Yeni Merkezimizle Kaliteyi Yükselteceğiz

SKF Türk, geniş mühendislik ekibi ile sanayinin birçok dalına müşterilerinin ürünlerini ve üretim süreçlerini iyileştirecek çözümlerini sunuyor. Firmanın Denizcilik Segmenti Yöneticisi Nevzat Altuğ Kuzucu; “Yeni açacağımız Denizcilik Hizmet Merkezi ile Türk Gemi İnşa Sanayisi`nin yükselen kalitesine olumlu bir katkıda bulunacağımıza inanıyoruz” diyor.

SKF Türk, Türk sanayisinin birçok dalına olduğu gibi denizcilik sektörüne de rulmanlar, kaplinler, kayışlar, keçeler gibi sarf malzemelerinin yanında, yağlama, online durum izleme (Condition Monitoring) ve mekatronik ürünleri gibi proje tabanlı çözümler de sunuyor. SKF Türk’ün gemi inşa sanayisine yönelik faaliyetleri üzerine bir röportaj gerçekleştirdiğimiz Denizcilik Segmenti Yöneticisi Nevzat Altuğ Kuzucu; “Özellikle sofistike yeni inşa ve tamir projelerinde SKF, global yapısı, tecrübesi, kalitesi ve hepsinden önemlisi Türkiye’de kurulan Denizcilik Hizmet Merkezi ile saha hizmetlerini çabuk ve güvenilir bir şekilde tersanelerimize sunmayı hedeflemektedir” diyor.

SKF Türk’ün kuruluşu ve günümüzdeki yapılanması hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

SKF, çok uzun yıllardır Türkiye’de kendi ofisi ile Türk sanayisine hizmet etmektedir. İzmir, İstanbul ve Adana ofisleri, 60’ın üstünde yetkili bayisi ve Türkiye’de oluşturduğu Solution Factory çözüm merkezi ile de müşterilerinin ürünlerini ve üretim süreçlerini iyileştirecek çözümlerini sunmaktadır. Genişleyen mühendislik ekibi ile de SKF Türk, farklı sanayi kollarında da uzmanlaşma hedefini izlemektedir. Denizcilik sektörü de bu sanayi kollarından biridir.

Firmanız gemi inşa sektörüne ne tür ürün ve hizmetlerle çözümler sunuyor? Daha çok hangi tip gemilere hizmet veriyorsunuz?

SKF Türk, denizcilik sektörüne rulmanlar, kaplinler, kayışlar, keçeler gibi sarf malzemelerinin yanında, yağlama, online durum izleme (Condition Monitoring) ve mekatronik ürünleri gibi proje tabanlı çözümler de sunmaktadır. SKF’nin bu tip genel sanayiye hitap eden ürünlerinin yanında denizcilik sektörüne özel ürün ve hizmetleri de bulunmaktadır.

Örneğin Vibracon – Ayarlanabilir Çelik Takoz, bu ürünlerden biridir. Eksen ayarlama (alignment) işini oldukça kısaltan ve kolaylaştıran bu ürün tersanelerimiz tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Yine SKF kaplin olarak da bilinen SKF OK Ana Şaft Kaplinleri de denizcilik sektöründe sıklıkla kullanılan ürünlerindendir. Supergrip Bolts olarak bilinen ve raybalı civataların yerine klas kuruluşlarınca tavsiye edilen şişirmeli cıvata çözümlerimiz de sektör tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Ürünlerin yanında SKF Türk olarak denizcilik sektörüne saha hizmetlerimizi de sunmaktayız. Bu hizmetlerimiz Eksen Ayarlama (Alignment) Hizmetlerinden, Sahada talaş kaldırma işlerine (in-situ machining), düzlemsellik – paralellik kontrollerinden, ana şaft montaj işlerine, ana şaft modelleme ve hesaplama hizmetlerinden, vibrasyon ölçüm ve analiz işlerine kadar geniş bir yelpazede bulunmaktadır. Yakın zamanda faaliyete geçecek Denizcilik Hizmet Merkezimiz ile Türk Denizcilik sektörüne dünyanın her yerinde hizmet vermeyi hedefliyoruz.

Bir gemi projesi aldığınızda süreç nasıl başlıyor, ne kadar süreyi kapsıyor, sonrasında bakım, raporlama ve gerekirse modernizasyon gibi hizmetler kurduğunuz her sistem için geçerli oluyor mu?

SKF’nin ürünleri yeni inşada olduğu gibi tamir – bakım sürecinde de tercih edilmektedir. Yeni inşada Vibracon yada Supergrip Bolts gibi ürünlerimiz özellikle kolay montaj, bakım ve tekrar tekrar kullanılabilirlikleri ile tercih edilmektedirler. Bunların yanında proje tabanlı ürünlerimiz de yine yeni inşa projelerinde tercih edilmektedir. Özellikle merkezi yağlama sistemleri ile Online Durum İzleme ( Condition Monitoring) çözümlerimizi sektörde başarı ile uygulamış bulunuyoruz. Son yıllarda her geçen gün daha da önemi anlaşılan merkezi yağlama sistemleri ile Vibrasyon ve Sıcaklık İzleme Sistemleri ile ilgili projenin oluşturulmasından devraya alınıp teslimine kadar SKF olarak hizmet vermekteyiz. Özellikle bu tip projelerde sonradan gerekebilecek bakım veya modernizasyon gibi işleri de uzman mühendislerimizle gerçekleştiriyoruz.

Sunduğunuz hizmetler ve ürünler çalıştığınız gemi yapısına göre ne gibi farklıklar gösteriyor? Aldığınız her proje için müşteriye özel çözümler mi üretiyorsunuz?

Ürünler olarak baktığımızda aslında SKF’nin çözümlerinin her gemide uygulanabildiğini görüyoruz. Ancak özellikle son yıllarda gündeme daha çok gelmeye başlayan Elektrikli Tahrik Sistemleri’nde (Electric Propulsion) SKF’nin Online Durum İzleme ( Condition Monitoring) sistemlerinin günden güne daha çok tercih edildiğini görüyoruz. Kuruyük kargo gemilerindeki vinç rulmanlarının merkezi yağlama sistemleri ile yağlanması konusu da üzerinde sıkça çalıştığımız projelerimizdendir. Genel çözümlerimize baktığımızda da Vibracon, Supergrip Bolts ve OK Kaplinlerimiz Yattan, RoRo’ya, feribottan tankere her tip gemide tercih edilmektedir.

Hizmetlerimize baktığımızda ise esasen özelleşmeyi burada görüyoruz. Gerek yeni inşa gerekse de tamir projelerinde Türk tersanelerinin artık daha komplike projeler aldıklarını görüyoruz. Yeni inşada off-shore ile alakalı gemi inşa projeleri artık daha sıklıkla konuşulur oldu. Bu projelerdeki sofistike bazı ekipmanların (DPS – Dynamic Positioning System gibi) montaj ve ayar işlerinde firmamız gerek tecrübesi gerekse de kalitesiyle öne çıkmaktadır. Tamir projelerinde öne çıkan tarama gemilerinin (Dredger) tamir ve bakım işlerinde de yine firmamız tecrübesi ile tercih edilmektedir.

Özellikle sofistike yeni inşa ve tamir projelerinde SKF, global yapısı, tecrübesi, kalitesi ve hepsinden önemlisi Türkiye’de kurulan Denizcilik Hizmet Merkezi ile saha hizmetlerini çabuk ve güvenilir bir şekilde tersanelerimize sunmayı hedeflemektedir. Yeni servis merkezimiz ile Türk Gemi İnşa Sanayisi’nin yükselen kalitesine olumlu bir katkıda bulunacağımızdan da eminiz.

Sunduğunuz çözümler kullanıldığı alanlara ne gibi artılar getiriyor? Size özel, sadece sizin sunduğunuz hizmetleriniz var mı?

SKF’nin Denizcilik ürünleri bir geminin bakım ve işletmesine hız ve kolaylık kazandıracak şekilde tasarlanmış ürünlerdir. Örneğin Vibracon – Ayarlabilir Çelik Takoz ürünümüze baktığımızda en son nesil takozlama sistemi olduğunu görüyoruz. Vibracon, kolay kullanımı ve montaj hızı ile takoz alıştırma yönteminin yerine geliştirilen polimer esaslı takoz sistemlerine ciddi bir alternatif olmaktadır. Üçüncü nesil takozlama sisteminin Vibracon olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Hizmetlerimiz ise tamamen hassasiyet ve doğruluğa dayalıdır. Hizmetlerimizde her zaman en son teknolojiye sahip, bakımlı cihazlar kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi sağlayan mühendislerimiz ise konusunda uzman ve sertifikalı, sektörü de çok iyi tanıyan kişilerdir. Bundan dolayıdır ki verdiğimiz tüm hizmetlerimiz klas kuruluşlarınca da kabul görmektedir.

Teknoloji yoğun çalışan bir şirket olarak şirketinizin know-how birikimi ve Ar-Ge’ye verdiği önem hakkında neler söylersiniz?

SKF için teknoloji sürdürülebilir büyümenin temelini oluşturmaktadır. Bundan dolayıdır ki ürünlerimiz sürekli geliştirilmekte ve iyileştirilmektedir. Size şunu açıklıkla söyleyebilirim ki bazen bu hızlı gelişimi takip etmekte şahsen ben bile zorlanıyourm.

Şu an SKF Türkiye’nin gündeminde neler var, Türk gemi inşa sanayi genelinde ve kendi çalışmalarınız üzerinden değerlendirirseniz, ağırlıklı olarak öne çıkan projeler hangileri olacak?

Türk gemi inşa sanayinin doğru bir kulvarda koştuğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Evet çok zor dönemler geçirildi ve hala da aslında geçirilmekte fakat bu duruma sektör çok dinamik bir şekilde kendini adapte etti. Yeni inşada kendilerine yeni pazarlar bulurken aynı zamanda tersane kapasitelerinin bir kısmını tamir – bakım’a ayırarak bu zor dönemleri çoğunlukla hasarsız bir şekilde atlatmayı bildi. Özellikle off-shore pazarının gemi inşa sanayimize önemli kazanımlar getireceğini düşünüyorum. Aynı zamanda tamir-bakımda da Türkiye artık bir marka. Tarama gemileri ( dredger) ve petrol platformları gibi sofistike deniz araçlarını tamir-bakım için artık daha sık Türkiye’de göreceğimizi düşünüyorum.

Yeni yapılanmalar ve yatırımlar olacak mı? Açılmak istediğiniz dış pazarlar ve portföyünüze dahil etmek istediğiniz sektörler var mı? Genel olarak, 2014 yılından beklentileriniz nelerdir, yılın bu beklentilere uygun olarak ilerlediğini söyleyebilir misiniz?

SKF Türk olarak öncelikle en kısa süre içerisinde Denizcilik Servis Merkezimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ayrıca önümüzdeki aylarda da şirket merkezimizi ve depomuzu da hem denizcilik sektörüne hem de diğer sanayilere yakın olmak için Tuzla’ya taşıyacağız.

2014 yılının sanayi için stabil bir yıl olacağını düşünüyorum ama denizcilik sektöründe yukarı ivmelenen parlak bir yıl olacağını düşünüyorum.

NEVZAT ALTUĞ KUZUCU KİMDİR?
Antalya’da 1978 yılında doğan Nevzat Altuğ Kuzucu, 2000 yılında İTÜ Makina Fakültesi’nden Makina Mühendisi olarak mezun oldu. 2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi yüksek lisans programını tamamlayan Kuzucu, 2008 yılından beri SKF Türk’de Durum İzleme Sistemleri üzerine çalışıyor. Kuzucu, 2012 yılından beri de SKF Türk Denizcilik Segmenti Yöneticisi olarak görev yapıyor.

Editör: TE Bilişim