Antalya ihracatı Yükselişte

Arkas Antalya Şubesi 2003 yılından bu yana, bölgedeki ithalat ve ihracatçılar için yeni çözümler sunuyor. Bu sayede ticaret hacminin de genişlemesini sağlayan Arkas, Antalya Limanı’na MSC’den sonra ikinci bir hat daha ekledi; EMES, Russia Ekspess haftalık servisiyle reefer ve konteyner taşımalarında ihracatçının maliyetlerini de düşürüyor

Arkas, 2003 yılında faaliyete geçirdiği Antalya Şubesi sayesinde, Antalya’nın turizm kimliğine ticaret kimliğini de ekledi. Antalya’daki sanayiciye kendi ilinden ihracat ve ithalat yapma imkanı veren Arkas, bu yatırımıyla hem Antalya sanayicisinin üretimini artırdı ve hem de yeni pazarlara ulaşmasını sağladı. Arkas’ın acenteliğini yürüttüğü MSC’nin haftalık olarak düzenlediği seferlerle başladığı Antalya yatırımına, liman ekipman ihtiyaçlarını da tamamlayarak devam etti. Şu anda iki adet mobil vinç, çeşitli konteyner elleçleme ve dolum ekipmanıyla müşterilere servis veriliyor, bu sayede Antalya Limanı’nda gerçekleştirilen konteyner hareketlerinde de 10 kat artış sağlandı. Daha önce İzmir ve Mersin Limanları’ndan yükleme yapan Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi’ndeki ithalat ve ihracatçılara büyük kolaylık sağlayan Antalya Limanı, artan ticaret hacmi dışında, pazara yeni yatırımcıların katılmasında ve istihdam artışında da etkili oluyor.

Yıl sonu hedefi 30 bin TEU

Antalya Limanın’dan 2007’nin ilk sekiz ayında 2006 yılının aynı dönemine göre yüzde 86’lık artışla 14.588 TEU ihracat, yüzde 30’luk artışla 4.654 TEU ithalat gerçekleştiren Arkas, yıl sonu hedefini ise toplam 30 bin TEU olarak belirledi. EMES’in Antalya Limanı’ndan başlattığı Russia Express servisi, yüklemelerdeki bu artışın etkili sebeplerinden. Türkiye’deki meyve-sebze ihracatının dörtte birinin yapıldığı Antalya Limanı’nda hassas ürün taşımalarında artan bir talep söz konusu. Talebi karşılamak için soğutmalı konteyner (reefer) servisi başlatan EMES, aynı hat üzerinden konteyner taşıması da yapıyor ve ihracatçının maliyetinin düşmesine de katkı sağlıyor.

İhracatta yüzde 35 artış

Antalya İhracatçı Birlikleri verilerine göre Antalya’dan yapılan toplam ihracatın geçen yılın ilk sekiz aylık dönemine göre yüzde 35 oranında artmış olması Arkas yatırımının haklı karşılığı olarak görülebilir. Genel sıralamaya bakıldığında ise liman, Türkiye’deki mermer yüklemelerinde birinci durumda. Krom yüklemelerinde ise Mersin Limanı’nın ardından ikinci sırada yer alan Antalya limanından tekstil ve hammadde ihracatı da önemli yer tutuyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim