Bader'in "Gemi İkmalciliği Semineri" Yapıldı

Bader tarafından düzenlenen semineri veren Mustafa Muhtaroğlu, sektör için önemli açıklamalarda bulundu.

Barbaros Denizciler Derneği (BADER) tarafından "Yakıt ikmal sektörüne bakış ve piyasalar" konulu bir seminer düzenlendi. Maltepe Kültür Merkezi Kubbe Altı Salonu’nda gerçekleştirilen seminere çok sayıda davetli katıldı. Seminer’de Yakıt İkmal firması Energy Petrol’ün kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Muhtaroğlu davetlilere bilgi verdi.

"Yakıt ikmal sektörüne bakış ve piyasalar" başlığı altında Ticari görünüm; Piyasa Yapılanması İkmal ve Kredi Teminleri, Teknik Analiz; Yeni Kurallar ve Değişimler, Piyasa Şartları ve İkmal Limanları başlıkları altında düzenlenen seminer de davetliler merak ettikleri konuları Muhtaroğlu’na sorarak bilgi aldılar.

İkmalciliğin Önemi

İkmalcilerin yakıtları rafinerilerden peşin veya akreditif karşılığı kısa vade ile temin ettiğini ifade eden Muhtaroğlu, yakıtların giriş işlemlerini yapıp gümrük kuralları içinde gümrük kontrolündeki depolarda depolamanın da ikmalcilerin görevi olduğunu söyledi.

Muhtaroğlu, ikmalcilerin ikmal edilen malların kalite ve emniyeti ile teknik ve uluslararası kurallara uygun olarak tesliminden sorumlu olmalarının yanı sıra gümrüklere ve yakıtların tüm vergilerine karşı sorumlu olduklarını da anlattı.

Traderların Yapıları

Traderların sektörün en önemli yapıları ve genelde kredi temin kurumları olduklarını kaydeden Mustafa Muhtaroğlu, bu konuyla ilgili olarak sözlerini şöyle sürdürdü; "Yakıtlara ve ikmal limanlarına ilişkin ticari ve teknik bilgi sunarlar. Ancak yakıtlara fiziksel olarak dokunmazlar, ikmalcilerden alınıp alıcılara satılmasında ticari pozisyon alırlar. İkmalciler fiziksel teslimatı, traderlar müşteri faturalandırılması ve kredilendirilmesini gerçekleştirirler. Yaygın ofis ve kontak ağına ve ikmalcilerle geniş kredi hatlarına sahip olup global hizmet sunarlar. İkmalcilerden temin ettikleri yakıtları alıcılara satarlar. Fiyatlara hizmet bedelleri ve ticari karlarını ekleyerek faturalandırırlar. Piyasa koşulları ve risk algılamaları ile kredi değerlendirmelerine göre fiyatlama ve kredilendirme yaparlar. "

IMO kuralları hakkında da bilgi veren Mustafa Muhtaroğlu, “Gemilerden ortaya il; ikan kirliliğin azaltılması için 1973 yılında başlayan ve 1978 yılında revize edilerek marpol 73/78 olarak ortaya konan kurallar bütünü gemilerde kullanılacak yakıtlara ilişkin yükümlülükler getirmektedir.” dedi.

 Gibraltar'ın Yıllık Satışı 4 Milyon Ton

Karadeniz, Akdeniz ve Türkiye limanları hakkında yakıt ikmal bilgilerini veren Muhtaroğlu, Rusya’nın Karadeniz ‘deki en önemli limanı olan Novorossıyk’nin kış aylarında ikmal problemleri ve yakıt kalitesi hususunda sorunlar yaşadığını kaydetti.
 
Muhtaroğlu, Akdeniz limanları içinde Gibraltar limanının ön plana çıktığını ve yıllık yakıt satışının 4 milyon tol olduğunu söyledi. Energy Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Muhtaroğlu, Gibraltar limanında sadece 11 demir yeri olması nedeniyle uzun beklemeler söz konusu olduğunu ve daha çok büyük ikmallere uygun olduğunu belirtti.

 İstanbul'un Satış Rakamı 1,5 Milyon Ton

Mustafa Muhtaroğlu, Türkiye limanlar içerisinde ise İstanbul Limanının bölgede bilinen en aktif liman olduğu bilgisini verdi. Yıllık yakıt satışının 1.5 milyon ton olduğunu belirten Muhtaroğlu, limanda 55 iyi donanımlı barc’ın hizmet verdiğini söyledi.

 Sunumda Mustafa Muhtaroğlu’nun İstanbul Limanı ve Çanakkale Boğazı için verdiği rakamların tablosu ise şöyle; 


 
 Şeyhun'dan Teşekkür Plaketi

Barboros Denizciler Derneği Başkanı Ali Şeyhun, sunumunun ardından Energy Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Muhtaroğlu’na teşekkür plaketi verdi.

Şevli'de Seminere Katıldı

Seminere katılan Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli’de davetlilere kısa bir konuşma yaptı. İkmalin ve ikmalciliğin önemini bildikleri ve bunun farkında olduklarını söyleyen Şevli, bu konu üzerinde de gereken her şeyi yaptıklarını ifade etti. Cemalettin Şevli, semineri düzenleyen ve sektörün bilgilendirilmesine katkı sağlayan BADER’e de teşekkürlerini iletti.

 

Editör: TE Bilişim