Dev sondaj platformu Giresun Limanı’nda hazırlandı

Ukrayna devlet firmasına ait jack-up petrol ve doğalgaz sondaj platformu, sondaja hazır hale getirildiği Giresun Limanı’ndan ayrılarak Ukrayna’ya gitti. Deniz ve liman acentalık hizmetlerinin yanı sıra, platformun Türkiye’deki saha, personel ve malzeme lojistiği hizmetlerini de gerçekleştiren Catoni, bu önemli projeyi Karınca Lojistik ile birlikte yürüttü.

Singapur’da inşa edilen platform, uzun bir yolculuğun ardından özel izinlerle Çanakkale ve İstanbul Boğazları'ndan geçerek, ayak montajlarının yapılması ve sondaja hazır hale getirilmesi amacıyla 8 Ekim’de Giresun Limanı'na ulaştı.  Ve dev platform, tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra 20 Aralık’ta yine Ukrayna bayraklı römorkör eşliğinde bu ülkeye hareket etti.

Platform, limana gelmeden önce liman betonarmesi ve deniz tabanı testleri yapıldı, ayrıca deniz tabanının derinlik haritası çıkartıldı. Uzunluğu 36 ve 24’er metre olan üçer adet ayak parçası ilave edilerek, platformun toplam ayak uzunluğu 161 metreye ulaştı. Operasyon boyunca çeşitli ebatlarda vinç ve forkliftler kullanıldı. Ayaklara çıkılabilmesi için özel asansörler monte edildi. Montaj çalışması ve sondaja hazır hale getirme işlemleri, 8 Ekim - 22 Kasım tarihleri arasında yaklaşık 250 personelin katılımıyla gerçekleştirildi. Proje başlamadan önce, bütün personele iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verildi ve sertifikalandırıldı. Operasyon için yaklaşık 140.000 işgücü saati harcandı ve herhangi bir iş kazası meydana gelmedi.

Editör: TE Bilişim