Sektör, limanda 1500 YTL olarak belirlenen fazla mesai bedelini 1250 YTL’ye indirmeyi başardı...

Limana gelen gemiler için alınan fazla mesai bedeli için Gümrük İdaresi ile denizcilerin bir masa etrafında buluşarak orta yolu buldular.

Gümrük İdaresi’nin 5 Mayıs 2006 tarihi itibariyle limana gelen gemiler için yapılan fazla mesai bedelini 350 YTL’den 1500 YTL’yi çıkarması denizcilik sektörü tarafından eleştirilirken, bu konuda ilgili sektör temsilcileri biraraya gelerek yaptıkları toplantılar meyvesini verdi.

İzmir Gümrükler ve Muhafaza Başmüdürlüğü’nce “Geminin özet beyan tescili ile ilişiksiz belgesi ve Gümrük Muhafaza işlemleri için acentelerden talep edilen 1.500 YTL’lik fazla mesai ücreti, üst üste yapılan görüşmeler ve toplantılar sonucunda, 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve buna bağlı Gümrük Yönetmeliği ile Gümrük Müsteşarlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü Genelgesi çerçevesinde, fazla çalışmanın kapsamı ve niteliğine göre çalışacak saat ve görevlendirilecek personel sayıları dikkate alınarak dökme ve konvansiyonel gemiler için 585 YTL, konteyner gemileri için ise 1.250 YTL olarak uygulanasına karar verildi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, denizcilik sektöründeki ilgili kesimlerin biraraya gelerek bu kararı almasının önemine dikkat çekti.

Dologh, “Alınan sonuç gösteriyor ki, bir masa etrafında konuşunca herşey olabiliyor. Toplantıdan ortak bir  akıl çıktı. O ortak akılı başmüdür onayladı. Herkes tek başına karar vermemeli. Burada önemli olan Oda başkanı ya da Gümrük Başmüdürü’nün biraraya gelip konuşması değil tüm katılmak isteyen üyelerin biraraya gelmesi ve ortak görüşe varması idi. Toplantıda üyelerin mesai ücretlenin dışında başka hiçbir şey ödenmemesi konusunda karar birliğine varıldı” dedi.

Görüşmelerde Gümrükler Başmüdürlüğü’nün çözüme dayalı hareket ettiğine dikkat çeken Dologh, bu toplantıda gümrüklerde yaşanan diğer sorunları da ele aldıklarını ifade etti.

UZUN SOLUKLU ÇÖZÜMLER BULUNMALI

Belstar Denizcilik ve Taşımacılık A.Ş. Yöneticisi Joseph Çukurel, alınan indirim kararının olumlu olduğunu ancak usül açısından doğru olmadığını kaydetti. Bu konuda kısa değil köklü çözümler bulunması gerektiğini belirten Çukurel,  “Olaya iki yönüyle bakmak lazım. Teorik olarak liman 24 saat çalışan bir yapıya sahip olduğu için gümrüğünde 24 saat çalışıyor olması gerekiyor. Ayrıca ek bir mesai bedeli talep edilmemeli.  Tüm dünyada sistem bu şekilde işliyor. Tabi ülkemizin gerçekleri var. Bu  bakımdan gümrükteki yetkililer kendilerine göre orta yol bulma çabası içindeler. Gümrük yetkilileri ile yapılan toplantı sonrasında denizcilik ve acente kesimini tatmin eden bir yere varıldı. AB’ye uyum sürecinde Avrupa limanlarında olduğu şekle gelmesi gerekiyor. Uzun vadeli çözümler için Gümrük Müsteşarlığı, Denizcilik Müsteşarlığı ve denizcilik sektörünün önde gelen temsilcileri biraraya gelerek konuyu ele almalı” diye konuştu.

“ÖZELLEŞTİRME BU SORUNLARI ÇÖZECEK”

İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Yılmaz da dünya genelinde hiçbir limanda fazla mesai bedelinin ödenmediğine dikkat çekti. “Bu bedeli ödemek bizde alışkanlık haline geldi”  diyen Yılmaz, konuyla ilgili olarak uzun vadeli çözümler bulunmasını istedi. Yılmaz, “Fazla mesai bedeli için 1250 YTL vereceğiz. Ancak iş bununla bitmiyor. Konteynerden mal çıkaracaksınız, gene para vermek zorunda kalacaksınız. Ancak 250 YTL’lilik indirimde iyi niyetin bir göstergesi. İzmir Limanı’nın özelleşmesi sonrasında bu tarz sorunların yaşanmayacak” dedi.

Kaynak:Seda GÖK-İZMİR

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim