Türk Toraks Derneği kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalardan ortaya çıkan asbestin kanser riski taşıdığını asbestin Türkiye’de yüz binde 700-800 oranında kansere neden olduğunu söyledi.
Türk Toraks Derneği Çevresel Ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamaya göre, kentsel dönüşüm kanser riski taşıyor. Asbestin uzun yıllardan beri 3 binden fazla iş kolunda yaygın olarak kullanıldığına dikkat çeken grup, ısı ve basınca dayanıklılık özellikleri nedeniyle inşaat sektörü ve izolasyon başta olmak üzere bir çok sektörde bu ölçüsüz kullanımların arttığını söyledi.
Asbestin akciğer kanseri, akciğer zarı kanseri (mezotelyoma) başta olmak üzere birçok kanser türüne yol açtığı; ayrıca akciğerlerde asbestozis denilen nasırlaşmalarla solunum yetmezliği, akciğer zarlarında kalınlaşmalar ve kireçlenmeler yaptığına dikkat çeken grup, tüm dünyada asbest kullanımına sınırlanmalar getirildiğini ifade etti.
GEÇMİŞTE KULLANILAN ASBESTİN ZARARLARI ORTAYA ÇIKIYOR
Asbestin kullanımı yasaklanmış olmasına rağmen geçmişte kullanılmış olan asbestin insan sağlığı üzerindeki riski ve etkilerinin devam ettiğine değinen çalışma grubu, “Özellikle inşaat, gemi sektörü gibi yıkım ve ortadan kaldırma sorunları giderek ciddi toplumsal sorunlar olmaya devam etmektedir. Dünyada asbeste bağlı kanserler yüz binde 10’un altındayken ülkemizde çevresel asbestin bazı bölgelerde endemik etkileri nedeniyle bu oranlar yüz binde 700-800’lere kadar varabilmektedir. Özellikle son yıllarda kentsel dönüşüm kapsamında asbestli çimento ve -su boruları, tavan kaplama ve zemin döşeme gibi- izolasyon malzemeleri içeren eski binaların yıkımıyla çevreye yayılacak asbest lifleri, başta yıkım işlerinde çalışan işçiler olmak üzere, daha bebeklik çağında olan çocuklarımız dahil etrafta bulunan herkes için onlarca yıl sonra ortaya çıkacak kanserler ve sonu solunum yetmezliği ile bitecek ciddi akciğer hastalıkları açısından ciddi riskler taşımaktadır” sonucunu ortaya çıkardı.
“YIKIMDAN ÖNCE ASBEST İNCELEMESİ YAPILMALI”
Başta İstanbul olmak üzere şehirlerde yıkım öncesi binalarda asbest malzeme incelemesi yapılması gerektiğini de vurgulayan çalışma grubu, “Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı’nın birincil korunma başta olmak üzere ortama saçılmayı tamamen önlemeleri yaşamsal önemdedir. Bunun için konuyla ilgili uzmanlık birimlerinin görüşlerinin alınması sonradan ortaya çıkabilecek telafisi mümkün olmayan zararlardan insanlarımızı korumaya yardımcı olacaktır. Bu konuda Türk Toraks Derneği olarak her türlü bilimsel desteğe hazır olduğumuzu toplum sağlığı açısından aciliyet arz eden bu konuda bir kez daha kamuoyuna duyururuz” dedi.
Kaynak: iha