Yıldızı parlayan denizcilik sektörü para basıyor

Başbakan ve bazı bakanların çocuklarının gemi alması, dikkatleri denizcilik sektörüne yöneltti. Uzmanlar, taşımacılığın denizyoluna kayması nedeniyle sektörün altın çağını yaşadığını söylüyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan ve bazı bakanların çocuklarının gemi alarak denizcilik sektöründe faaliyet göstermeye başlamaları, dikkatleri bu sektöre yöneltti. Uzmanlar, denizcilik sektörünün tüm dünyada ve Türkiye'de yükselen bir yıldız olduğuna işaret ederek, dünyada taşımacılığın denizyoluna kayması nedeniyle sektörün para bastığını söylüyor. Denizcilik sektörünün dünyada yükselen kârlı bir yapı gösterdiğini vurgulayan uzmanlar, dünyada navlun (taşıma) ücretlerinin arttığını, taşımacılıkta deniz yollarının tercih edildiğini kaydederek, şöyle konuşuyor: "Diğer yandan Türkiye'nin de ihracat ve ithalatının yüzde 90'ına yakın bölümünü deniz yoluyla yaptığı gözönünde bulundurulursa denizcilik sektöründe yapılacak taşımacılığın kârlı boyutu ortaya çıkar."

'ORTA BÜYÜKLÜKTE'

Erdoğan'ın oğlu Burak Erdoğan'ın aldığı geminin adı Safran-1. Bu gemi, denizcilik sektöründe orta büyüklükte bir gemi olarak nitelendiriliyor. Sektör uzmanları, "Bu gemi, boyutları dikkate alındığında, Türkiye'nin limanları ve kıyıları arasında taşımacılık yapabilir. Türkiye'de 2004'ten itibaren denizcilik sektörüne ÖTV'si sıfırlanmış yakıt veriliyor. Bu gemi de kabotajda yaptığı taşımacılıkta, ÖTV'siz yakıt teşvikinden yararlanabilir. Böylece kârlılığını artırabilir" diyor.

Kaynak: Olcay AYDİLEK / ANKARA
Alıntı: Takvim Gazetesi

Editör: TE Bilişim