DTO’da Kurumlar Vergisi rahatsızlığı

DTO Başkanı Metin Kalkavan, yeni çıkacak Kurumlar Vergisi’ndeki bazı maddelerin yatırım ortamını iyileştirmek yerine, daha da kötüleştireceğini belirterek, doğası gereği off shore çalışan denizcilik sektörünü büyük sıkıntıların beklediğini söyledi.

‘Vergi cenneti’ olarak nitelenen ülkelerden gemi kiralayamama, kredi kullanamama, herhangi bir hizmet alamama gibi uygulamalardan sektörün olumsuz etkileneceğini belirten Kalkavan, Kurumlar Vergisi’nde ikinci sicilin de akıbetinin belirsiz olduğunu öne sürdü.

DTO Meclis Başkanı Erol Yücel de,  özellikle iki maddeye dikkat çekerek, “17 sayfa kanuna 35 sayfa gerekçe yazılmış. Kanunun iki maddesini çok ciddi şekilde incelemek gerekiyor. 35. madde ile ikinci sicil yok ediliyor. Geçici maddeye koymuşlar, ancak ana maddeyle kaldırılan bir muafiyet, geçici maddeyle nasıl verilebilir? İkincisi de 34 serbest bayrak ülkesinden alınacak her bir faturaya yüzde 30 vergi uygulanmasıdır ki, bu denizcilik sektörüne ağır bir darbe indirmek anlamına gelir” diye konuştu.

1 Nisan’da başlayacak beyanname dönemine günler kala, ‘Kurumlar Vergisi’ bazı maddeleri ile çok tartışılacağa benziyor. DTO Başkanı Metin Kalkavan, yeni çıkacak Kurumlar Vergisi’ndeki bazı maddelerin yatırım ortamını iyileştirmek yerine, daha da kötüleştireceğini belirterek, doğası gereği off shore çalışan denizcilik sektörünü büyük sıkıntıların beklediğini söyledi.

Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) mart ayı olağan meclis toplantısında, Odanın aylık faaliyet raporunu açıklayan DTO Başkanı Metin Kalkavan, güçlü TL’nin makro dengelerde bir iyileştirme yapsa da, mikro sorunları da beraberinde getirdiğini kaydederek, bunun makrolardaki dengeleri de bozabileceğine işaret etti.

Yeni çıkacak olan Kurumlar Vergisi konusundaki aksaklıkları, ilk DTO’nun dile getirdiğini belirten Kalkavan, kanun yürürlüğe girdiğinde denizcilik sektörüne negatif etkilerinin olacağını ancak, sanayi sektörünün de bundan olumsuz etkileneceğini vurguladı. “Niyet olarak daha iyi yapalım derken, yatırım ortamını kötüleştiriyoruz” şeklinde konuşan Kalkavan şöyle devam etti: “Doğası gereği off-shore çalışan denizcilik sektöründe, yalnızca ‘vergi cenneti’ dediğimiz ülkeleri engelleme çabalarının sonuçlarına, sektörümüz katlanmak zorunda kalacaktır. O ülkelerden gemi kiralayamama, kredi kullanamama, herhangi bir hizmet alamama gibi uygulamalardan sektörümüz, olumsuz etkilenecektir.  Hizmet alımlarında her portföye yüzde 30 vergi, çok ciddi bir sıkıntı doğuracaktır. İkinci sicilde Kurumlar Vergisi’nin akibeti hala belirsizdir. Çıktıktan sonra da, çok gürültü koparacak bir kanun olacağını sanıyorum.”

Gemi inşaya uyarı

Bugünlerde yoğun olarak tekstil sektörünün sorunlarının gündeme geldiğini belirten Metin Kalkavan, “Çünkü, tekstil üretimi otomasyon ağırlıklı olsa da, emek-yoğun bir iş kolu. Şu anda ilk şikayet tekstilde başlamış gözüküyor. Fakat, tekstili başka sektörler de izleyebilir. Bunlardan biri de, yoğun istihdam alan gemi inşa sanayiidir. Çünkü, piyasa aşağıya doğru döndü ve düşüş sürüyor. Hem yükselen maliyetler, hem de azalan siparişlerle çift taraflı kıskaç altına alınan sektörü zor günler bekliyor. Fiyatlandırma ve sipariş almada çok dikkatli olunması konusunda uyarıyoruz” dedi.

Erol Yücel: İkinci sicil yok ediliyor

Kurumlar Vergisi konusundaki belirsizlik ve sorunları Türkiye’de ilk kez bir oda başkanı olarak DTO Başkanı Metin Kalkavan’ın gündeme getirdiğinin altını çizen DTO Meclis Başkanı Erol Yücel de,  özellikle iki maddeye dikkat çekerek, “17 sayfa kanuna 35 sayfa gerekçe yazılmış. Kanunun iki maddesini çok ciddi şekilde incelemek gerekiyor. 35. madde ile ikinci sicil yok ediliyor. Geçici maddeye koymuşlar, ancak ana maddeyle kaldırılan bir muafiyet, geçici maddeyle nasıl verilebilir? İkincisi de 34 serbest bayrak ülkesinden alınacak her bir faturaya yüzde 30 vergi uygulanmasıdır ki, bu denizcilik sektörüne ağır bir darbe indirmek anlamına gelir” diye konuştu.

Kaynak:Selçuk ONUR-Dünya Gazetesi/Perşembe Rotası

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim