2008’DE ALİAĞA İSKELELERİNDE 40 MİLYON TON YÜKLEME BOŞALTMA (ELLEÇLEME) YAPILDI EKONOMİK KRİZİN ETKİLERİNE RAĞMEN ALİAĞA’DAKİ İSKELELERE 2008’DE 4471 GEMİ GELDİ. İLÇEDE 40 MİLYON TONU AŞAN YÜKLEME BOŞALTMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

ALİAĞA (12.01.2009) - Son yıllarda denizcilik sektöründe dikkat çeken bölgelerden olan Aliağa’daki iskelelerde, 2008 yılında 40 milyon ton yükleme ve boşaltma işlemi (elleçleme) gerçekleştiği bildirildi. Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, global krize karşın yoğunlukla akaryakıt sektörüne bağlı olarak ilçeye 2008 yılında 4471 gemi geldiğini ifade etti.

2008 yılına dair Aliağa ilçesindeki deniz hareketliliği ve limanların yükleme boşaltma rakamları hakkında bilgi veren Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka “2008 yılında Aliağa'daki liman ve iskelelerden 12 ayda 14 Milyon 353 bin 171 ton yükleme, 26 Milyon 184 bin 54 ton boşaltma olmak üzere toplam 40 Milyon 537 bin 225 ton elleçleme yapıldı. 2008 yılında Aliağa'daki iskelelere toplam 4471 gemi geldi” dedi.

2007 yılında Aliağa’daki iskelelerde 37 milyon 401 bin 322 ton yükleme boşaltma (elleçleme) işlemi gerçekleştirilmiş, yıl boyunca da 4386 gemi gelmişti. Aliağa’da HABAŞ, İzmir Demir Çelik, Batıçim, Ege çelik, Ege Gübre, Petrol Ofisi ve Petkim, Total, Egegaz ve TÜPRAŞ’a ait toplam 11 iskele bulunuyor.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka Aliağa İskelelerinden başta inşaat demiri olmak üzere, motorin, jet yakıtı, çeşitli akaryakıt türleri, kimya sanayi mamulleri,  Kömür, Çimento, Un, Soda, Mermer, PVC, Gübre, Kireç, Soya Fasulyesi, Taş, Balık, Rüzgar Kulesi ve İş makineleri getirilip gönderildiğini belirterek, “Aliağa'dan; Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, İspanya, İtalya, Suriye, Yemen, Mısır, KKTC, Kanada, İran, Hırvatistan, Güney Afrika, Kenya, Suudi Arabistan, Yunanistan, İsrail, Cebelitarık, Singapur, Slovakya, Hollanda, Romanya, Cezayir, Bangladeş, Nijerya, Rusya Federasyonu, Porto Rico, Madagaskar, Senegal, Arnavutluk, Ukrayna, Bulgaristan başta olmak üzere bir çok ülkeye ürün sevkiyatı yapılıyor” dedi.

2008 yılında Aliağa limanlarına gelerek boşaltma yapan gemiler ağırlıklı olarak Ham petrol getirirken, hurda demir ikinci sırada yer aldı. Kömür, Dökme çimento, Soya Fasulyesi, Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG), Nafta, Tarım ürünleri, Amonyak, Kok Kömür, Üre Gübresi, İnşaat demiri, Küspe, Kepek, Gübre, Çavdar, Un, Kereste, Kimya Sanayi Mamulleri, Palm yağı. Sunta, Demir Çelik ürünleri, Kil, Kolza yağı taşıyan gemiler bu yüklerini Aliağa'daki çeşitli iskelelere boşalttı.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “2006 yılından önce ortalama 32 milyon ton olan yükleme boşaltma miktarı 2007’de 37 milyona ulaşmıştı. 2008 de ise bu rakam 40 milyon tonu aştı. Her yıl yaklaşık yüzde 11-12 oranında elleçleme miktarı artıyor. Gemi Sayısıda bu yıl 4 bin dörtyüzü aştı. Aliağa’da faaliyet gösteren rafineri, Petro kimya ve demir çelik gibi sektörlerin varlığı bu rakamı ortaya çıkardı. Global mali krizin tüm olumsuzluklarına karşın Aliağa iskelelerinin rakamsal verileri umut verici” dedi.

Aliağa Ticaret odası Başkanı Saka, son yıllarda ilçede liman ve geri hizmet alanlarında yapılan iyileştirmeler, yeni yatırımlar, araç parkının güçlenmesi sayesinde iskelelerin daha verimli kullanılmaya başlandığını da belirterek, “Nemrut ve Aliağa iskeleleri, Türkiye genelindeki elleçleme miktarının yaklaşık yüzde 30’unu tek başına gerçekleştiriyor. Bu da Aliağa’nın stratejik önemini ortaya koymaktadır. Sektörde gerek organizasyonun iyileşmesi, gerekse de yapılan yatırımların sonucu alınıyor. Global krizin etkilerinin azalmasıyla birlikte Aliağa iskelelerinin elleçleme kapasitelerinde ciddi artışlar yaşanacaktır.” Dedi.

Saka, Aliağa organize Sanayi Bölgesi’nde üretime geçen fabrika sayısı arttıkça İskelelerin öneminin artacağını ifade ederek “Türkiye’nin en modern ve en büyük OSB’si ALOSBİ’nin yatırımcılarına sunduğu en önemli avantaj, enerji, ulaşım ve Nemrut İskelelerine yakınlığıdır. 400 yatırımcıya yatırım olanağı sunulan, 60 bin işçiye iş imkanı, 250 bin aileye gelir kaynağı, ülke ekonomisine 10 milyar dolarlık üretim yatırımı ve 2 milyar dolarlık ihracat getirisi sağlayacak olan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıları, Aliağa’daki iskele ve denizcilik altyapısından azami derecede faydalanacaktır” dedi.


 

Editör: TE Bilişim