşımacılığının yüzde 75'ini tek basma karşılıyor. lDO'ya ait deniz otobüslerini her gün 50 bin kişi, vapurları ise 250 bin kişi kullanıyor. Denizdeki taşımacılık payım artırmak isteyen şirket, yeni hatlar açmaya da devam ediyor. Son olarak 27 Nisan'da Bursa-Mudanya hattı açıldı. Osman Gazi hızlı feribotuyla Yenikapf dan yapılan tarifeli seferlerle Istan-bul-Bursa arası 75 dakikaya indi. İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, Bursa-Mudanya Hattı'nda günde üç seferle yola çıktıklarını belirtiyor ve şöyle ekliyor:
"Bunu 18 Haziran'a kadar 5-6 sefere çıkarmayı planlıyoruz. Günde bin yolcu taşıyoruz. Bu hat, Eskişehir-Kütahya ve Afyon bölgelerine hitap ediyor."

HEDEF; HALKA AÇILMA

İDO Genel Müdürü Dr. Ahmet Paksoy, zaman zaman siyasete girebileceği yönünde adı geçse de bunları şimdilik yalanlıyor. "Daha yapacaklarım bitmedi, projeler devam edecek" diyen Paksoy'un şimdilerde iki heyecanı var. Bunlardan biri de önümüzdeki İDO'nun halka açılması... Halen bağımsız denetimlerin devam ettiğini söyleyen Paksoy, "Stratejik olarak hedefimiz 3 yıl içinde halka açılmayı gerçekleştirmek" diyor.

İDO, halka arz gelirini Ro-Ro taşımacılığına girmek için kullanmayı tasarlıyor. Bu konuda Ambarlı-Bandırma, Am-barh-Topçular alternatif hatlar olarak görülüyor. IDO'nun Ro-Ro taşımacılığına
girmesinin maliyetinin 300 milyon Euro olacağı tahmin ediliyor.

İDO, Ro-Ro taşımacılığına girdiğinde kendisi için özel gemiler dizayn ettirecek. Paksoy, Ro-Ro projesinin geldiği son noktayı, "Bizim üzerinde çalıştığımız hatlar güneyden gelip kuzeye gidecek. Kara ayaklarını oluşturmaya çalışıyoruz" sözleriyle anlatıyor.

Günde 300 bin kişi taşıyor

Türkiye'de şehir içi yolcu taşımacılığının yüzde 90'ı karayolu, 6'sı demiryolu, yüzde 4'ü de denizyoluyla yapılıyor. İstanbul'da kent içi deniz taşımacılığının yüzde 75'ini İDO yapıyor. Deniz otobüslerini her gün 50 bin, vapurları ise 250 bin kişi kullanıyor. Diğer özel sektör kuruluşlarının da denizden günde 100 bin kişiyi taşıdığı belirtiliyor.

İstanbul'da kent içi deniz ulaşımının yüzde 80'i 8 noktada yapılıyor. Bunlar Avrupa Yakası'nda Bostancı, Kadıköy, Üsküdar ve Harem. Avrupa Yakası'nda ise Kabataş, Karaköy, Eminönü ve Beşiktaş.

Kaynak: PARA DERGİSİ 20-26 Mayıs Sayısı

 

Editör: TE Bilişim