Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Durlu, 20 ile 65 yaş arasındaki kişilerde en sık görülen körlük nedeninin diyabet olduğunu söyledi.

Durlu, yüzyılın en önemli sağlık sorunlarının arasında yer alan, halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığının ülkede de çok sık görüldüğünü ve 8 milyon kişinin diyabetli kaydetti.

Şeker hastalığında kontrolsüz hastaların daha yüksek risk altında belirten Doç. Dr. Yusuf Durlu, “Şeker hastalığının süresi arttıkça gözde hasar yapma riski artıyor. Bu risk özellikle onuncu yıldan sonra ortaya çıkıyor. Katarakt, diyabetli hastalarda daha sık ve erken yaşlarda ortaya çıkıyor. Diyabet, göz kaslarının sinirlerini tutarak felçlere, göz içi kanamalara ve ileri evrelerde göz içi basıncının artması yani glokoma yol açıyor" diye konuştu.

Hastalarda genellikle yavaş ilerleyen görme azalması veya ani görme kayıplarının da olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Yusuf Durlu, “Bazı durumlarda hastaların gözlerinde hasar oluşmasına karşın görmeyle ilgili önemli şikayetleri de olmayabilir.

Bu durum şeker hastalarının muayenelerinin, diyabet uzmanıyla beraber göz doktoru tarafından yapılmasının önemini gösteriyor. Erken teşhis, sık kontroller ve tedaviyle birçok diyabetli hastada ciddi görme kayıpları engellenebiliyor. Bu nedenle şeker hastalarının görmelerinde azalma olmasını beklemeden hiç olmazsa yılda bir damlalı göz dibi muayenesi yaptırmaları çok önemli." dedi.
Kaynak: iha