Ulusoy: CEO, ‘malını suya verdim’ demekmiş

UN RO-RO’nun kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy, şirketin çoğunluk hisselerinin Kohlberg Kravis Roberts&Co’ya (KKR) satılmasına sadece şirketin yüzde 49’una sahip hissedarların değil, hükümetin de karşı çıktığını söyledi. Ulusoy, “Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım ve Devlet Bakanı Sayın Kürşad Tüzmen beni aradı ve ‘Bu milli filo böyle kolay alınıp satılmamalı. Biz bakanlık olarak çıkıp aleni konuşamayız ama gelişmelerden hoşnut değiliz’ dediler” diye konuştu.

18 MİLYON EURO KOMİSYON

RO-DER Genel Merkezi’ndeki basın toplantısında, UN Ro-Ro’nun satışına ilişkin itirazlarını yineleyen Ulusoy, UN Ro-Ro filosundaki gemilerin Türkiye’nin “gözbebeği”, nakliyecilerin de “şerefi” olduğunu vurgulayarak “Bu, altın yumurtlayan tavuk. İllahi satacağız diyorlar. Hazırlanan mukavelede soru işaretleri var. Milli mutabakat temin edilmedikçe UN Ro-Ro satılamaz. Kendime beddua okutmam. Hanımım bile telefon açıp ‘satmayın’ diyor” dedi.

Şirketin CEO’ları Cüneyt Solakoğlu ve Erol Soylu’yu da eleştiren Ulusoy, “Mukavelenin 3. maddesinde CEO’ların satıştan kaç lira alacağı yazmıyor. Hiç gizlemeyin 18 milyon euro para alırsınız. Bu CEO kimin CEO’su? Benim mi, ABD’nin mi? Satmazsanız mahkemeye veririz sizi diyorlar. Meğer CEO, ‘malı suya verdim’ demekmiş” diye konuştu.

ORTAKLAR İÇİN FON KURDUK

Ulusoy, “Ortakların bir kısmının paraya ihtiyacı olduğu için satışa onay verdikleri söyleniyor. 200 milyon dolarlık fon oluşturduk, hangi ortağın paraya ihtiyacı varsa hisselerini bize satsın. Daha sonra isterlerse alabilirler” dedi. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile de görüştüğünü ifade eden Ulusoy, “Hamdi Akın, şirketin yüzde 35-40’ının bizim, yüzde 60’ının kendisinin olması ve yönetimi de bizim almamız şeklinde bir öneri getirdi. UN Ro-Ro satılırsa mutlaka bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına satılacak. 20 milyon euro eksiğe alsın Türk alsın” dedi.

Avrupa ile bağlantımız kesilir

UN Ro-Ro’nun büyük ortaklarından biri olan Gökbora Uluslararası Taşımacılık’ın Başkanı Şenol Çak ise “KKR, bu işi daha önce hiç yapmamış. Yarın öbür gün şirketi satacaklar. Kimin alacağı belli değil, Türkiye ile liman ve deniz sorunu olan bir ülkenin şirketi alırsa ne olacak? Ayrıca KKR yarın bu şirket kârlı değil deyip gemileri alıp giderse Türk nakliyecilerin Avrupa ile bağlantısı kesilir. O nedenle bu satış çok riskli” uyarısını yapıyor.

KKR’nin temsilcisi Aydın Doğan’ın damadı

UN Ro-Ro’yu borçlar çıkarıldıktan sonra 680 milyon euroya satın almak isteyen Kohlberg Kravis Robert (KKR) bir özel yatırım şirketi. Şirketin Türkiye Akdeniz temsilciliğini eski bakanlardan Ersin Faralyalı’nın oğlu ve Aydın Doğan’ın en küçük kızı Begümhan ile evli olan Ahmet Faralyalı yapıyor. Şirketin yönettiği portföyün ciro değeri 150 milyar dolara ulaşıyor. Bir süre önce KKR’nın temsilcileriyle görüştüğünü söyleyen Ulusoy, “Şirketin temsilcisi Ersin Faralyalı’nın oğluymuş, bir Amerikalıyla beni ziyaret ettiler. Bana ‘sizin hasta olduğunuz’ söylendi dediler. Amerikalı John diyor ki ‘ben bu kıza aşık oldum’. Biz de ‘bu şirketi size satarsak bize aptal demezler mi’ dedik” şeklinde konuştu.

Akşam

Editör: TE Bilişim