Arkas filosu büyüyor

Holding, 26. konteyner gemisi M/V Wanda A'yı Almanya'da düzenlenen törenle teslim aldı.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, yaşanan ekonomik krizin 2010'dan itibaren etkisini kaybedeceği tahmininde bulunarak, "krizin etkisini kaybetmesiyle birlikte, 2011'in ikinci yarısından itibaren sektör karlı bir hale gelebilir" dedi.

Arkas, Peene Werft Tersanesi'nde düzenlenen "M/V Wanda A" adlı Türk bayraklı konteyner gemisinin teslim töreninden önce yaptığı açıklamada, denizcilik sektörünün, dünyada ekonomik kriz yaşanmaya başlanmadan önce kendi krizini yaşadığını belirtti.
        
KARA ULAŞIMI PAHALI

Arkas, Türkiye'nin düzgün bir konteyner filosuna ihtiyacı olduğunu belirterek, Türkiye'de denizde taşınan ürünlerin yüzde 45'nin konteynerlerle taşındığını, Almanya'da bu oranın yüzde 85 olduğunu kaydetti. Bugün deniz nakliyesinin ucuz olduğunu, asıl problemin karadaki ulaşım maliyetlerinin olduğunu anlatan Arkas, Türkiye'nin demiryolu yük taşımacılığını teşvik edici önlemler alması ve yük taşımacılığını desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Arkas, tersanelere hükümetin teşvik vermesinin olumlu olduğunu dile getirerek, hükümetin bunu yaparken tersanelerde belli kıstaslar aramasını ve bu kıstaslara uygun tersanelere teşvik vermesini söyledi.
        
ROTALAR ARTTI

Arkas, Akdeniz'de gemilerin çalıştığı rotaları çoğalttığını ve başka pazarlara da girdiğini dile getirerek, Kanarya Adaları'na kadar konteyner taşımacılığı yaptığını, gitmedikleri 2-3 ülkenin kaldığını bildirdi. Arkas, Türkiye'nin komşu ülkelerinin en büyük pazar olduğuna değinerek, bu bağlamda Rusya'nın Türkiye'nin en büyük pazarı olduğunu, Rusya ile Türkiye ilişkilerinin iyi olduğu zamanlarda bu pazarın Türkiye için çok önem arz ettiğini söyledi.

Arkas, Peene Werft Tersanesi'nde üretilen 16. konteyner gemisini ise Ekim ayında teslim alacaklarını sözlerine ekledi.
 
       
Törenden notlar

* Peene Werft Tersanesi "M/V Wanda A" konteyner gemisi ile birlikte Arkas Deniz Ticaret Filosu için 15'inci gemiyi inşa etti. Tersanede inşa edilen, kapasitesi en büyük gemilerin Arkas için yapıldığı bildirildi.

* "M/V Wanda A" konteyner gemisi 184 metre uzunluğunda, 24.5 metre genişliğinde ve 14.2 metre derinliğinde. Gemi Türk bayağına geçmek için ilk seferini Türkiye'ye yaptıktan sonra Akdeniz ve Karadeniz sularında hizmet verecek.

* Konteyner gemisinin isim annesi olan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas'ın yeğeni Wanda Costopoulos kurdeleyi kesip geminin bordasında şampanya şişesini parçaladı. Daha sonra Almanya ve Türkiye milli marşları eşliğinde gemide bayrak değişimi yapıldı.
 

Editör: TE Bilişim