Ege Birlik, seferlerine 1 Haziran'da başlayacak

18 ortaklı şirketin 1 milyon euroya satın aldığı Ro-Ro gemisi, Çeşme-Sakız arasında çalışacak. Bu hizmet sayesinde ihracatçı, malını ulaştırmak için zaman yitirmeyecek

Metin Akdurak öncülüğünde bir araya gelen 18 işadamının Çeşme ile Sakız arasında yolcu ve araç taşımak üzere kurduğu Ege Birlik Limited Şirketi, ilk seterine 1 Haziran'da başlıyor. Bu amaçla alınan Ro-Ro gemisi, Alsancak Limaıu'na demirlerken, Ege Birlik Limited Sirkeli ortağı Metin Akdurak, "Geminin setere başlaması ile ihracatçı, zaman kaybının önüne geçerek gereksiz masraflardan da kurtulacak" dedi.

Şirket, 1 milyon euroya satın aklığı 14 TIR kapasiteli geminin seferlere başlaması için gerekli yasal işlemleri tamamlanma aşamasına geldi. Ortakları arasında sürpriz isimler olduğunu belirten Metin Akdurak, geminin sefere çıkabilmesi İçin bayrak işlemlerinin devam ettiğini, maliyet avantajı sağlamak için Panama bandıralı olarak çalışacağını bildirdi.

14 TIR alıyor

Kaptanla beraber toplam 10 kişinin çalışacağı gemide bir de "Free shop" olacağını, ayrıca gemiye oyun makineleri monte etmeyi de düşündüklerini belirten Akdurak, şu bilgileri verdi:

"Çeşme-Sakız arasında her gün bir sefer gerçekleştirecek gemimiz, 14 1 İR taşıma kapasitesine sahip. Otomotiv kapasitesi 50 olan gemiyle 350 yolcu taşımak mümkün. Yapacağımız Ro-Ro seferleri, lige ve Yunan adaları arasındaki ticaret hacminin artmasını sağlayacak. Seferlerimiz yaz-kış devam edecek. Çeşme-Sakız arası, gemiyle 1 saat. Sakız'dan Pire Limanına, saat 20.00-22.00 ve 01.00'de ÜÇ sefer var. Çeşme'den Ro-Ro gemisiyle gönderilen kontey-ner ya da TIR, ertesi sabah Atina'da olacak. Atina'dan ise İtalya, Almanya, Fransa dahil tüm AB ülkelerine geçiş mümkün. Bu yolla yılda 150 bin araç taşımayı hedefliyoruz."

Çeşme-Sakız arasında sefer yapacak gemi, bayrak işlemleri tamamlanmadığı için Alsancak Limanı'nda bekletiliyor.

Ro-Ro nedir?

Ro-Ro, Roll on ve Rolloff kelimelerinin kısaltılmasından oluşuyor. Tekerlekli vasıtaların (TIR ve benzeri) gemilerle bir yerden biı yere nakledilebilmesini ifade ediyor. Denizcilikte, TIR ve benzeri gemilerin bindiği gemilere Ro-Ro gemileri, bu tip taşımacılığa da Ro-Ro taşımacılığı deniyor.

Maliyet düşecek

Metin AkdurakHalen İtalya'nın Trieste Limanı ile Çeşme arasında devam eden Ro-Ro seferlerinin normal hava şartlarında 48 saat sürdüğünü belirten Metin Akdurak, verecekleri hizmetle büyük bir maliyet avantajı sağlanacağını bildirdi Akdurak, şöyle devam etli: "İzmir'den yola çıkan bir TIR. karayoluyla İpsala'ya kadar 500, oradan Atina'ya kadar da 400 kilometre yol gidiyor. Ayrıca İpsala gümrüğünden gece geçiş yok. Dolayısıyla Çeşme-Sakız arası yapılacak seferlerle Türkiye ve Yunanistan kıyıları ilaha da yakınlaşmış olacak. Ayrıca, Çeşme'den yüklenen bir TIR, Sakız Adasında gümrüklendiğinde KDV oranı yüzde 13 oluyor. Atina'da gümrüklendiğinde ise yüzde 19. Yani Sakız'da gümrüklenen 100 bin euroluk bir tekstil konteyneri, Atina'ya göre 6 bin dolarlık bir KDV avantajı kazanmış olacak. Haziran'da başlayacak seferler Yunan pazarını geliştirecek."

Kaynak: NİHAT DELİBAŞI (HABER MERKEZİ)-Yeni Asır Gazetesi

Editör: TE Bilişim