Denizciler TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey toplantısında sektörün ekonomiye katkısının arttırılması için bazı sorunlara çözüm istedi. Sorunlar, ilgili bakanların da katılımıyla ESDK'da değerlendirilecek.
Denizcilik sektörünün Türkiye ekonomisine katkısının bu yıl 12 milyar doları bulduğu, gelecek yıl için hedeflenen 15 milyar dolarlık katkının daha da arttırılması için çeşitli önlemler alınması gerektiği bildirildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Deniz Ticaret Odaları Konsey toplantısı önceki gün gerçekleştirildi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığında, Devlet Bakanı Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz, Deniz Ticaret Odaları Konsey Başkanı Gündüz Kaptanoğlu, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalebet Kalkavan, TOBB Yönetim Kurulu ve Deniz Ticaret Odası meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı sonrasında ortak bildiri yayımlandı.

BÜROKRASİ AZALTILMALI
Bildiride denizcilik sektöründe diğer ülkelerde olmayan uzun bürokratik mekanizmaların, yatırımcıları caydırdığı belirtilirken, 5 yılı bulan, marina yatırımı izin süresinin kısaltılması, kamu mallarının taşımacılığında yerli armatörlere öncelik verilmesi, gemi alım satım işlemlerinin hızlandırılması gibi ölemler alınması istendi. Bildiride, sözkonusu sorunların çözümü için, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un koordinatörlüğünde, sektör temsilcileri ve ilgili bakanların denizcilik sektörünü ele alacak ikinci bir Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu'nun (ESDK) toplanmasının kararlaştırıldığı da kaydedildi.

HEDEF 15 MİLYAR DOLAR
Bildiride, Türk denizcilik sektörünün, uluslararası konjonktürün de olumlu gelişmesiyle son 2 yılda büyük bir atılım gerçekleştirdiği belirtildi. Halen Türk tersanelerinin tam dolulukla çalıştığı ve 2.4 milyar dolar değerinde 220 inşa projesinin gerçekleştirildiği ifade edilen bildiride, Türkiye'nin büyük yat inşaatında dünyada 3'üncü sıraya yükseldiği vurgulandı.
Türk denizcilik sektörünün bu hızlı gelişme temposunu yakalamasında, mevzuat alanında yaptığı çeşitli iyileştirmelerle hükümetin de önemli katkılar sağladığı belirtildi.

Akşam

Editör: TE Bilişim