"Kimyasal tanker işletmeciliğinde uluslararası bir marka olacağız"


Chemfleet olarak çok önemsenecek bir üstünlüğe sahip olduklarını söyleyen Kaptan Ahmet Haznedar, 'Kaybetme şansımız yok. Uluslararası rekabete kendimizi etkin kılacağız, iş ve aş sağlayacağız' dedi.

Chemfleet Genel Müdürü Kaptan Ahmet Haznedar, 2009 ortalarından itibaren çok daha güçlenmiş kadrolarla Chemfleet'in uluslararası bir marka olmaya yönlendireceklerin söyledi.

Son 56 seneye baktığımızda kuruyük sektöründeki gemilerin navlunlarında inanılmaz yükselişler olmasına karşın kimyasal tankerler sektörünün çok daha dengeli navlunlarla yoluna devam ettiğini söyleyen Chemfleet Genel Müdürü Kaptan Ahmet Haznedar," Küresel finansal krizin derin etkileri dalga dalga yayılırken, kuru dökmeyük navlunlarında görülen çok ciddi düşüşlere karşın kimyasal tanker navlunlarında Standard devam etmekte. Yine de şunu belirtmek isterim ; küresel finansal krizi bir yağmura benzetirsek, herkes bu yağmurun damlalarından nasibini alacaktır. Bu gerçeği görmemezlikten gelemeyiz. Fakat kiminin üzerine sağanak yağacak ve sırılsıklam olacaklar, kimilerinin üzerine birkaç damla düşecek" dedi. Chemfleet'in öyküsünün Ataşehir'de kiralık bir büroda başladığını söyleyen Kaptan Ahmet Haznedar," Günümüzde bize ait olan Dragos'taki genel merkez binamızda 30 kişiye ulaşan büro personelimiz ve 300 kişilik gemi adamlarımızdan oluşan çok onur duyulacak bir seviyeye ulaşmıştır. Yola çıktığımızda 12 geminin işletmeciliğini yapıyorduk. Aksay'dan gelen çok güçlü kimyasal ürün tankeri işletmeciliği deneyimlerimize rağmen Türk armatörünün 3035 milyon dolarlık gemisini bize işletin diye teslim etmesi kolay değildi. Hakikaten kapılarını çaldığımızda ciddi sıkıntılar çekiyorduk. İnsanları inandırmak çok zor olsa da, tesis ettiğimiz gemi işletmeciliğinde başarılar sayesinde zoru başardık. Halen 14 geminin işletmeciliğini yapıyoruz. Aylık ortalama 1. 11. 2 gemi işletmeciliğimize giriyor demektir" dedi.

Kaptan Ahmet Haznedar, hedeflerini ise şöyle anlattı :" Geçmişteki kazanımlarımızla bu noktalara geldik. Chemfleet'de bir sorumluluk paylaşımı tesis ettik ve çalışanların hepsini bir şekilde ortak yaptık. Herkes bu şirket benimdir diyor. Böylece çok zor olan bir ayağı tamamladık. Bundan sonra daha da kaliteli hizmetler verebiliriz. Amacımız Türk armatörlerinin gemi işletme ihtiyacını karşıladıktan sonra uluslararası alanda gemi işletmeciliğine yönelmektir." Gemi işletmeciliğinde insan kaynağı en önemli unsur olduğunu vurgulayan Kaptan Ahmet Haznedar," Türk insanı gerek kültürü gerekse çalışkanlığı ve işe bağlılığı ile batılı armatörlerin gemilerinde çalışabilecek her türlü vasfa sahiptir. Türk insanı alacağı iyi bir eğitim sonrası batı dünyasının denizcilik şirketlerinin gemi adamı kaynağı olabilir. Yapılması gereken yeterli düzeyde eğitim verilmesi ve gerekli tanıtımdır. Muhtelif vesilelerle ifade ettiğim bir memleket gerçeği var : Ülkemizde çoğu genç nüfus olmak üzere yetmiş milyon insanın yaşadığı, resmi kayıtlara göre yüzde 20'leri aşan bir işsizliğin zikredildiği bir tablo ile karşı karşıya iken, yine de gemiadamı sıkıntısı yaşanıyorsa, ülkemizde sağlıksız bir gemiadamı politikası olduğu görülmelidir" dedi.

Başarı ve kazanmaya açız

Yılların deneyimine sahip uluslararası bir gemi işletmeciliği şirketinin karşısında bile bir üstünlükleri olduğunu anlatan Kaptan Ahmet Haznedar, sözlerini şöyle sürdürdü :" Bizim kaybetmek şansımız mevcut değil. O zaman biz diyoruz ki, başarılı olmaya açız, başarmak zorundayız. O halde diyoruz ki daima da Chemfleet personeli, görevbaşı eğitimlerle birikimlerini de yeniliyor. ha eğitimli olacağız, deneyimlerimizi artıracağız, uluslararası rekabete kendimizi etkin kılacağız, insanımıza iş aş sağlayacağız. Artık her türlü hazırlığımız tamamdır ve dünyaya hizmete hazırız. Türk armatörlerinin gemilerini dikkate aldığımızda kimyasal tankerler olarak 2009 sonuna kadar Chemfleet sistemine 3035 gemi girmiş olur. Biz bu sürecinde sonunda yabancı bir veya birkaç armatörün gemisini işletmemize almaya kararlıyız. Chemfleet'i uluslararası bir marka yapmak için, Türk gemiadamlarına çok daha iyi yaşam standartları tesis etmek için, Türk denizciliğinin uluslararası marka oluşunu tescil ettirmek için bu başarıyı göstermeliyiz. Bir yabancı yatırımcı Chemfleet'dekİ deneyim birikimini fark ettiğinde gemisini huzur içersinde bize emanet edecektir. Değil ki artık Baü'da bizler gibi kimyasal tankerlerle yoğrulmuş eleman sayısı giderek ve hızla azalmakta. Diyorum ya, biz başarmaya açız. Onlar ise nice yıllardır doymuşlar. Daha bereketli alanlara kayıyorlar. ! Çok genç ve dinamik gemiadamlarına sahibiz. Fakat diğer taraftan da Batılı şirketlerin çok güçlü veri tabanlı çalışma yöntemleri var. Bunlar uzun yıllara dayalı deneyimlerden sonra tesis edilmiş. Bu veri tablolarında ne yazılı ise ısrarla ve titizlikle bu verileri sizden bekliyorlar, takip ediyorlar. Türkiye'de böyle bir alışkanlık yok. Sadece çok az biriki armatörlük firmasında bu alışkanlıkları görmek dahi umut ve gurur veriyor."

Chemfleet bir güvencedir

Mevcut büro personelini biraz daha genişleterek daha fazla gemiyi işletmelerine alabileceklerini kaydeden Kaptan Ahmet Haznedar," Fakat asla bunu yapmıyoruz. Biz kaliteden asla ödün vermeyiz. Bu sebepledir ki, gemilerini bize emanet etmek isteyen, bize güvenen bazı armatörlük firmalarımıza henüz daha fazla kimyasal tankerin işletmeciliğini üstlenecek gemiadamlan kadrosunu kuramadığımızdan kabul edemeyeceğimizi ifade ediyoruz. Fakat bu kadroları tesis ettiğimizde hazır olduğumuzu kendilerine duyuluyoruz. Denizcilik okullarındaki öğrencileri davet ederek bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Biliyoruz ki onlar stajlarından sonra birgün kimyasal tankerin önemini bilecekler ve bir kısmı bizim kadromuza katılacaklar" dedi.

Son çeyrek yüzyılda deği şen ve gelişen yerel ve uluslararası kurallar gemi işletmeciliğinde kalite ve standardını ön plana çıkardığını vurgulayan Kaptan Ahmet Haznedar, sözlerini şöyle sürdürdü :" Talebi karşılamak, yerel ve uluslar arası kurallara uyumlu, çevreye saygılı, müşteri memnuniyetini ilke edinmiş deneyimli gemi işletme hizmete vermektir. Misyonumuzu özetlersem, sorumluluklarımızı tanıtan muhtelif maddelerden bir tanesini ön plana çıkartmak isterim. Zaman içerisinde değişen, gelişen ve yeniden belirlenen kuralların, yükselen standartların ve gelişen teknolojinin gereklerini yerine getirerek hizmet kalitesini en yüksek seviyede tesis etmek için çalışmaktayız. Bu doğrultuda, kurallara ve düzenlemelere dikkatle uymaya özen gösteriyoruz.. Chemfleet'in yapısına ve kimyasal tankerlere uyacak bir yazılım programı geliştirdik."

 Kendilerinin daha ucuz olduklannı söyleyen Kaptan Ahmet Haznedar, sözlerini şöyle tamamladı :" Bir gemiyi işleten bir armatörlük şirketi diyelim ki sigortasını kaça yaptırıyorsa biz bünyemizde 14 gemi olduğu için rahatlıkla ve daha iyi koşullarda ortalama yüzde 3035 daha ucuza yaptırabiliyoruz. Bunker maliyetlerinden çok önemli kazanımlar elde ediyoruz. Yeni inşa gemilerde işletme maliyetlerinin hesaplanmasında çok ciddi sapmalar olsa da, çok daha düşük işletme maliyetiyle hizmet veriyoruz. Bu Türk armatörü için çok ciddi kazanım. Bu hizmeti 2009 ortalanndan itibaren yabancı armatörlere de vermeye hazırız. Chemfleet'ten henüz seıvis almamış olan armatörlerimize ve denizciliğe yatırım yapmayı araştıran müteşebbislere ışık tutmak istiyoruz." 
  

Editör: TE Bilişim