Atatürk’ten, ilk yüzen fuara...

Samsun gemisi turizm sektörüne fuar alanı oluyor ve Türk turizm sektörünü Karadeniz'e kıyısı olan şehirlerde tanıtacak...

Atatürk’ün yönlendirmesiyle 1926’da Avrupa’da 16 limanı gezerek ipek kumaştan Hacı Bekir lokumlarına, çiniden halıya dönemin bilinen Türk ürünlerini tanıtan Karadeniz gemisinden esinlenen ADG Fuarcılık, bu kez Samsun gemisiyle Karadeniz’de yüzen fuar düzenleyecek. 3 milyon euroya malolacak fuar çerçevesinde 6 ülkede 6 limana gidilecek. Bluexpo 2007 adıyla 2 Haziran’da Sarayburnu’nda düzenlenecek törenle başlayacak olan ve 100 firmanın katılımının beklendiği fuar, geminin 3 Haziran’da demir almasıyla asıl rotasına girecek.

Turizm sektörü tanıtılacak

Türk turizm endüstrisini Karadeniz kıyısındaki önemli turizm merkezlerine taşımayı amaçlayan fuar kapsamında Samsun gemisi 4-5 Haziran Bulgaristan/Varna, 6-7 Haziran Romanya/Köstence, 8-9 Haziran Ukrayna/Odesa, 10-11 Haziran Ukrayna/Yalta, 12-13 Haziran Rusya/Soçi ve 14-15 Haziran Gürcistan/Batum limanlarına yanaşacak. Fuarda mutfak ve catering donanımları, çamaşırhane temizlik bakım ekipmanları, mobilya dekorasyon ürünleri, plaj ve bahçe mobilyaları, halı-yer-duvar kaplamaları ve tekstil ürünleri tanıtılıp işbirliği imkanları değerlendirilecek. Anadolu Ateşi de her limanda sahne alacak.

12 bin ziyaretçi bekleniyor

“Yüzen fuar” için üç yıldır çalıştıklarını söyleyen ADG Fuarcılık Genel Müdürü Hakan Adıgüzel, “Biz kendimizi Atatürk’ün bıraktığı yerden projeyi devralmış olarak kabul ediyoruz. Bluexpo’nun ilk rotasının Karadeniz olarak seçilmesinde, Karadeniz havzası ülkelerindeki uzun yıllara dayanan fuar deneyimimizi ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın (DTM) komşu ülkeler stratejisini baz aldık. Bluexpo sadece Türk turizm endüstrisini önemli turizm merkezlerine taşımakla kalmayacak, Türk kültürünü de tanıtarak kültürlerarası bir platform oluşturacak” diye konuştu.

Fuar için 21 bin profesyonele yönelik tanıtım yaptıklarını ve bunların en az 12 bininin fuarı ziyaret etmesini beklediklerini anlatan Adıgüzel, hedeflerinin her limanda en az 2 bin kişiyi fuara getirmek olduğunu vurguladı. Rusya, Bulgaristan, Moldova’dan tren, uçak ve otobüsle ulaşım imkanı sunacaklarını da belirten Adıgüzel, “Daha önce belirlediğimiz ve tanıtım yaptığımız 21 bin kişi içinde olanlar bu imkandan ücretsiz yararlanacak” dedi.

Hakan Adıgüzel, Karadeniz’in ardından Kuzey Afrika, Güney Afrika, Avrupa, Körfez ülkeleri ve Güney Amerika’ya yüzen fuarlar düzenleyeceklerini de kaydetti.

Dünya genç Türkiye’yi tanısın dedi Karadeniz 86 günde 16 limanı gezdi

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türk mallarını dünyaya tanıtmak ve Türk sanayini geliştirmek amacıyla Atatürk tarafından planlanan bir proje olan “yüzen fuar”, Haziran 1926’da 180 yolcu ve 105 mürettebat ile yola çıktı.

Bazı limanlarda Atatürk’ün de bindiği geminin seferi 86 gün sürdü. O dönemde genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ürettiği sınırlı sayıdaki ürün Avrupa’nın 12 ülkesinin 16 limanında tanıtıldı.

Sergilenen ürünler arasında Hacı Bekir lokumları, Beykoz Kundura ayakkabıları, tütün, pamuk, haşhaş, tarım ürünleri, tiftik keçisi, Kütahya çinileri, Pertev kremleri ve Sümerbank kumaşları yer aldı. Tüm ürünler için 4 dilde etiketler ve broşürler basıldı.

60 bin kişinin ziyaret ettiği fuar, Türkiye’nin çağdaş yüzünü de sergiledi. Bu amaçla o dönemdeki adı “Riyaset-i Cumhur Orkestrası” olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası da İstiklal Marşı bestecisi Zeki Üngör yönetimindeki 47 kişilik ekibi ile hazır bulunarak konserler verdi. 600 bin TL sermaye ile gerçekleştirilen organizasyonun finansmanını Ticaret Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası karşıladı.

Haber: Necla Dalan/VATAN Gazetesi www.vatanim.com.tr

Alıntı: Lojiport www.lojiport.com

Editör: TE Bilişim