Opr. Dr. Muhterem Akdeniz, “kısırlık ve tüp bebek tedavisi” hakkında açıklamalarda bulundu.

Dr. Muhterem Akdeniz, “Bir yıl müddet içerisinde düzenli beraberlik olmasına rağmen (35 yaştan sonra 6 ay) çocuk isteği gerçekleşemiyorsa bunun sebebi araştırılmalıdır. Bu sebeple bir tüp bebek merkezine başvurmak uygun olacaktır. Sebepten sonuca doğru yapılacak araştırmada doktorun size vereceği bilgilerin esasında yalnızca kısırlığın kadına veya erkeğe ait olmadığı her iki çiftede ayrı ayrı yüzde 40 sebebin düştüğü ve yapılacak araştırmanın da bu yönde olacağıdır” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Tüp Bebek Kliniği’nden Opr. Dr. Muhterem Akdeniz şöyle devam etti: “Özellikle bayanların adet 2. veya 3. günü yapılacak ultrason muayenesi, aylık dönemde yumurtalık deponuzun değerlendirilmesi, hormon tahlilleri ve bayların 3-4 günlük cinsel perhizi ile spermiogram testine esasen az da olsa sebep şekillenmeye başlar.”

Dr. Akdeniz şu bilgileri verdi: “Adetin belirli günlerinde çekilecek olan rahim filmi (HSG) ile tüplerin açıklığı yada kapalı olup olmadığı, tüplerde daha önce geçirilmiş bir infeksiyonun varlığı (hidrosalpengs) gibi görünümün değerlendirilmesi ilk etap için yeterli sayılabilinecek araştırmalardır. Tabii ki yaş, evlilik süresi ve yumurta deponuz eşin semen analizi göz önünde bulundurularak tedavi sizin için gereklimi ya da hangi tedavi yolu sizin için uygun olacağı kararı doktorunuzun tavsiyesi eşliğinde devam edecektir.”
Kaynak: iha