Bu gemiyi meslek liseliler inşa etti  
 
 
İzmir'deki Güzelbahçe İMKB Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi Gemi Yapım Bölümü öğrencileri, 6,5 metre boyunda, ticari bir gemi yaptı.  
 
Aldıkları siparişi değerlendiren okul yönetimi, geminin önce maketini, sonra aslını ahşaptan inşa etti. Lisenin yaklaşık bir yılda hazır hale getirdiği gemi denizcilik sektörü tarafından beğenilince, 12 metrelik yeni bir sipariş verildi. Buna 9 ve 9,5 metrelik iki gemi de önümüzdeki günlerde eklenecek. Ulaştırma Bakanlığı, yaptığı denetimler sonucunda okula "CE" belgesi, yani uluslararası sular için gemi yapabilme yetkisi verdi. 

Okul yönetimi, üç yıl önce iş saha taraması yaptı ve yetişmiş eleman olmadığı görüldü. Denizler tükenmedikçe gemi sektöründeki açığın bitmeyeceği gözönüne alınarak, Ahşap Gemi Yapım Bölümü açıldı. Bölüme, Türkiye'de bu alanda yetişmiş üç öğretmenden ikisi talip oldu. En büyük engelse ailelerin, çocuklarını bu bölüme vermek istememeleriydi. Zorlukla ikna edilen 12 öğrenci ilk yıl okula başladı, ancak birkaç ay sonra altısı bıraktı. Geriye kalan altı öğrenciyle yola devam edildi. İkinci yıl sayı 14'e çıktı, bu yılsa 59 öğrenci kayıt yaptırdı. Bunun sebebi, okuldan mezun olan, atölye tabiriyle "eli çizim ve çekiç tutabilen" öğrencilerin 2- 3 bin lira maaşla iş bulabilmesiydi. Ayrıca öğrencilerin, yaklaşık 80 saat atölyede çalışmaları karşılığında döner sermayeden 500 lira maaş alması da ilgiyi artırdı. Yoğun talep üzerine bölümü çeşitlendiren okul yönetimi Ahşap Gemi Ressamlığı, Yat Kaptanlığı, Gemi Yönetimi ve Balıkçı Gemi Kaptanlığı programları da açtı. Yaklaşık 200 öğrencinin bulunduğu bu bölümlere, 20 kız öğrenci de kayıt yaptırdı. 

Gemi Yapım Bölümü Atölye Şefi Nihat Ünlüaslan, siparişlerin önce maketini yaptıklarını, su tanklarında deneyerek aksayan yanlarını tespit ettiklerini söyledi. Buna göre geminin aslını yapmaya başladıklarını aktaran Ünlüaslan, üç ayda bitebilecek inşaatı, öğrencilerin daha kolay öğrenebilmesi için bir yıla yaydıklarını kaydetti. 

Güzelbahçe İMKB Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi Müdürü Emin Coşkun ise 6 metrenin üstündeki deniz araçlarının "gemi" olarak tabir edildiğini söyledi. İmkansızlıklar içinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Müdür Coşkun, pisayada yapılan gemilerin budak ve tahta aralıklarının dolgu malzemeleriyle kapatma yoluna gidildiğini, kendilerininse "inci" gibi dizdiğini ifade etti. 

Güzelbahçe İlçe Milli Eğitim Müdürü Levent Ertekin de en büyük sıkıntılarının okulun denizden yaklaşık 5 kilometre uzak, dağ başında bulunması olduğunu söyledi. En azından atölyeler için deniz kenarında Hazine'ye ait bir arazi bulunduğunu, almak için resmî başvuruda bulunduklarını belirten Ertekin, kabul edilmesi halinde atölyelerin taşınacağını ve seri gemi imalatı yapılabileceğini kaydetti. 

Atölyelerin denize yakın olması gerektiğini belirten öğrenciler Adem Ali Yılmaz ve Miraç Gülmez de ayrıca meslek liseli olarak Türkiye'nin ilk gemisini inşaa etmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
 

Editör: TE Bilişim