DTO ERDEMİR İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Deniz Ticaret Odası bugün saat 14:00’de Ereğli Demir Çelik İşletmelerinin özelleştirmesi için olağan üstü toplanıyor.

Geçen hafta yapılan Deniz Ticaret Odası Meclis toplantısında Erdemir’in özelleştirmesi konusunda yoğun tartışmalar yaşandı.

DTO Meclis üyesi Levent Karaçelik’in söz alarak Erdemir’in özelleştirilmesine karşı çıktığını açıkladı.

DTO meclisinde konuşan Levent Karaçelik Erdemir’in stratejik bir kurum olduğunu söyleyerek şunları ifade etti. “Türkiye’de başka saç üreten kuruluş var mı? yok. peki Ereğli'nin ürettiği hammadde nerelerde kullanılıyor? Otomotiv sanayinde, yani bizim lokomotif sanayi dediğimiz sanayide, boru üretiminde, beyaz eşyada... Türkiye'nin sanayisinde bu kadar önemli bir mamul üreten bir müessesenin sırf borçlarımızı kapatmak için özelleştirilmesinin bu ülkeye bir faydası olacak mıdır? Ben olmayacağı görüşündeyim. Bir Türk vatandaşı olarak da Ereğli Demir Çelik'in özelleştirilmesi sürecinin derhal durdurulması gerektiğine, bu konuda odamızın resmi görüşünü tescil edip, hükümete ve gerekli yerlere bildirmesi gerektiğine inanıyorum.  Bu konuda DTO Meclisinin görüşünün tespit edilmesini ve çıkan sonucun kamuoyuna duyurulmasını bir Türk vatandaşı olarak talep ediyorum" dedi.

Özelleştirme Konsorsiyumlarında Öncüyüz

Nerobet Verdana">Daha sonra kürsüye gelen TOBB Başkan Vekili ve Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halim Mete ise Ereğli Demir Çelik, Tüpraş ve Telekom'un stratejik önemi olan kuruluşlar olduğunu, kişisel olarak "kar eden kuruluşu özelleştirmeyin", "özelleştirme yanlıştır" denmesini anlayabileceğini, fakat kurum olarak böyle bir haklarının bulunmadığına işaret etti.

Türkiye'nin hâlâ demir perde ülkelerinin yaptığı özelleştirmenin yarısını dahi gerçekleştiremediğine dikkat çeken Halim Mete, "Türkiye'de özelleştirme kamuya mal olmuştur. yani özelleştirmenin yapılmaması diye bir şey düşünülemez. ama, şunu diyebiliriz. bu üç kurum çok stratejik kurumlardır, yabancıya kapalı tutmayız ama; doğru şartnamelerle Türk şirketlerinin de önünü açabiliriz. bu kurumlardan biri de, DTO'dur. bundan önce birçok konsorsiyuma da öncülük etmiştir. Özel sektörün bir tesisi işletmesiyle, kamu sektörünün bir sektörü işletmesi arasında büyük fark vardır. çünkü, özelleştirilemeyen kurumlar, siyasilerin oyuncağı haline gelmektedir. onun için ben yönetim kurulunu temsilen özelleştirilmeye karşı çıkılmaması gerektiğini, ama stratejik kurumların da Türk yatırımcılarda kalmasını dilerim" şeklinde konuştu.

Daha sonra Meclis’te yapılan oylama sonucunda; 20 Haziran’da (bugün) Deniz Ticaret Odası üyelerinin Erdemir’in özelleştirmesi konusunda olağan üstü toplantı yapma kararı alındı.

Armatörler Özelleştirmeyi Seviyor

Bilindiği gibi Deniz Ticaret Odası öncülüğünde oluşturulan konsorsiyum çerçevesinde Armatörler; iki ay önce Ataköy Marina ve kompleksinin 200 milyon dolara, Türkiye Denizcilik İşletmelerine ait Samsun ve Ankara Feribotları da  5 milyon 250 bin dolara Özelleştirme idaresinden satın almışlardı.

Geçmiş yıllarda Deniz Nakliyat A.Ş’ni 29 adet gemisi ile 3 adet kızakta bulunan kabuk gemiyi 58 milyon dolara satın alan Armatörler, Deniz Nakliyat’ın sırtından geçen ay Tekel’e ait 6 dönüm Altunizade’de bulunan arazisini 6 milyon dolara satın aldılar.

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim