AON Sigorta ve Reasürans Brokerliği adlı uluslararası brokerlik ve risk yönetim şirketi, beş kulübün Şubat-2007 P&I yenileme ve genel artış raporunu DenizHaber.Com’a yorumladı.

AON Şubat 2007 P&I Yenilemeleri Genel Artış Raporu :

Kulüp              : Shipowners                                                                      

Genel Artış    : %5

Tarih               : 06.10.2006

Yıllardır P&I yenilemelerinde genel artış talebinde bulunmadan ve aynı zamanda finansal gücünü arttırırken; bu yıl, Shipowners P&I Kulübü Reasürans prim oranlarındaki olası artışlarıda dahil ederek %5 oraninda mütevazi bir genel artış deklerasyonunda bulundu.

2007/08 yenileme dönemi şartlarını duyuran kulüp sirküleri, Kulübün marketteki istikrarlı pozisyonunu üyelerinin artan çatışma, mülkiyet hasarı, mürettebat ve çevre kirliliği hasarlarına karşın finansal stabilitesini sürdürmeye kararlı bir şekilde odaklandığını vurgulamakta.

“In some sectors we have seen the average value of claims double during the last 12 months”

Kaynak : Shipowners circular, 6 Ekim 2006

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

Kulüp : Britannia                

Genel Artış    : %5

Tarih               : 18.10.2006

Serbest Rezerv seviyesi konusundaki hedefine ulaşmış olan Britannia Kulüp, 2004 ve 2005 poliçe yıllarına ait halen ödenmemiş olan ertelenmiş prim borçlarından (deferred call) %10 oranında üyelerine indirim yapacağını duyurdu. Yani bir başka deyişle, her bir poliçe yılı için öngörülmüş olan  %40’lık ertelenmiş prim alacağını %30’a indirdi.

Şubat 2007 yenilemeleri içinde, peşin prim (advance call) üzerinden  %5 genel artış uygulayacağını açıklayarak beklentilerin aksine mütevazi bir tavır takındı.

2007 poliçe yılı içinde ertelenmiş prim oranı 40% yerine %30 olarak  kalacak ve final artış oranı Uluslararası Grup’un (IG) reasürans programındaki değişikleri yansıtacak şekilde ayarlanacak.

Ertelenmiş prim oranları konusundaki indirim ile liberal bir bakış sergilese de Kulüp övgüye değer bir finansal disiplin tutumunu sürdürmektedirler.

2004 ve 2005 açık poliçe yıllarına ait ertelenmiş prim oranlarındaki indirim, Klüb’ün kendine güvenini göstermesinin yanı sıra Genel finansal durumundaki güçlülüğünü de desteklemektedir.

“The quality of membership is the foundation of the Club’s success and it is very pleasing to be able to share amongst the Members the benefits of the Association’s strong financial position”

Kaynak : Britannia Bulletin issue 05/06 Ekim 2006

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

Klüp                : UK Club       

Genel Artış    : %7.5

Tarih               : 24.10.2006

Kulüp %7.5 oranında genel bir artış (Grup reasürans ilave masrafları hariç) uygulayacağını duyurdu.

Söz konusu genel artış talebi devam eden hasarların kapatılması ve Kulübün süregelen güçlü finansal pozisyonunu korunması arasındaki dengeyi sağlamaya yardımcı olacak.

Aynı zamanda,  Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s , UK Kulüb’ün rating görünümünü ‘negatiften’ , ‘istikrarlı’ konumuna yükselttiğini açıkladı.

Genel Artış duyurusuna tesadüf eden S&P‘s un son raporu , Kulübün genel artış talebi yapar iken aynı zamanda genel güvenilirlik düzeyini de arttırdığının altını çizdi.

“This positive revision is a welcome response to the Club’s improved operating performance and free reserve position”

Kaynak : UK Club Circular & UK Club Press Release 24 Ekim 2006

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

Klüp                : Standard Club       

Genel Artış    : %5

Tarih               :  27.10.2006

Standard Kulüp, IG  Reasürans programı dahilindeki herhangi bir artış durumunda ayarlama yapılmak kaydı ile hem FD&D hem de P&I kuverinde %5’lik genel artış duyurusunda bulundu. 5% lik artış talebi ile Standard Kulüp, yenileme stratejilerini açıklamış olan diğer Kulüpler arasında düşük artış talebinde bulunanlar tarafında yerini aldı.

Standard Kulüp, finansal gücü hakkında kendinden oldukça emin olması ile birlikte, Mali Sorumlulukların artması yönündeki baskılara ve hasar masraflarının gün geçtikçe büyüdüğüne dikkat çekmektedir.

Bu arada, Standard & Poor’s ,  Standard Kulüb’ün ‘A’ (istikrarlı) reytingini yeniden teyit etti

“There continues to be upward pressure on liabilities and claims costs”

 Kaynak : Standard Club Circular, 27 Ekim 2006

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

Kulüp                  : Gard                                        
Genel Artış        : %5
Tarih                 : 01.11.2006

Standard & Poor's tarafından genel görünüş notu "pozitif"e yükseltilen ve yarıyıl figürlerine göre oldukça rahat bir yıl geçirdiği anlaşılan Kulüp, finansal açıdan da oldukça zengin bir pozisyonda olduğundan prim artışı uygulama kararı alma konusunda oldukça zorlandı. Bu problemi aşmak için gerekli olan anahtar olarak ta  CNR (Combined Ratio Net) ı belirledi. Genel olarak, Mutual P&I üyeleri ve Sabit Prim müşterilerinden ve genel hasar kaydindan memnun olan Kulüp, 2007 için CNR hedefini 105% olarak hedefledi. Dolayisiyla belirlenmiş olan bu hedef 5% lik bir genel artışa işaret etmektedir. Kulüp, herbir risk profilinin ayrı ayrı inceleneceğini, hasar kayıtları, ve market kondüsyonuna göre artışların değişiklik göstereceğini belirtti.

Mutual P&I üyeleri icin ertelenmiş primler (deferred call); peşin prim' in(advance call) 25% i olarak kalır iken, I.G. Resaürans programındaki olası herhangi artışlar üyelere yansıtılacak.

“The CRN expresses the estimated claims and administration costs for the year over estimated premiums earned ”
Kaynak : Gard's circular, 5/2006
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

Kaynak : AON-Türkiye Sigorta ve Reasürans Brokerliği ve Danışmanlık A.Ş

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim