İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle “Organ Bağışına Evet” adlı panel düzenlendi.
15 Temmuz Şehitler Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen panele Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, nakil olan hastalar ve sağlık çalışanları katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney, “Organ nakli Türkiye’de değeri az bilinen, ihmal edilmiş konulardan biridir. Türkiye geneli yaklaşık 30 bin civarında nakil bekleyen hastamız var. Bu hastalarımız için organ nakli çok önemlidir. Organ nakli bekleyen 30 bin kişi arasında her sene yaklaşık 2 bin 500 hastamızı da kaybetmekteyiz” dedi.
Konuşmaların ardından panelde sunum yapan Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, "Ülkemizden yaklaşık 30 bin organ ve doku nakli bekleyen vatandaşımız var. 30 bin kişinin 20 bini ise, böbrek nakli bekliyor. Diyaliz hasta sayımız 60 bin. Geçen yıl bağış bekleyen 2 bin 500 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. 2015 yılında yaklaşık 400 bin insan öldü. Bunun sadece 2 bini beyin ölümü bunun dışında hiçbir ölümden organ bağışı olmaz. Böbrek hastalarının diyaliz gibi bir şansı var ama karaciğer, akciğer, kalp bekleyen insanlarının tek şansı organ nakli olabilmelerinde yoksa hayatlarını kaybedecekler” diye konuştu.
Kaynak: iha