Denizcilik Müsteşarlığının geçen yıl programına aldığı Otomatik Tanımlama Sisteminin (AIS) kurulması projesinde düğmeye basıldı. Denizcilik Müsteşarlığınca ihaleye çıkarılan proje kapsamında, Türkiye kıyılarına AIS Sahil Baz İstasyonları, AIS kullanıcı Merkezleri, AIS Ana Kontrol Merkezi, AIS Bakım,Onarım ve Kontrol Merkezi, IF Telefon Sistemi kurulacak. “Türkiye Kıyılarında Otomatik Tanımlama Sistemi Temin ve Tesisi” adı ile tanımlanan projenin hayata geçmesi ile birlikte denizlerdeki güvenlik büyük ölçüde önlenerek etkin bir kontrol mekanizması oluşturacak. Günümüzde, sahile kıyısı olan ülkelerin karşılaştıkları en önemli sorunlardan biri olan kaçak göçmen olayı da çözüme kavuşturulmuş olacak.

Proje, seyir emniyeti açısından otomatik olarak takip edilmesine yönelik talepler dikkate alınarak fonksiyonel ihtiyacı ve uygulama takvimi IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) ve teknik özellikleri ITU (Uluslararası Haberleşme Örgütü) kriterleri doğrultusunda uygulamaya alınacak.

ÇOK AMAÇLI HİZMET VERECEK SİSTEMİN KAPSAMI

Sistemin tam kapasite ile kurularak hizmete alınması ile denizlerde yaşanan kazaların önlenmesi ve seyir güvenliğinin artırılmasına yönelik hızlı iletişim ve irtibat ile seyir güvenliğine büyük katkı sağlayacak. Arama kurtarma faaliyetlerinin başarıya ulaşmasında çok önemli bir unsur olacağı ifade edilen Otomatik Tanımlama Sistemi ile Türk karasularında seyreden her geminin bir MMSI olacak. Gemilere ait statik (MMSI numarası; IMO numarası, geminin adı ve çağrı adı, geminin tipi, geminin uzunluğu ve genişliği, geminin tonajı, gemideki AIS terminalinin anten konumu ve dinamik geminin konumu, yere göre rotası, yere göre hızı, nispi rotası, durumu, dönüş oranı) bilgilere otomatik olarak ulaşılması sayesinde seyir güvenliği artırılacak.

YABANCI KARA SULARA YAPILAN İHLALLER DE ÖNLENECEK

Yine bu sistem aracılığı ile denizyolu kullanılarak yapılan her türlü kaçaklığın çok etkin şekilde takibi de mümkün olabilecek. Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) aracılığı ile balıkçı gemilerinin yabancı kara sularında yaptıkları ihlallerin ve avlanmaların otomatik takipi yapılarak zaman zaman çok ciddi sorunlara yol açan krizlerin önüne geçilecek. Türkiye kıyılarında tesis edilecek AIS ile gemilerin otomatik olarak sorgulaması yapılacağından, çevre denizlerimizde seyreden gemilerin etkin bir şekilde denetimin mümkün hale gelecek.

KANUNSUZ GEÇİŞLER SONA ERECEK

Sistemle; kaybolan ve kazaya uğrayan kişi ve gemilerin, deniz kirliliğine sebep olan özel ve tüzel kişiler ile bunlara ait gemi, tekne, yat ve diğer deniz araçları, sahildeki kara tesislerinin, yasal balıkçılık yapan kişi ve kişiler ile balıkçı tekne ve motorları ile çiftliklerin, deniz trafiğini tehlikeye sokan gemilerin, kanunsuz geçiş yapan mülteci ve teröristler, bunları taşıyan gemilerin, kaçakçılık (silah,narkotik...vb.) yapan kişi ve kişiler ile gemilerin, eksik personel ve belge ile seyir yapan gemilerin takip edilmesi de mümkün olabilecek.

 DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim