Deniz Ticaret Odası’nda İran heyecanı

Deniz Ticaret Odası’nda İran heyecanı İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Temmuz ayı meclis toplantısında bölgede yaşanan olumsuzluklara karşın İran heyecanı yaşandı.

İran ile yapılan temaslarda ambargonun kalkma kararının getirilerini aktaran oda başkanı Yusuf Öztürk, DTO olarak İzmir’deki katılımcılarla İran’a ziyaret gerçekleştirileceğini duyurdu. Öztürk ayrıca Çandarlı Limanı ile ilgili çalışmaların tıkanması ile ilgili, “ Çandarlı ile ilgili hiçbir yol haritası yok. Dünya durmuyor dönüyor, gelişiyor. Bizim de burada payımızı almamız gerekiyor” dedi.

 İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Temmuz ayı meclis toplantısı Türkiye ve İzmir genelinde gerçekleşen terör faaliyetlerini lanetleyerek başladı. Meclis gündeminde konuşmasını yapan DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, konu ile ilgili yarın olağanüstü toplanacak meclise seslendi. Öztürk, “Ülkemiz savaşın eşiğine geldi. Bize düşen en büyük görev sağduyumuzu korumaktır. Meclis yarın olağanüstü toplanıyor. Meclisin içeride tansiyonu düşürerek, sınır güvenliği ve çatışma ortamını engellemesini bekliyoruz. Tabi ki her şeyden önemlisi bir an önce hükümetin kurulmasını istiyoruz” dedi.

İRAN’A ZİYARET

İran’daki ambargonun kalkmasına ilişkin görüşmelerin başlaması ile ilgili görüşlerini açıklayan Öztürk, “İran’a yönelik ambargoyu kaldıracak gelişmeler jeopolitik etkilerinin yanı sıra ekonomik gelişmelere sebep olacak. Petrol fiyatlarının düşmesi, İran gazını Batıya ulaştırma noktasında Türkiye’nin rolü, canlanan İran pazarının Türk ürünleri talep etmesi, İran’dan daha fazla turistin gelmesi, İran sermayesinin Türkiye’ye yatırıma yönelmesi ve bu ülkedeki altyapı yatırımlarının Türk müteahhitler tarafından gerçekleştirilmesi, olumlu beklentiler olarak sıralanıyor. İran’ı ve Hazar Bölgesi’ne aktarma fonksiyonunu yerine getiren Hopa, Trabzon gibi Karadeniz limanlarımız yeniden canlanabilir. Yine İran’ın hinterlandında yer alan İskenderun e Mersin Limanlarının da bu canlanmadan nasibini alacaktır” dedi. Öztürk ayrıca oda olarak katılmak isteyen denizcilerle İran’a bir ziyaret düzenlemek istediklerini ifade etti. Öztürk, “Özellikle İran’a bir ziyaret planlamak istiyoruz. Doğru bir başlangıç olduğunu düşünüyorum en başından bizim orada olmamız gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI

Seçim dönemi nedeniyle uzun süredir sektör ile ilgili hiçbir adımın atılmamasına isyan eden Öztürk, ‘‘Uluslararası ticari gelişmeleri fırsata dönüştürmek, ulaşım altyapısının hazır olması ile mümkün. Ancak çok uzun süredir bölgemizdeki kamu yatırımları durma noktasına geldi. Koalisyon görüşmelerinin gölgesinde bir çivi bile çakılmıyor. Ege’nin dış ticaretinin yüzdesini gerçekleştiren Aliağa yollarının hali ortada. Bölgedeki liman ve iskelelere giden ana ve bağlantı yolları yetersiz. Alsancak Limanı’nın ve İzmir Körfezi’nin kaderini çizecek Büyük Körfez Projesi için ÇED onayını iki yıldır bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ÇANDARLI İSYANI

Doğu Akdeniz’in en büyük aktarma limanı olacağı ifade edilen Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın geleceği ile ilgili bir yol haritasının olmadığının altını çizen Öztürk, “Çandarlı’da bir yatırım yapıldı. Orada ne yapılacağı belli değil. Dünya durmuyor dönüyor, gelişiyor. Bizim de burada payımızı almamız gerekiyor. Bizim bir takım önerilerimiz var. Bölgemizde bir arz var. Bölgeye baktığınız zaman bu arzı karşılayacak talep maalesef yok. Çandarlı’daki asıl amaç, kıtalar arası konteyner transferi sağlamaktır. İstanbul’da bir yığılma var. Oyunun kartları dağıtılıyor, biz bu oyunda yerimizi alamıyoruz. Bunların bir şekilde dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

İLK YARININ DENİZCİLİK RAKAMLARI

Öte yandan Öztürk 2015 yılının ilk yarısında gerçekleşen denizcilik rakamlarını açıkladı. Öztürk şöyle konuştu: “Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü’nün rakamlarına göre yine Ocak- Haziran döneminde Türkiye genelinde elleçlenen yük miktarı geçen yıla göre 185 milyon tondan 201 milyon tona yükseldi. Ancak konteyner elleçleme rakamları yüzde 5 civarında düşerek 4 milyon 14 bin TEU’ya geriledi. Kruvaziyer turizminde ilk yarıda Türkiye’ye 476 gemi, 647 bin yolcu getirdi. İzmir’e 39 gemi ile 76 bin 636 yolcu, Kuşadası’na 185 gemi ile 194 bin yolcu ayak bastı. Dikili’ye 20 gemi ile 3 bin 228, Çeşme’ye ise 3 gemi ile 569 yolcu geldi.”

Editör: TE Bilişim