Klinik Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, kaygılı ve stresli insanların daha uzun yaşadığını söyledi.

Özel Hayat Hastanesi tarafından İhsaniye Vergi Dairesi çalışanlarına stres yönetimi semineri verildi. Seminerde konuşan Klinik Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, günümüzde başlıca stres faktörlerini anlattı. Evlilik, ölüm, işten çıkarılma, yeni bir işe başlama, beslenme gibi insan hayatındaki çok kritik hadiselerin stres kaynağı olduğunu söyleyen Basılgan, strese maruz kalan kişilik yapısını ikiye ayırdı. Psikolog Filiz Yakmaz, birinci kişilik yapısının hızlı hareket eden, hızlı konuşan, hızlı yemek yiyen, sürekli hareket halindeki insanlar, ikinci kişilik yapısının ise zaman ile ilgilenmeyen, acelesi olmayan, aldığı işi bitirmek için zaman saplantısı olmayan insanlar olduğunu söyledi.

Tıp literatüründeki adı neokorteks olarak geçen üst beyin diye adlandırdığımız alanın gelişmişlik seviyesinin stresle orantılı olduğuna vurgu yapan Basılgan, “Üst beyin ne kadar gelişmişse stres o kadar bastırılır” dedi.

Basılgan, kaygı ile ilgili yaptığı bir açıklamada ise, "Olumlu tutum, ‘Tamam, bu benim başıma geldi, şimdi ne yapabilirim’dir. Ama bazen bu iyimserlikle karıştırılır ki, iyimserlik işe yaramaz bir efsanedir. Bunlar ancak riskleri ve tehlikeleri görmemize engel olacak olan Pollyannacılıktır ve hayatın iyiliği için anlamı yoktur. Bunun için olumlu tutum daha anlamlı ve yerindedir. Zaten yapılmış araştırmalar da kaygılı ve stresli insanların aslında daha uzun yaşadığını göstermekte. Tabii her durumu felaket senaryosuna çeviren kaygıdan söz etmiyorum” diye konuştu.

Seminere katılanlara stres testi uygulanarak, stres seviyeleri ölçüldü.

Kaynak: iha