Çanakkale Yunanistan 8 saate inecek

Çanakkale ile Yunanistan'ın Kavala şehri arasında yapılması planlanan deniz ulaşımıyla, 2 şehir arasındaki mesafe 8 saatte alınabilecek.

Çanakkale ile Yunanistan'ın Kavala şehri arasında deniz taşımacılığının ve dış ticaretin canlanması amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında, Kavala Ticaret ve Sanayi Odası ve Kavala Liman yetkililerinden oluşan 25 kişilik heyet ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinin katıldığı toplantı, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan ÇTSO Meclis Başkanı Ali Tamer Balçık, 2 komşu ülke arasında sağlıklı ve başarılı ticari ilişkilerin olmasının çok faydalı olduğunu belirterek, “kazan kazan” prensibine uygun ticari ilişkinin dostlukların uzun süreli olmasının temeli olduğunu söyledi.

Geçen yıl ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayreddin Dereli başkanlığında bir heyetle Kavala'ya yapılan ziyaretle başlayan bu ilişkinin, sağlıklı gelişmeler göstermesini umduğunu ifade eden Balçık, yaşanan coğrafyada sağlıklı ticaret oluşturmamak için hiçbir nedenin olmadığına dikkat çekti.

“TÜRKİYE AB'YE GİRDİĞİNDE PROJENİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKACAK”

Kavala Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Angelos Tsatsaulis, Çanakkale ve Kavala ticaret ve sanayi odaları arasında yeni bir sayfa açıldığını belirterek, iki kentin karakteristik özelliklerinin ve sorunlarının benzer olduğunu söyledi.
Kavala şehri ve Kavala Ticaret ve Sanayi Odası hakkında bilgi veren Tsatsaulis, “Kavala Ticaret ve Sanayi Odası 1918 yılında kuruldu. 21 kişilik yönetim kurulu tarafından yönetilmektedir. 5 üyeden kurulu icra kurulu bulunmaktadır. Bugün için 11 bin 500 üyesi vardır” dedi.

Çanakkale ve Kavala ticaret odalarının Avrupa Birliği (AB) fonlarından yararlanmak amacıyla araştırmaların başlatılmasının yararlı olacağını söyleyen Tsatsaulis, bu tür projelerin AB tarafından destek gördüğünü bildirdi.
Tsatsaulis, Türkiye'nin de AB'ye girmesiyle bu projenin hayata geçmesiyle ne kadar önemli bir iş yapıldığının ortaya çıkacağını ifade ederek, ÇTSO yetkililerini ve iş adamlarını Eylül ayında Kavala'da yapılacak fuara davet etti.

“KAVALA'DAKİ İŞ ADAMLARINA KOLAYLIK YAPABİLİRİZ”

ÇTSO Başkanı İlhami Tezcan, ÇTSO'nın 5 bin üyesinin bulunduğunu, Çanakkale'de 2 ilçe hariç bütün ilçelerin temsilcilerinin olduğunu belirterek, Çanakkale'nin gıda ve tarım ürünlerinin yanında bazı şirketlerinin dünyada ün yapmış 500 şirket arasına girdiğini söyledi.

Çanakkale'nin meyve ve sebze bakımından çok zengin olduğunu belirten Tezcan, Kavala'daki iş adamlarıyla birlikte yatırım yapabileceklerini ve Organize Sanayi Bölgesinde yatırım yapmak isteyen iş adamlarına gerekli kolaylığın sağlanabileceğini ifade etti. Tezcan, Çanakkale-Kavala arasında yapılması planlanan deniz ulaşımının hayata geçirilmesinin önemine değinerek, Çanakkale'nin Kavala'ya Midilli'den daha yakın olduğunu kaydetti.

“ÇANAKKALE-KAVALA ARASINDAKİ DENİZ MESAFESİ 8 SAAT”

GESTAŞ AŞ Müdürü Hasan Yörükçü ise Çanakkale Deniz Ulaşım (GESTAŞ AŞ) hakkında bilgi verdiği konuşmasında, GESTAŞ AŞ'nin 9 ay önce özelleştirildiğini ve GESTAŞ'a ait 8 adet açık tip arabalı vapur, 1 adette kapalı tip olmak üzere toplam 9 deniz seferleri yapan vapurun bulunduğunu söyledi.

Yörükçü, Çanakkale ile Kavala arasındaki deniz üzerinden 118 millik mesafenin 8 saatte alınabileceğini belirterek, 2 kent arasındaki deniz ulaşımı hakkında şu bilgileri verdi: “GESTAŞ AŞ'de şu anda 9 tane gemi var. Bunların 8 tanesi açık tipte deniz arabalı vapurları, 1 tanesi ise kapalı tip açık denizlerde seyir yapabilecek Bandırma Feribotudur. Bu hat için düşünebileceğimiz Bandırma Feribotunun kapasitesi 10 tane TIR, 16 otobüs ya da 80 otomobili aynı anda taşıyabilmektedir. Yolcu kapasitesi ise 1100'dür. 1973 yapımı olan feribotun uluslararası regülasyonlara (kural) uygun hale getirilebilmesi için finansal maliyeti 1 milyon dolardır. Feribotun seyir hızı 15 nattır. Dolayısıyla Çanakkale-Kavala arasındaki 118 millik mesafeyi 8 saatte alabilir.”

Bandırma Feribotunun eski olduğu için yakıt harcamasının yüksek olacağını, bunun maliyetinin de yük ve yolcu biletlerine yansıyacağını anlatan Yörükçü, “Her şeye rağmen şirket olarak, 4 aylık bir çalışma sonunda biz gemiyi uluslararası sularda çalışır hale getirilmesi için gerekli yatırımları yapabiliriz. Ama bu hat her iki limanda da fizibilite çalışmalarının ve gerekli verilerin biran önce çok iyi yapılması gerekir” dedi.

ADALARA GEMİ SEFERİ PROJESİ

Çanakkale'den Gökçeada ve Bozcaada'ya teknolojik ve modern bir gemi projesine 1 ay sonra başlayacaklarını açıklayan Yörükçüoğlu, projenin 1,5 yılda tamamlanacağını kaydetti. Tsatsaulis, ÇTSO Başkanı Tezcan'a ve Çanakkale Belediye Başkanvekili Erkek'e çeşitli hediyeler verdi. Tezcan ise Tsatsaulis'a Avustralya-Çanakkale ortak yapımı “Barış Şarabı”, Bayramiç Helvası ve Çanakkale Seramiği hediye etti.

Kaynak: AA

Alıntı: Hürriyet Gazetesi

Editör: TE Bilişim