Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans Yüksek Lisans Programı Direktörü Doç. Dr. Oral Erdoğan: DİE'ye göre 'Deniz'in milli gelire katkısı yok '

Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans Yüksek Lisans Programı Direktörü Doç. Dr. Oral Erdoğan, deniz sektörünün milli gelire katkısının olmadığını iddia etti.

Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi tarafından Sheraton Voyager Hotel'de, "Türk Denizciliği ve Deniz Turizmi Paneli" düzenlendi. Türk deniz sektörünün masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Doç. Dr. Oral Erdoğan, Türk deniz sektörünün ekonomi ile ilişkilerini değerlendirdi.

Devlet İstatistik Ensti-tüsü'nün açıkladığı rakamlara göre deniz sektörünün milli gelire katkısının olmadığını ortaya koyduğunu belirten Oral Erdoğan, bunun sebebini bu işlerin yabancı bayraklı gemilerle yapılmasına bağladı.

İhracat ve ithalatın yabancı bayraklı gemiler tarafından yapılmasını eleştirerek, Türkiye'deki ihracat ve ithalatın yüzde 90'ının gemilerle yapıldığına işaret eden Erdoğan, "Bu gemilerden alınan paralar var. Bu paraların yüzde 70'i yabana bayraklı gemilere ödeniyor. Eğer biz bunları kendi Jetbahis gemilerimizle taşıyabilseydik bu noktaya gelmezdik" dedi.

Denizler petrolden daha değerli

Panelde konuşan Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Başkanı Hüsnü Çöllü, Türkiye denizlerinin stratejik olarak petrolden daha değerli olduğunu söyledi. Türkiye'nin konumu itibarı ile büyük önem taşıdığını anlatan Çöllü, ülkenin sahip olduğu nimetlerin farkına varamadığına dikkat yekti. Çöllü, "Dünyada üretimin yüzde 62'si batıda gerçekleşmektedir. Dünya nüfusunun yüzde 6O'ı ise doğuda yaşamaktadır. Kısacası Türkiye stratejik açıdan arz ve talebin tam ortasında yer almaktadır. Türkiye olarak konuya bu pencereden baktığımızda çözüm tam olarak gözümüzün önünde duruyor. Denizlerimiz bu bakımdan Türkiye için petrolden daha değerli stratejik bir kaynaktır" diye konuştu.

Bir yanmada ve 8 bin 333 kilometre sahil şeridine sahip olan deniz ülkesinin ekonomik zorluklarla karşılaşmasının anlamsız olduğuna vurgu yapan Hüsnü Çöllü, Türkiye'nin bu durumunu, Yunus Emre'nin 'O balıklar ki denizin içindedir deniz nedir bilmezler' sözleri ile özetledi. "Biz de öylesine değerli bir varlığın içinde yaşıyoruz ki böylesine ekonomik değerin farkında değiliz" diyerek konuşmasını sürdüren Çöllü, Türk denizcilik sektörünün rekorlar kırmaya hazır bir yüzücü gibi olduğunun altını çizdi.

Son 2 yıl çerisinde sektörün önündeki engellerin kaldırılması ve gerekli altyapının sağlanması sonrasında denizciliğin büyük mesafe kaydettiğini söyleyen Çöllü, şöyle konuştu: 'Yüzücüye benzettiğimiz deniz sektörü, teker teker rakiplerini geride bırakabilecek ortama ve potansiyele kavuşmuştur. Ama bu muhteşem potansiyelin daha çok farkına varmalıdır. Çünkü Türkiye'nin her yanı büyük fırsatlarla doludur. Gerekli yatırımlar yapılmalıdır."
 

(PERŞEMBE ROTASI/Pelin GEL-ANTALYA)

Editör: TE Bilişim