Kaptan Alev Tunç “Körfezde özel tekel oluştu”

İzmit Körfezi’ndeki Dekaş-Medmarine konsorsiyumunun özel tekel haline geldiğini iddia ederek, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı’na şikayet dilekçesi veren 162 firma adına açıklamada bulunan Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Bora Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Alev Tunç “Kılavuzluk ve Römorkör işletmelerinin özelleştirilmesi için destek veren ve devlet tekelinden kurtarılarak daha kaliteli bir hizmet verilmesini savunan denizciler olarak İzmit Körfezi’nde şu anda tam bir monopol oluşmuş durumdadır” dedi.

İzmit Körfezi’nde zamanında TDİ AŞ’nin olduğunu ve rekabet ortamının bulunduğunu söyleyen Bora Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Alev Tunç “TDİ A.Ş bir gece hangi güç karşısında İzmit Körfezini terk etmiştir. Bunu kamuoyunun bilmesi gerekmektedir. TCDD Genel Müdürlüğü’nün yetkisi olduğu halde Derince Limanı’nın dışında neden kılavuzluk ve römorkör hizmetleri vermemektedir. Bunların açıklanmalıdır.”

Kılavuz kaptanların bir sorumluluğu olmadığını dile getiren Kaptan Alev Tunç "kılavuz kaptanların emniyetten söz edebilmesi için bir sorumluluğu olması gerekir. Sorumluluğu olmayanların emniyetten söz etmesi mümkün değildir" dedi.

Dekaş ve Medmarine şirketlerinin özel tekel haline gelmesinden dolayı 120 armatör, acente ve gemi işletmecisinin bir araya gelerek Marin Römorkör ve Kılavuzuk A.Ş'yi kurduklarını dile getiren Kaptan Alev Tunç; “Dekaş ve Medmarine şirketi arasında ayrışmanın olmasından sonra, Kılavuzluk müessesinin ayakta kalması için Marin Römorkör şirketi hiçbir pay talep etmeden Dekaş’a destek vermiştir. Eğer Marin şirketi destek vermese idi, çok kısa bir süre içerisinde konsorsiyumun diğer ortağı, kılavuzluk şirketinden transferler yaparak şirketi işsiz hale getirecekti”

Tunç: "İldeniz'e yapılanlar yargısız infazdır"

DenizHaber’de yayınlanan habere de atıfta bulunan Kaptan Alev Tunç şunları söyledi; "Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Timur İldeniz’in bu metne imza attığına göre kılavuz kaptanların en azından yarısının bu tür oluşumlara karşı olduğunun bir işaretidir. Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Timur İldeniz’e yapılan olaylar yargısız infazdır. Bunu uygun bulmuyorum ve şiddetle kınıyorum”

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan’ın bir şirketin veya bir zümrenin temsilcisi olmadığını,  aksine sektörün başkanı olduğunu söyleyen Bora Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Alev Tunç “162 tane imzası olan bir dilekçeyi Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, görmemezlikten gelemez. Kendi görüşlerine karşıda olsa onu ilgili idareye göndermek zorundadır. Karşı taraftan birileride belirli bir yoğunluk oluşturup, bir yazıyı ilgili idareye DTO sırtından göndermesi gerekiyorsa, Metin Kalkavan onu da üst yazı ile göndermek zorundadır. Bu Deniz Ticaret Odası Başkanı’nın görevleri arasındadır. Eğer göndermezse Deniz Ticaret Odası Başkanı görevini yapmıyor demektir”

DTO Meclis Üyesi ve Bora Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Alev Tunç, denizcilik camiasının ve dilekçede imzası bulunan DTO üyelerinin, Bakanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığını yanıltmak gibi bir eğilimi olamayacağını sözlerine ekledi.

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim