Deniz kızları görücüye çıktı!

160 markanın 500'e yakın ürünle katıldığı İstanbul Boat Show başladı. 25 Şubat'a kadar sürecek olan fuarı 50 bin ziyaretçinin gezmesi bekleniyor

İstanbul'da bir hafta aradan sonra ikinci yatçılık fuarı "İstanbul Boat Show" kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuarın en pahalı teknesi 1.2 milyon pound'a (3.2 milyon YTL) satışa sunulan Princess olarak kaydedilirken, fuarda 5 bin dolara alınabilecek gezi tekneleri de var. Ayrıca, takım renklerindeki balıkların sergilendiği akvaryumlar, tekne aksesuvarları, seminerler ve ünlü deniz sevenlerle söyleşiler de fuarda ziyaretçileri bekliyor. 100 teknenin sergilendiği fuara 160 marka 500'e yakın ürünle katılıyor. Üç salonda gerçekleştirilen fuarı 50 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

İstanbul Boat Show'un açılışını yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "fuarda bulunmanın dünyanın en büyük hazzı ve zevki" olduğunu söyledi. Yat imalatında son yıllarda mesafe alındığını kaydeden Şener, sözlerine şöyle devam etti:

"Deniz nakliyatında bizim ihraç ürünlerimiz yerli taşıyıcılardan daha fazla yabancı gemilerle taşınmaktadır ve bu nedenle de cari işlemler tablosunda ulaştırma sektörü eksi veren bir kalem haline dönüşmüştür. Bu tersine dönmeli. Türkiye, deniz nakliyesinde uluslararası camiada aranan bir ülke haline gelmelidir."


CNR fuarına 'baskın'

NTSR Fuarcılık tarafından yapılan açıklamaya göre, CNR Fuarcılık'ın NTSR Fuarcılık'ın tescilli markası 'Boatshow'u izinsiz olarak kullanması nedeniyle CNR Fuarcılık yetkilileri hakkında marka tecavüzü ve haksız rekabet suçları nedeniyle ceza davası açıldı. NTSR Fuarcılık tarafından yapılan ikinci suç duyurusu kapsamında da CNR fuar alanına baskın düzenlenerek Avrasya Boatshow ibareli ilan, broşür ve afişlere el konulduğu belirtildi.

26 yıldır yatçılık fuarını düzenlediklerini söyleyen NTSR Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, şöyle dedi:

"Bugün geldiğimiz nokta sektörümüz için zararlı. Çünkü hem müşterinin kafası karışabiliyor hem de katılımcıların yapmış olduğu yatırımların verimliliği düşebiliyor. Haksız rekabetle ilgili biz Rekabet Kurumuna müracaat ettik ve Rekabet Kurulu bunun haksız olduğunu gördü. Geçici bir karar aldı. Nihai kararını mayıs ayında verecek."

CNR Fuarcılık'ın düzenlediği 'Avrasya Boat Show' 9 Şubat'ta Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen tarafından açılmıştı. Avrasya Boat Show 18 Şubat'a kadar sürerken, iki fuarın tarihleri çakıştığı için ziyaretçiler ve katılımcılar iki organizasyon arasında seçim yapmak zorunda kaldı.

 
Jetskiler 75 mil hız yapıyor

Depar Motor fuarda jet bot, jet ski ve dıştan takma deniz motorlarını satışa sunuyor. 45-65 mil hız yapan jet botlar, 59-100 bin dolara alıcısını bekliyor. Jet skiler ise 50-75 mil hız yapabiliyor ve fiyatları 12-18 bin dolar arasında değişiyor. Şirket yetkilileri yat sahiplerinin ve otellerin bu ürünlerine ilgi gösterdiğini söylüyor. Motor sporuyla eğlenmeyi sevenler için üretilen Seadoo jet skilerin son derece güvenli olduğu kaydediliyor. ABD'de üretilen bu ürünlerin Türkiye dağıtıcısı Depar yetkilisi jetskilerden Ermenistan ve Azerbaycan'a da gönderdiklerini söylüyor.

 
Fuarın 'Prenses'i

Fuarın en pahalı yatı 'Princess' (Prenses). Nesrin adı verilmiş olan yatın "suda teslim" fiyatı 1.2 milyon pound. İngiliz yapımı olan yatın boyu 21 metre, genişliği 5.25 metre. Satıcıların "şortla gel denize çık" dediği yatın fiyatına barbeküsünden tatlı su yapıcısına kadar her şey dahil. Yatın, sahibi (master) özel konukları (VIP) ve misafirleri (guest) için olmak üzere üç odası bulunuyor. 36 mil hız yapan bu yattan Türkiye'de iki tane satılmış. Yetkililer Rusya ve Ukrayna gibi yeni pazarlarda bu yatların çok ilgi gördüğünü söylüyor.

Fuarın diğer bir pahalı yatı ise Türk firması Elegan tarafından satışa sunulan 1.5 milyon euro değerindeki 'Giant 62'. 'Postmodern Lobster' olarak tanımlanan yat başta Yunanistan ve İtalya olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ediliyor.

Kaynak: Milliyet Gazetesi

Editör: TE Bilişim