Dünyada her yıl 500 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kolon kanseri, en sık görülen 3’üncü kanser türü olarak sağlığı tehdit ediyor. Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, 50 yaşı geçen herkesin iki yılda bir test yaptırmasını önerdi.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, yazılı bir açıklama yaparak, halkı kolon (kalın bağırsak) kanserine karşı uyardı. Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişiye kolon kanser tanısı konulduğunu belirten Dr. Kemik, 500 bin hastanın ise kolon kanseri nedeniyle yaşamını kaybettiğini bildirdi.
Kolon kanserinin Türkiye’de tüm kanserler içerisinde görülme sıklığının yüzde 7-8 civarında olduğunu ifade eden Kemik, “Erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda görülen kolon kanseri, bütün kanserler içerisinde en sık görülen 3’üncü kanser tipidir. Yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 2,5 civarındadır. Kolon kanserinin yüzde 90’ından fazlası 50 yaşın üzerindeki insanlarda görülmektedir. Erken teşhisi halinde yüzde 90 oranında tedavi edilebilmektedir. Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları 2014 raporuna göre, 2014 yılında 25 bin yeni kolon kanseri vakası görülmüştür” dedi.
“KOLON KANSERİNİN TESPİTİNDE TEK YOL TARAMA TESTLERİ”
Kolon kanseri ve belirtileri ile ilgili de bilgi veren Kemik, kolon tümörlerinin yavaş büyüdüğünü, bu nedenle erken safhalarda kolon kanserinin herhangi bir belirti göstermeyebildiğini ifade etti. Belirtileri fark edilecek düzeye geldiğinde ise hastalığın ileri evreye taşınmış olabildiğine dikkat çeken Kemik, “Bu nedenle erken dönemde kolon kanserinin tespitinde tarama testleri çoğu zaman tek yol olarak görülmekte, taramalar kolaylıkla dışkıdan bakılan ve aile hekimlerinden ücretsiz olarak temin edilebilen bir test ile yapılabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Mersin’de 50-70 yaş arası tüm erkek ve kadınların, aile hekimlerinden talep etmeleri halinde bu testleri ücretsiz yaptırabildiklerini belirten Kemik, şöyle devam etti: “50-70 yaş aralığındaki vatandaşlarımızın iki yılda bir test yaptırması tavsiye edilmektedir. Vatandaşlarımızın aile hekimlerine müracaat ederek kolon kanserine yönelik taramalarını sevdikleriyle geçirecekleri güzel, huzurlu ve sağlıklı günler adına talep etmelerini öneriyoruz.”
Dr. Kemik, kolon kanserinin belirtilerine ilişkin de şunları kaydetti: “Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, ishal ve kabızlık olması, dışkıda bulaşmış kan görülmesi veya dışkının katran gibi siyah bir renk alması, dışkı çapının incelmesi, genel mide yakınmaları (şişkinlik, gaz, ağrı ve kramplar), sıklaşmış gaz ağrıları, bağırsakların dışkılama sonunda tamamen boşalamamış gibi olma hali, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, uzun süre halsizlik gibi belirtilerin görülmesi halinde kolon kanserinde şüphe edilmesi gerekmektedir.”
Kaynak: iha