Arkas'tan denizciliğe 320 milyon dolarlık yatırım

Arkas Holding, 1.604 konteyner kapasiteli Cristina A ve Mario A'yı filosuna kattı. Almanya'nın Wolgast Limanı'nda gerçekleştirilen törenle iki gemiyi teslim alan Arkas'ın 2010'a kadar yaptıracağı 8 yeni gemi ile toplam yatırımı 320 milyon doları bulacak

Türkiye deniz taşımacılığının önde gelen şirketlerinden Arkas, toplam 80 milyon dolara mal olan Cristina A ve Mario A gemilerini Almanya'nın Wolgast kentinde yapılan törenle teslim aldı. 1.604 TEU (standart konteyner) kapasiteye ulaşan Arkas Deniz Ticaret Filosu'nun en büyük gemileri Cristina A ve Mario A, Alman Peene Werft tersanesinde yapıldı.

Son iki gemisiyle filosundaki gemi sayısını 19'a çıkaran Arkas, bu sene ve önümüzdeki iki sene içinde toplam 320 milyon dolarlık yatırım yapacak. Bu yatırımlarla toplam gemi sayısı da 25'e ulaşacak. Arkas ayrıca Peene - Werft tersanesi dışında Çin'den de iki ikinci el gemi alımı yaptı. Bu iki geminin filoya katılması filo büyüklüğünü 27 gemiye ulaştıracak.

Türk bayraklı 19 gemilik filo

Arkas'ın diğer 17 gemisinde olduğu gibi filoya katılan iki yeni gemi de Türk bayraklı. Böylece filodaki Türk bayraklı gemi sayısı da 19'a çıkmış oldu. Gemiler Türk bayrağına geçmek için ilk seferlerini Türkiye'ye yaptı. Cristina A Wolgast'tan hareket ederek İzmir'e 8 günde varacak. Cristina A Türkiye'den sonraki seferlerini Batı Amerika ve Doğu Avrupa ülkelerine yapacak. Mario A gemisi ise ilk seferini temmuz ayı içinde gerçekleştirecek.

Türkiye'nin de en büyük konteyner gemileri olan iki devasa geminin uzunlukları 184 metreyi buluyor. Maksimum 20 knot (37 km) hıza ulaşabilen gemiler, 13.280 beygirlik motor gücüne sahip. Genişliği 24,5 metre olan gemilerin deadweight'i ise 21.960 ton.

CRISTINA A VE MARIO A TEKNİK ÖZELLİKLER:

Uzunluk

184 m

Genişlik

24.5 m

Derinlik

14.2 m

Deadweight

21.960

Konteyner kapasitesi

1604 TEU

 

 

 

 

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim