Uzman Diyetisyen Yasemin Batmaca, hamilelikte magnezyum alımına dikkat çekti.
İrene Diet & Wellness Uzman Diyetisyenlerinden Yasemin Batmaca, “Vücudumuzda yer alan magnezyumun, yaklaşık yüzde 60-65’i kemik dokusunda, yaklaşık yüzde 25’i kas dokusunda, geri kalan kısmı ise yumuşak dokularda ve vücut sıvılarında bulunur. Tüm bireylerde ve özellikle hamilelik boyunca anne ve bebeğin sağlığının korunması ve geliştirilmesinde oldukça önemli rol oynar. Vücutta üretilemediği içi gıdalarla alınması gerekir ve oldukça önemli bir asal mineraldir. Hayvan ve bitkilerin yapısında bulunur” dedi.
Uzman Diyetisyen Yasemin Batmaca, hayatın devam edebilmesinde gerekli olan 300’den fazla enzimin yapısında yer alan magnezyumun başlıca görevlerini şöyle açıkladı:
“Enerji üretiminde görev alır. Protein üretiminde görev alır. Kalp kasının çalışmasında etkilidir. Sinir iletimi ve kasların gevşemesiyle sakinleştirici etki sağlar. Kan basıncının dengelenmesinde rolü vardır. Kas ve sinir sisteminin devamlılığında görev alır. Genlerin sağlıklı şekilde fonksiyon göstermesini sağlar. Kardiyovasküler sistem, sinir sistemi, sindirim sistemi, kas dokusu, böbrekler, karaciğer, hormon salgı bezleri, beyin başta olmak üzere, sistemler ve organların sağlıklı çalışması için görevleri vardır. Hamilelikte magnezyum mineraline neden ihtiyaç duyulur? Hamilelik döneminde aşırı miktarda magnezyum eksikliği preeklampsiye (hamilelikte yaşanan yüksek tansiyon problemi), ceninin gelişim bozukluğuna ve maalesef bebek ölümlerine neden olabilir. Bebeğin özellikle kemik ve diş gelişiminde ihtiyaç vardır. Annenin kemiklerinin güçlendirilmesi için gereklidir. Kalsiyum minerali ile birlikte çalışarak, kasları gevşetir ve rahatlama hissi verir. Gerilim tipi baş ağrılarını hafifletebilir. Bacak kramplarının azalmasında görevlidir. Kan şekerinin ve iştahın regüle olmasında rol oynar.”
Kaynak: iha