DİTAŞ STRATEJİK BİR KURULUŞTUR

Türkiye’nin ham petrol taşımacılığının yüzde 90'ını Deniz İşletmeciliği ve Tankerciliği A.Ş., kısaca DİTAŞ yapıyor. Büyük çoğunluğu TÜPRAŞ'a ait olan DİTAŞ, Maliye Bakanlığına bağlı Özelleştirme İdaresi bünyesinde bulunan bir Kamu İktisadi Teşekkül.  Mısır, Libya, İran, Rusya ve Suriye limanlarından yıllık yaklaşık 30 milyon ton ham petrolü TÜPRAŞ rafinerilerine taşıyan DİTAŞ'ın Milli ekonomiye kattığı yıllık değer yaklaşık 24 trilyon lira.

Kurumun Uluslar arası stratejilerini yürüten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın Danışmanlığı görevini bulunan Tuncay Karartı yapıyor. Karartı Aynı zamanda Maliye Bakanlığı bünyesinde bulunan Özelleştirme İdaresine bağlı Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) ve Denizcilik İşletmeleri Tankercilik A.Ş’nin (DİTAŞ) yönetim kurulu üyesi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın  görevlendirmesiyle, Şehir Hatlarının Büyükşehir Belediyesine geçişinde Belediye-Sendika-TDİ üçgeninde oynadığı rolle takdir topladı. Sayın Tuncay Karartı ile Denizciliği konuştuk.

DİTAŞ’ın stratejik önemi nereden geliyor?

Deniz İşletmeciliği ve Tankerciliği A.Ş.'nin stratejik önemi Türkiye'nin tek tanker taşıma filosu olmasından geliyor. Petrol işlemeciliğinde tekel olan TÜPRAŞ'ın ham petrol taşımacılığının yüzde 90'ını biz yapıyoruz. Üretici Padişahbet ülkelerin limanlarından aldığımız ham petrolü İzmir ve İzmit'teki rafinerilerimize naklediyoruz. Onun içindir ki DİTAŞ Türkiye'nin stratejik kuruluşlarından biridir. 

Yılda kaç milyon ton ham petrol taşıyorsunuz?

2003’te 27 milyon ton petrol taşıdık. 2004’te 30 milyon ton bu yılda tahmini 35 Milyon ton petrolü taşıyacağız. Şirket olarak 2002'de 11 trilyon, 2003'te 17 trilyon ve 2004 yılında ise 24 trilyon karımız var.

Filomuzun durumu nedir?        

Türkiye'de modern anlamda 3 adet tanker var. Bunlardan Cumhuriyet bize, Otoman ve Beşiktaş tankeri özel sektöre ait. Bunun için tanker filomuzun geliştirilmesi gerekiyor. Bu filoyu geliştirecek olan devlet değil özel sektör olmalıdır. Bu konuda yapılan çalışmalar var. Bir tanesi Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan'ın desteğiyle uzun süreli gemi kiralama kontratının kesintisiz 3 yıla çıkartılmasıdır. Önceden bu 1+1 şeklinde kesintili yapılabiliyordu. Hükümet böylece üzerine düşeni yaptı. Kapılarımızı Mayıs 2003'ten bu yana armatörlerimize açmış bulunuyoruz.

Türkiye Denizcilik İşletmelerinde Neler yaptınız?

Türkiye Denizcilik İşletmelerinde göreve geldiğimizde kurumun yapısında büyük sıkıntı vardı. İlk önce kurumun yapısını düzenledik. Türkiye Denizcilik İşletmelerinde 2004 rakamlarıyla 26 trilyon kar elde edildi. Tarihinde ilk kez Şehir Hatları İşletmesi 4 trilyon kar elde etti. Bu rakamlar enflasyon dışı rakamlardır.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim