Ceyhan'dan yılda 300 milyon ton petrol geçecek

Transteknik Holding ve Delta Petrol şirketlerinin sahibi Mehmet Habbab, yakın zamanda bitecek yatırım ve petrol hatlarıyla birlikte, Ceyhan'ın Karadeniz, Orta Asya ve Ortadoğu petrolünün transit geçiş noktası olacağını söyledi.

Petrol ve petro-kimya depolama tankları ve terminal işletmeciliği alanında düzenlenen 2008 StocExpo Türkiye, Karadeniz & Hazar Denizleri Fuarı'nda konuşan Habbab, "2010-1015 yılları arasında Ceyhan'dan 300 milyon tona yakın petrol geçmiş olacak" dedi. Habbab, Ceyhan'da gemi inşa sanayi, otomotiv, demir çelik ve petrokimya sektörlerinde gelişeceğini ve bunla birlikte, Ceyhan'ın da kullandığı petrol miktarının katlanacağını söyledi.
 
Ceyhan yeni Rotterdam olabilir

Ticaret hacminin ve petrol akışının artmasıyla birlikte, Ceyhan'ın Irak, Suriye, Yunanistan, Lübnan, İsrail ve Kıbrıs'ın yeni ticaret üssü olacağını söyleyen Habbab, Ceyhan'ın "yeni bir Rotterdam" olabileceğini ifade etti. 4-5 yıl sonra Latin Amerika petrollerinin de Ceyhan'ı depolama ve dağıtma merkezi olarak kullanabileceğini aktaran Habbab, Ceyhan'ın yeni Rotterdam olabilmesi için depolama kapasitesini de artırması gerektiğinin altını çizdi.

Yılda 200 milyon ton petrolün geçtiği Rotterdam'da 27 milyon tonluk depolama kapasitesinin bulunduğunu söyleyen Habbab, en geç 2015'te 300 milyon ton petrolün geçeceği Ceyhan'ın 40 milyon tonluk depolama kapasitesine ihtiyaç duyacağını kaydetti. Habbab, Ceyhan'daki Delta, BTC, Botaş ve diğer tüm firmaların şu anki kapasitesinin 3 milyon ton civarında olduğunu açıkladı. Ceyhan'ın önündeki en büyük engelin transit geçişlerdeki uzun prosedürler olduğunu vurgulayan Habbab, "Hollanda hükümeti yatırımcılar ve transit geçişlerde uluslararası şirketlere büyük kolaylık sağlıyor, liman rehabilitasyonları çok iyi. Türkiye'de ise iç meseleleri tartışmaktan presödürlerde reform yapmaya bile vakit kalmıyor. Bizim ve tüm sektörün acil reformlara ihtiyacı var. Ceyhan'a gelen bir tanker, 24-36 saat arasında doldurma boşaltma yapabilmeli, ama şu an günler alıyor" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim