ARKAS HOLDİNG'TEN 120 MİLYON YTL'LİK SERMAYE ARTIRIMI 

Türkiye'nin önde gelen taşımacılık şirketlerinden Arkas Holding, bünyesinde 120 milyon YTL’lik sermaye artırımı yaptı. Geçtiğimiz seneye göre cirosunu yüzde 15 yükselten Arkas'ın 2009 aktif büyüklüğü ise 1 buçuk milyon USD'yi aşıyor.

Anadolu'ya deniz taşımacılığının yararlarını sunmayı kendine hedef belirleyen Arkas, geçtiğimiz yıl Türkiye'nin en büyük konteyner limanı olan Marport başta olmak üzere, karayolu, demiryolu ve depo yatırımlarıyla toplam aktif büyüklüğünü 1,5 milyon USD'nin üzerine çıkardı. Temel tüm yatırımlarını tamamlayan Arkas, deniz ticaret filosundaki Türk bayraklı gemi sayısını da 25'e yükseltti.
 
Arkas Holding Başkanı Önder Türkkanı, 2009 yılının dış kaynağın daralacağı bir dönem olacağına dikkat çekerek, Arkas'ın kendi imkânlarını kullanarak 120 milyon YTL’lik sermaye artırımıyla daha sonra açılan piyasalarda avantajlı konuma geçmeyi planladığını belirtiyor.
 
" Şirketlerin bu tür dönemlerde kendi imkânlarını sonuna kadar kullanması gerekir. Bu çerçevede sermaye artırımı için doğru bir zaman olduğunu düşünüyoruz. Dış kaynağın daha da azalacağından hareketle yönetim kurulumuzca bu kararı aldık. Arkas Holding bünyesinde toplam 120 milyon YTL’lik bir sermaye artırımı gerçekleyecektir" dedi.

Bünyesindeki 39 şirkette oluşturulan fon miktarının geçen yıla oranla yüzde 8 artıran Arkas, 2009 yılı için de bu seviyeyi muhafaza ederek, kriz döneminde maliyetlerini azaltmayı planlıyor.

ARKAS YATIRIMLARINA ANADOLU'DA DEVAM EDECEK
 
Türkiye'nin her köşesindeki ekonomik hareketlenmelere destek olmak için deniz, kara ve demiryolu taşımacılığını kombine uygulayarak 2003 yılında Arkas Anadolu Projesi'ni başlatan Arkas, bu kapsamda 9 önde gelen ticaret kentinin demiryolları aracılığıyla limanlara bağlayacak. Proje kapsamında bünyesindeki vagon sayısını 501'e çıkaran Holding, 2008 yılında tüm arazı alım işlemlerini tamamladığı alanlara lojistik köyler kurmayı hedefliyor. İzmit Köseköy ve Adana Yenice'de tren yolu bağlantılı lojistik köy ya da iç liman ilk planları arasında yer  alıyor.

“ANADOLU PROJESİN” E YABANCI ORTAK

 Önder Türkkanı Arkas Anadolu Projesi ile ilgili 2009 yılında yabancı ortaklık önerileri ve finansman alternatiflerini değerlendireceklerini söylüyor.

“Yaşanan finansal sıkışıklık yabancı ortaklık seçeneğini daha fazla ağırlık vermemizi beraberinde getirdi. Bize iki önemli ve somut teklif geldi. Kendilerini Türkiye'ye davet ettik, geldiler, yerleri gördüler. Proje üzerinde konuştuk. Bir niyet oluştu. Global kriz ortamında tabii ki şu an herkes kendi işine bakıyor ama ilgilerinde bir değişiklik yok. Türkiye ve yurtdışındaki tatiller geçtikten sonra 2009 yılının ilk aylarında daha konsantre bir şekilde masaya oturabiliriz. Sadece finansman ortaklığı önerileri de var, ancak sektörden ortaklığı tercih ediyoruz. Sadece sermaye değil bu konuda teknik bilgi ve deneyim de getirirse bunu tercih ederiz. Bunların hepsini değerlendireceğiz. Projenin bütünü veya etapları için de öneriler var. 2009 yılında çok büyük bir inşaat işi beklememek lazım. Daha çok içe dönük projelerin değerlendirilmesi dönemi olacak. Şu anda kesinleşmiş bir başlama tarihimiz yok. Ancak sürece göre 2009 sonu bir faaliyet belki olabilir. ''

Editör: TE Bilişim