Gemicilikte devler ligindeyiz

Son dört yılda yapılan yatırımlarla Türkiye'nin gemi inşa üssü haline gelmeye başladığını belirten Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, "En çok gemi siparişi alan 8. ülkeyiz" dedi.

ANKARA- Ulaştırma Bakanı İsmet YILMAZ, Türkiye'nin dünyanın dördüncü gemi inşa üssü olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek, “Son dört yılda gemi yapımında yüzde 360 büyüme gösterdik. Bugün dünyada en çok gemi siparişi alan 5. ülkeyiz” dedi.

Gemiciliğin altın çağını yaşadığını dile getiren Bakan Yılmaz, son 4 yıldır, tersanelerin tarihinde görülmemiş bir büyüme içerisinde olduğunu ifade etti. Türkiye'nin 2002 yılına kadar geçen sürede, tersanelerinin toplam kapasitesinin 550 bin DWT/Yıla ulaştığını hatırlatan Yılmaz, "Hükümetimiz dönenimde son üç yılda yapılan 500 milyon dolarlık yeni tevsi ve modernizasyon yatırımları ile bu kapasite 2,5 kat artmıştır. Tersanelerimizin özellikle son üç yılda elde ettiği kapasite ve istihdam artışı île gemi siparişleri sıralamasında ülkemiz 1 milyon 800 bin DWTluk hacimle dünya genelinde 23'üncü sıradan 8'inci sıraya kadar yükseldi" şeklinde konuştu.

28 bin kişiye istihdam

Gemi sanayinde en büyük bedellerinin Türkiye'nin büyük tonajlı gemi inşasında kabiliyetinin artırılmasını sağlamak olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, "öncelikli olarak yerli armatörümüzün ihtiyaçlarını ülkemi/de karşılamak ve bu alanda dünya ile rekabet giicümüzü yükseltmektir" diye konuştu.

Gemi inşaat sektöründe 2002 yılında 13 bin 545 olan çalışan sayısının 2004 yılında 24 bin 200, 2006 yılında ise 28 bini aştığını açıklayan Bakan İsmet Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sektör, bugün yan sanayi olarak 500 iş kolunu beslemektedir. 2010 yılında doğrudan istihdam bu artış seviyesinde ortalama 45 bin olacaktır. Bu da 135 bin kişinin dolaylı istihdamı demektir." 2004 yılında sıfır Özel Tüketim Vergisi uygulamasının başlatıldığını hatırlatan Yılmaz, ÖTV kapsamında 2006 yılında 309 bin ton yakıtın kullanıldığını belirterek, "2006 yılı itibariyle armatörlerimiz ve balıkçılarımızın kasasında 171 milyon 509 bin YTL, kamunun kasasında ise 91 milyon 318 bin YTl. kaldı" dedi.

59 yeni tersane yolda

Türkiye'nin 2002 yılında 37 adet olan tersane sayısının bugün 61 'e yükseldiğine dikkat çeken Bakan İsmet Yılmaz, 59 adet tersanenin ise proje ve yatırım çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Yatırımların tamamlanmasıysa birlikte toplam tersane sayısının 120 'ye çıkacağının altını çizen Bakan Yılmaz, "Tuzlada yerleşik tersanelerin yanı sıra ülkemizin değişik bölgelerimle faaliyette bulunan ve kurulma aşamasında olan tersaneler tam kapasite çalışır durumu ulaştığında toplam gemi kapasitemiz 2010 yılında 9 milyon 200 bin DWT/yıl 'a çıkacaktır. Bu kapasite ile dünya sıralamasında dördüncülüğe yükselecek" dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Editör: TE Bilişim