1) UN RO-RO’yu satın almakta olan KKR tarafından satın alma süreci içerisinde yapılan tüm toplantılarda “Hiçbir şekilde gemi ücretlerine zam yapılmayacaktır. Sektörün menfaatine aykırı herhangi bir girişimde bulunulmayacaktır.” denilmesine rağmen bu açıklamalardan tam  iki hafta sonra, RO-RO’da sefer başına 130 Avro zam yapılmıştır. UN RO-RO tarafından yapılan sefer başına 130 Avroluk zam, nakliye ve ihracat sektörünü şaşkına çevirdi. Böylece seferde 240 adet treyler taşıyan bir RO-RO gemisi bir seferde 31.200-Avro motorin zammı yaparak karını artırmıştır. 31.200-Avro’luk sefer başına ekstra gelirin motorin zammı gerekçesi ile izah edilmesi mümkün değildir.

Bugüne kadar 70-80 milyon Avro karlılıktan söz edilirken yapılan bu zammın gerek taşımacılarımız gerekse ihracatçımız açısından anlaşılması mümkün olamamaktadır.

Yapılan zamları yıllar itibarıyla incelemek gerekirse; 2005 yılı başından itibaren yürürlükte olan RO-RO taşıma fiyatı 2075 ABD Doları idi. Aynı yılın 12. ayında ücretler Dolar’dan Avro’ya dönüştürüldü. Bu dönüş esnasında ortada hiçbir gerekçe yokken 100 Dolar zam yapıldı. Son iki yılda 2.000 Dolarlık taşıma bedeli 3.000 Dolara çıktı. Yani petrolün satış para birimi olan ABD Dolarına göre UN RO-RO tam % 50’lik zam yapmış oldu. Dün gerçekleştirilen ve birçok akademisyen ile birlikte Dünya Bankası’ndan da katılım sağlanan konferansta sunum yapan Dünya Bankası Baş Ekonomisti Andreas Kopp’un “Uluslararası taşıma maliyetlerinde % 10 oranında bir artış uluslararası ticarette %20 azalmayla sonuçlanır” tespiti, yapılan zamlarla beraber bir kez daha düşünülmelidir. Bizde de durum farklı değildir. Bugün taşımacı maliyetlerinin yükselmesi ihracatçımızı da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuzluk ülkemiz ihracatında negatif eğilimler ile kendisini gösterir. Yani Türk malının Avrupa’da vitrinlerde daha az yer almasına kadar yol açacaktır.

Diğer yandan, Çeşme-Trieste hattında faaliyet gösteren ve daha önce UN RO-RO ortakları arasında yönetim kurulu üyelerinin yer aldığı Ulusoy Gemi İşletmeleri A.Ş. 1 Kasım 2007 tarihinden geçerli olmak üzere % 7.35 oranında bilet fiyatlarına zam yapmıştır.

Akdeniz hattı olarak adlandırılan anılan hat üzerinde eş zamanlı olarak yapılmış olan her iki zam üzerinde önemle durulması gerekli bir konu haline gelmektedir.

2) Bunların yanı sıra, her iki zam kararının ülkemize verilmiş olan geçiş belgelerinin birçoğunun bittiği döneme gelmesi de düşündürücü bir noktadır. Şu an için;

- Almanya geçiş belgelerinden son alınan verilere göre  4.775 adet tektip, 274 adet yeşil olmak üzere toplamda 5.049 adet kalmıştır. Günlük kullanım ortalaması dikkate alındığında belgelerin 10 gün içinde tükeneceği öngörülmektedir.
- Fransa geçiş belgeleri tümüyle bitmiş olup, henüz ek belge talebimize yönelik de yanıt gelmemiştir.
- Bilindiği gibi kotası 3.700 adet olan İspanya belgeleri Mayıs ayında tükenmişti. Halen İspanya belgesi bulunmamaktadır.
- Macaristan tarafından temin edilen ücretli geçiş belgeleri Ağustos ayında bitmiş olup, ek belge talebi yapılmıştır. Söz konusu ek belge taleplerimiz neticesinde 2000 adet ücretli transit geçiş belgesi Macaristan tarafından temin edilmiştir. Ancak şu an için gelen ek belgeler de bitmiş durumdadır.
- Slovenya tarafından Türk araçları için temin edilen geçiş belgeleri tükenmiş olup, ek belge talebimiz Slovenya Ulaştırma Bakanlığına iletilmiştir. Ancak Slovenya tarafından henüz olumlu bir gelişme sağlanamamıştır. Bu kapsamda, tren kullanımı karşılığı hak edilen ödül belgeler temin edilmektedir. Bu durum ise Türk taşımacısını RO-LA trenlerini kullanmaya mecbur kılmakta ve maliyetleri yükseltmektedir.

Belge durumlarının son durumu bize birçok şeyi göstermektedir. Özellikle biten geçiş belgeleri bu hatlara taşıma yapan nakliyecilerimizi adeta RO-RO gemisine mahkum etmektedir. Bu durumda ise yapılan zamlara rağmen taşımacı vermiş olduğu taahhütleri yerine getirmek için her türlü ek maliyete karşılık gemiyi kullanmak zorunda kalacaktır.

3) Satış sürecinin son aşaması olan Rekabet Kurulu kararı dahi beklenilmeden zam kararı alan şirket, Kuruldan onay alması durumunda acaba daha ne kadar zam yapacaktır?...


Uzun bir süreden beri ülke gündeminde yer alan UN RO-RO satış sürecinde UND’nin başından bu yana ısrarla vurguladığı sektörü zarara uğratıcı zamların gündeme geleceği konusunda haklılığı bir kez daha net olarak ortaya çıkmıştır.

Bugün artık UN RO-RO şirketi gibi stratejik önemi büyük bir şirketin ABD mahreçli bir fon şirketine bu şekilde satılmasının önünde sadece Rekabet Kurulu’nun kararı kaldı. Gelinen nokta çok iyi değerlendirilmelidir. Şirketi satın almak için çalışmalar yürüten fon şirketi, resmi satış kararı çıkmadan daha zam kararı alıyor ise, satışa Rekabet Kurulu’nun onay vermesi halinde önünde herhangi bir engel kalmayacaktır. Bu durumda sektörün karşı karşıya kalacağı zam oranı ve miktarı ne olacaktır? Buna kim engel olacaktır? İşte tüm bu soruların yanıtları ilgili kamu kuruluşları ve tabii ki taşımacılarımız tarafından çok iyi değerlendirilmelidir.

Bulunduğu hat üzerinde tekel niteliğinde olan RO-RO şirketinin yarın alacağı kararlar nakliye sektörüyle beraber, AB ülkelerine yapılan ihracatı da olumsuz yönde ciddi oranlarda etkileyecektir. Hali hazırda zaten düşük karlılıkla ayakta durma mücadelesi veren taşımacılık sektörünün yanı sıra Türk ihracatçısının sefer maliyetlerine 130 Avro daha ek gelmesi; Avrupa vitrinlerinden Türk mallarının inmesine bile yol açabilecektir.

4) UN RO-RO şirketinin satış kararı alınması ile birlikte sektörün menfaatlerine olumsuz etkileri, şirketin stratejik önemi ve daha birçok çekinceler nedeniyle şirketin satışına karşı çıktığımız malumlarınızdır. Bu konudaki çekincelerimizi ve satışın sektöre ve ihracatçımıza getireceği olumsuzlukları tüm kamuoyu ile paylaştık. Ancak gelinen noktada bir tek Rekabet Kurulu Başkanlığı’nın kararı kalmıştır.

Henüz karar çıkmadan, yani satış sürecinin son aşaması tamamlanmadan dahi zam kararı alınması sonucu bu son derece düşündürücü ve anlaşılması mümkün olmayan gelişmelere daha fazla seyirci kalınması mümkün değildir. Bu çerçevede UND olarak yapılan bu uygulamaları ve çekincelerimizi içeren bir çalışmayı Rekabet Kurulu Başkanlığı’na sunduk. Artık bu andan itibaren Rekabet Kurulu Başkanlığı KKR’nin başvurusunu değerlendirirken her türlü detayı incelemeli, bu hususları da göz önüne alarak değerlendirmelidir.

UND’nin başından beri yeni yeni istikrar kazanmakta olan Türk ekonomisini kötü etkileyeceğini vurguladığı bu satış ortaya çıkan tüm şüpheler ve belirsizlikler giderilmeden  gerçekleşmemelidir.

ULUSLARARASI NAKLİYECİLER DERNEĞİ "

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim