SeaNews Dergisi Norshipping Fuarı öncesi Tersan Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Engin Oktay ile bir röportaj gerçekleştirmişti.

Engin Oktay İTÜ Denizcilik Fakültesi Ulaştırma İşletme Bölümünden mezun olduktan kısa bir sure sonra ve Tersan tersanesinin kuruluşundan itibaren burada görev almış . Engin Oktay;Tersan Tersanesinin Norveç’te önemli işler yaptığını ve Ülkemizdeki tersanelerin özellikle Norveç’te iş almalarının önünü açmış bir tersane olduğunu anlattığı röportajı yayınlıyoruz.

SeaNews: Engin Bey bize kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Engin Oktay: Tersan bir grup şirketidir. Acente olarak başladık tersane, gemi  armatörlük olarak devam ettik. Bu da 94’lere dayanır. Ben İTÜ Denizcilik Fakültesi’nden 84 yılında mezunum.  94 yılına kadar askerlik, sorasında ise Deniz Nakliyatta çalıştım.  İngiltere’ye dil öğrenme amacıyla gittim 1,5 sene ingiltere 1,5 senede Ukrayna’da kaldım. Ukrayna’dan döndükten sonra da şirketin kuruluşunda bulundum.

SeaNews: İşe tersanecilik ile mi başladınız?

Engin Oktay: Hayır, Pak Oil olarak başladık daha sonra tersanecilik yaptık, tersane 97 yılında kuruldu. SeaNews: Tersane 2009 yılında gemi işletmeciliği de yapmış. Bu kriz sonrası bir tarih ve açığa gemi yapma gibi durumlar vardı.

SeaNews: Tersane bu gemileri mi işletti?

Engin Oktay: Evet biz de açığa gemiler yapmıştık o yıllarda…Şu anda ise tersanenin 1 tane gemisi var. 6 tane de Malta bayraklı gemileri işletiyor. Onun haricinde daha önce bu toplam yedi geminin Teknik Management’ini Chemfleet yapmıştı.Daha sonra biz Chemfleet’tan kendi şirketimize aldık.

SeaNews: Mersin/Yumurtalık'ta, Yalova’daki tersanenin 2 katı büyüklüğünde bir tersane yapılacak diye basından duyduk.Yapıldı mı ,ya da bir girişim var mı?

Engin Oktay: Henüz yok. Bu 2008 krizinden önce bir düşüncemiz vardı. Fzibilite ve yasal süreç  devam ediyor. Ama biraz yavaş ilerliyor. Krizden sonra yatırımı yalova ya yönlendirdik. Şu an yalova da ki tersanemiz hemem hemen devreye girdi. Diğerini şimdilik bekletiyoruz. Krizin geçmesini bekliyoruz.

SeaNews: Tersan Tersanesi krizin etkilerini azaltmak için neler yaptı?

Engin Oktay: Krizden çıkmak için bizde her şirket gibi kendi programımızı çizdik. Biz de her tersane gibi elimizde gemilerle yakalandık. Ama biz krizden çıkmayı başardık diyebilirim. 2008 de kriz başladığında bizim Tuzla da ki temel  portföyümüz Chemical Tanker  inşacıları olarak biliniyordu. Ama chemical tankerler ve dolayısıyla kuru yükler krizden etkilenince bizde ne yapabiliriz diye oturup düşündük. Bunun çıkış yolunun dış marketlere yönelmek olduğuna karar verdik. Ve biz krizle birlikle Norveç  marketine yöneldik. Araştırmamızda Norvec’ te ki balıkçı gemilerinin eski olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini tespit ettik ve bunun üzerine yoğunlaştık. 2008 de biz bu işe başladık ve 2 senenin sonunda hatta 3. Sene de biz orada ilk balıkçı gemimizin kontratını almayı başardık. Norveç gemilerini de almak o kadar kolay değil 2 sene boyunca sürekli gidip geldik ama 3. sene de kontratı almayı başardık. Norveç zor bir market ve dışarıya da kolay iş vermezler. İzlanda da bir yanardağ patlaması olmuştu ve uçak seferleri iptal olmuştu o bizim işimize yaramıştı çünkü Norveçliler burada kalmış gidememişlerdi. Burada kaldıkları bir hafta sonunda kabuk inşaasından anahtar teslim projeye ikna etmeyi başardık.

SeaNews: O zaman “Norveç’le en çok iş yapan TERSAN’dır” diyebilir miyiz?

Engin Oktay: Tabii ki. Biz orada ilk balıkçı fuarına katıldığımızda bir tek tersane bizdik. Ama daha sonra ki fuarlarda bu katılım arttı ve en son 14 tersane olduk. Bir anlamda lokomotif görevi gördük. 2014 verileri açıklanmadı ama gemi inşada açık ara öndeyiz. 2013’de Norveç’e ihraç edilen gemilerin yüzde 79’unu biz yapmışız.

SeaNews: Tersanelerin geleceğini nerede görüyorsunuz? Yalova’da mı  Tuzla’da mı?

Engin Oktay: Gönül isterdi ki Tuzla’da kalsın ama ben 49 yıllık süre bitiminde uzatılmayacağını düşünüyorum. Yalova daha yeni, daha gelişen bir yer. Tuzla şehirle içiçe girdiği için gelişecek bir yer kalmadı. Tersaneler Tuzla’da çok sıkışık.

SeaNews: Koster yenileme projesine siz nasıl bakıyorsunuz?

Engin Oktay: Bu armatörler açısından çok önemli eski gemilerin yenilenmesi için. Ruslarla Akdeniz Karadeniz çanağında bir rekabet var. Tersanelere de tabii büyük yararı olacak. Bu pastadan pay alacak tersaneler. Biz bu işede çok girmek istemiyoruz. İşi olmayan tersanelere daha çok yarayacağını düşünüyorum. Tabi projenin ayaklarının yere basıyor olması lazım. Bu arz taleple ilgili bir şey. Devlet desteği olmadan bu proje ayakta kalamaz. Burada bir çok tersane var ve çoğunun iş sıkıntısı var bundan dolayı öncelikli onların desteklenmesi gerekir.

SeaNews: GİSBİR’de Genel Kurul toplantısı yapıldı sizde yönetim kurulundasınız, GİSBİR’in çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

Engin Oktay: Ben yeni seçildim. Son bir kaç yılda GİSBİR iyi işler yaptı. Kar eder hale geldi. Önceleri bizler desteklerdik. Hastahane ve digger giderler için bizler sürekli ödeme yapardık. Ancak şimdi tam tersine GİSAŞ kanalıyla temettü dağıtır hale geldi. Bütün bunlar gemi inşa sanayisine katkıdır sonuçta…

SeaNews: Gemi inşa konusunda Türkiye’nin önündeki fırsat ve tehditleri nasıl değerlendirirsiniz?

Engin Oktay: Bunu global çapta değerlendirmek lazım. Gemi inşa sanayisine baktığımızda Çin’de bin tane tersane kapanmış. Rekabet edemez hale gelmişler. Çin’in sipariş almada zorlandığı noktada biz de zorlanabiliriz. Avrupa’ya yakın olmamız bir fırsattır. Birçok tersanede feribot projesi var. Standartlarımızı oldukça arttırdık. Kaliteyi yakalandığınızda ve fiyat avantajları da olunca Norveç tersanelerine göre bir avantajımız var. Uzakdoğu ya görede lokasyon ve kalite avantajımız var. Biz Tersan olarak kaliteyi artırmış bulunuyoruz. Şimdi Norveç’te bir müşteri gelse bir çok tersanenin arasında bizim adımızı görürse bizi tercih eder. Marka olmayı başardık diyebilirz.

SeaNews: Norveç’ten ne tür işler alıyorsunuz?

Engin Oktay: Şu an da 3 önemli sektör var orada. Balıkçılık, offsohore ve feribot. Feribot oldukça popüler hale geldi ama biz henüz feribot yapmadık. Şu an devam eden ve çalıştığımız projeler genelde offshore ve balıkçılık projeleri.

SeaNews: Çok yakın bir fuar va Norshipping fuar, Fuardan beklentileriniz neler?

Engin Oktay: Norveç te ki fuarlar çok verimli geçiyor. Çünkü orada fuara gelenler genelde müşteri odaklı oluyor. Standınıza gelen müşterilerin adedi  gezicilere baktığınızda daha fazla. Norshipping daha global, orada kontrat imzalama imkanınız oluyor.

SeaNews: Dergimizi nasıl buluyorsunuz?

Engin Oktay: İlginç ve değerli haberler oluyor. Fırsat oldukça takip ediyorum.

SeaNews: Zaman ayırdığınız için teşekkürler…

Editör: TE Bilişim