Otomotiv sektörünün stratejik iş ortağı; Arkas

Arkas, Türkiye’de otomotiv sektöründe yatırımı olan dünya devlerine stratejik iş ortağı ve taşımacılık/lojistik konusunda çözüm ortağı oluyor. Hızla gelişen sektöre yeni yatırımlarıyla cevap veren Arkas, gerektiğinde Ro-Ro hattı olmayan limanlara konteynerle otomobil taşıyor

2006 yılında 1 milyon araç üreten ve bunun 700 bin adedini ihraç eden Türk otomotiv sektörü, 14.5 milyar dolar ile geçtiğimiz senenin ihracat şampiyonu oldu. 2010 yılında ek yatırımlarla 1 milyon 700 bin adet üretim ve 1 milyon 400 bin adet ihracat gerçekleştirilmesi planlanan otomotiv sektöründe, yan sanayi ihracatı da yüzde 30 seviyesiyle büyük önem taşıyor. Sektördeki ihracat rakamlarının bu seviyelere ulaşmış olması, dikkatleri otomotiv lojistiğine çekti.
Sektördeki yüzyılı aşkın deneyimiyle, ürünlerin hasarsız, zamanında ve minimum maliyetle teslim edilmesini amaç edinen Arkas, otomotiv üreticileri için ihtiyaca göre intermodal taşıma seçenekleri de sunuyor.

Yüzde 85’i Marmara Bölgesi’nde gerçekleştirilen otomobil üretiminde, parçaların yüzde 70’i yurtdışından ithal ediliyor. Parçaların zamanında ulaştırılması, üretim bandından ortalama olarak her bir-bir buçuk dakikada bir otomobil çıkaran sektör için büyük önem taşıyor. Arkas, otomotiv sanayisinin maliyetinde önemli yer tutan otomotiv lojistik zinciri için 2000 yılından itibaren geliştirdiği otomobil ve otomobil parça taşımalarını gerek yeni sistemleri gerekse altyapı çalışmalarıyla her daim kusursuz gerçekleştiriyor. Arkas’ın, toplam üretim rakamlarıyla geçtiğimiz sene ilk beş arasına giren Toyota için altı senedir yaptığı taşımalar hasarsız olarak sürdürülüyor. Toyota otomobilleri için kullanılan yedek parça, Belçika’nın Antwerp ve İngiltere’nin Felixstowe Limanları’ndan Gebze’ye ekspres servis ile 7/8 günde taşınıyor, bu servis %99 tutarlılık gösteriyor. Arkas yeni müşterisi Tofaş’a taşıdığı ithal yedek parçaları ise, İtalya’nın Genoa Limanı’ndan Gemlik’e dört günlük sabit çıkış-varış esasına göre yüklüyor.

Otomotiv sektörüne özel çözümler

Konteyner taşımacılığında birçok ilki gerçekleştiren Arkas, otomotiv sektörüne özel, yeni bir taşıma hizmeti vermeye başladı. Arkas Rack adı verilen bu yeni taşıma şeklinde dört otomobil bir konteynere sığdırılabiliyor. 2006 Eylül ayında başlayan Arkas Rack sistemiyle, Türkiye’den Ro-Ro hattı bulunmayan ülkelere konteynerle araç ihracatı yapmak mümkün hale geliyor. Bureau Veritas tasarım ve üretim sertifikalı Arkas Rack ile konteynerde dörtlü taşıma sistemiyle sıfır hatalı taşımalar gerçekleştiriliyor. Ekipman konteynere zarar vermeden sabitlenerek, araca göre farklı aks mesafeleri ayarlanabiliyor ve özel bir ekipman gerekmeksizin daha hızlı bir yükleme yapılıyor. Bu sayede otomotiv sektöründe hacimli olmayan araç taşıma taleplerinde düşük maliyet avantajı sunuluyor.

Arkas Rack ile güvenli ve hızlı teslimat

Karadeniz’de Ro-Ro taşımalarının sadece limanlara kadar olması sebebiyle Arkas Rack sisteminin özellikle Rusya’da iç taşımalarda önemi büyük. Konteyner içindeki arabalar, limandan trene aktarılarak iç bölgelere güvenli bir şekilde teslimat yapılıyor. Arkas’ın son olarak geliştirdiği yeni ekipman ile minibüs türü araçlar da artık konteynere yüklenebiliyor. Bu tür araçların sürücü ile konteynere yüklenmesi ve sürücünün araçtan çıkması mümkün olmadığından, konteynere yükleme gerçekleşemiyordu. Artık Arkas’ın yeni ekipmanı sayesinde araç konteynere sürücüsüz olarak yüklenebiliyor ve konteyner ile taşıma gerçekleşebiliyor.

Türkiye’deki ilk araba terminali: Autoport

İnşaatı hızla süren Autoport terminali yıl sonunda hizmete giriyor. Bu projeyle Arkas’ın öncelikli hedefi; tüm otomobil üreticilerine ve Ro-Ro hatlarına hizmet vermek.
Yeniköy-Gölcük Bölgesi’ndeki 400 bin araç elleçleme kapasiteli Türkiye’nin ilk araba terminali olma özelliğini taşıyan Autoport, otomotiv sanayi bölgesine yakın konumu ile sektöre büyük avantajlar sağlayacak.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim