Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Vezirköprü ilçesi Oymaağaç köyüne 11 yıldır yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Kazı yapılan tünele de giren Yılmaz, 3 bin 500 yıl öncesine ait kalıntıların burada bulunduğunu söyledi.
Samsun’un Vezirköprü ilçesi Oymaağaç köyünde yapılan kazı çalışmalarında bulunan Hititlerin dini merkezi Nerik gün yüzüne çıkıyor. Hititler için ’Nerik’in büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Kazı Başkanı Alman Arkeolog Doç. Dr. Rainer Czichan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve beraberindekiler Vezirköprü Belediye Başkanı Sadık Edis, Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Turan Çakır ile AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Soğuk’a kazı alanını gezdirdi.
Kazı alanını yerinde gören ve kazıda gelinen son nokta hakkında bilgi alan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, höyükte yapılan kazının Samsun tarihi için çok önemli olduğunu söyledi. Yılmaz, “Biz Müslümanlar için Mekke nasıl büyük bir anlam ifade ediyorsa Hititler için de Nerik o anlamı taşıyor. Bu bakımdan Nerik’in burada bulunması kentin kültür ve turizmine büyük katkı sağladı" dedi.
“Nerik’i duyan turistler buraya geliyor”
3 bin 500 yıl öncesine ait kalıntıların bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Höyükteki yerleşimin eski tunç çağına kadar dayandığı belirtiliyor. Bu müthiş bir şey. Hem ilçe turizmimiz için hem de Samsun turizmimiz için büyük önem taşıyor. Çünkü Nerik’i duyan turistler bölgeye geliyor" ifadelerini kullandı.
Başkan Yılmaz kazı sırasından bulunan tünele de girerek alanda bulunan antik kalıntılarla ilgili bilgi aldı.
Kaynak: iha