SeaNews Dergisi,Turgut Aydın Holding bünyesinde kurulan AYSHIPS/ Aydın Deniz İşletmeciliği Genel Müdürü Mühendis Gürhan Burak Alkoç ile gündemi, AYSHIP'teki gelişmeleri içeren bir söyleşi gerçekleştirdi. Derginin önceki ay yayınlanan sayısında yer alan röportajı sizlerle paylaşıyoruz. 

“Büyük Kuruluşlara Güven Sağlıyoruz”
Turgut Aydın Holding bünyesinde kurulan Aydın Deniz İşletmeciliği, AYSHIPS'in Genel Müdürü olan Gürhan Burak Alkoç ile genel değerlendirme yaparak keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

-2016 ortalarına geldiğimiz bu günlerde yeni kurulan bir şirket olan AYSHIPS’te bu zamana kadar şirketiniz ve denizcilikle ilgili gelişen olayları nasıl değerlendiriyorsunuz?
 Geçen süreçte zamanı iyi değerlendirdiğimizi düşünüyorum. Göreve başladığımdan bu yana ekibimizi kurduk. Büyüme planı çerçevesinde yeni arkadaşları da ekibe dahil ettik.
Bildiğiniz gibi denizcilik piyasalarında dalgalanmalar halen devam etmekte. Geçen sene kötü olarak nitelendirilen bir market olmasına karşın bu yıl dökme yük navlunları aynı dönemdeki navlunların altında seyretmektedir. Şu anda supramax ve ultramax yeni nesil gemilerde 8000 dolar civarı kazancı ‘’over-index’’ ile beraber yakalamak mümkün. Tabi bizim ilk hedefimiz gemi işletmeciliği (ship management) tarafını kurup geliştirmekti ve bunu hayata geçirdik. Aynı zamanda planlarımızdan biri diğeri ise  AYSHIPS’i uluslararası platformlarda tanıtmak, bilinirliliğini artırmak, aktivitelerini bizi tanıyan dostlarımıza ve kuruluşlara anlatmaktı ki bunu başardığımızı düşünüyorum.
Bunların yanı sıra yine başka büyük bir holdingle beraber hem ticaret hem teknik olarak yaptığımız işler çerçevesinde iki tane gemiyi işletmemize aldık. Şu anda yeni inşalar dahil olmak üzere teknik işletmemiz altında 7 gemi oldu. Yeni inşaların sac kesimleri önümüzdeki ay yapılacak. Ayrıca yurtdışındaki birkaç armatörlük firması ve fon kuruluşları ile görüşmelerimiz devam etmekte olup iş birlikteliğimiz olumlu sonuçlandığı takdirde işletmemize 7 gemi daha katılacaktır. Singapur’daki bağlantılı olduğumuz armatörlük firması Susesea Holdings Pte. Ltd. le de ortak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Şu an itibariyle Susesea ofisinde Sinpapur’da 4 kişi görev yapmaktadır. Susesea armatörlük firması ayrıca kiralama hizmetleri de vermektedir ve 4 geminin kiralama işleri bu ofis tarafından yürütülmektedir. Bu sayının artırılması ve yaz sonu itibariyle Susesea İngiltere ofisinin açılması hedeflenmektedir. 

Foto: AYSHİPS Ekip

 -Hedeflerinizi “zor şartlara rağmen” gerçekleştiriyorsunuz diyebilir miyiz? 
İş planlamamızdaki hedeflerimize ulaştığımızı söyleyebilirim. Şu anda denizcilik tarafıyla ilişkili holding bünyesinde ithalat ve ihracat birimi kurulması gündemdedir. Bu departmanda ekibe dahil olacak arkadaşlarla zaman içerisinde genişletilecektir.
Eğitim konusuna verdiğimiz titizlik ve şirket politikamız gereği kalite standartlarına yönelik Class kurulusundan ISO belgemizi aldık. İleride farklı gemi tiplerini de işletmemize kazandırmayı planlıyoruz.

-Turgut Aydın Holding gidişattan, denizcilik piyasasına girmiş olmaktan memnun mu?
 Şirket sahipleri zaten Karadenizli insanlar. Denizcilik ruhunda var. Denizciliğe uzun vadeli olarak bakıyorlar. Zaten bu işe kısa vadeli olarak bakmıyorlar. Bu işin pozitif olacağı görüşündeler. Bunun yanı sıra bizim gemi işletmeciliği tarafımız biraz ön plana çıktı. Çünkü kararlı ve titiz bir işletme örneği sergiliyoruz. Kararlı ve titiz bir işletmecilik anlayışıyla running coastları oldukça aşağı çektik. Bunu yurtdışından duyan yabancı armatörler veya bazı kuruluşlar denizciliğe girmek isteyen fonlar var. Bunlar gemi alıp AYHSHIPS’in işletmesini yapmasını belirli bir vadede istiyorlar. Böyle görüşmelerimiz oluyor. Örneğin Eylül ayı içerisinde 5 gemi teknik işletmeye alabiliriz. Yine yabancı bir armatörün 2 gemisinin teknik menagementini yapabiliriz. Böyle talepler gelince biz de bu piyasa koşullarında cash mobil income olsun diye bunları da değerlendiriyoruz. Bu gelişmeler olduğu sürece ekibimize yeni takviyeler yapacağız.

-Kişisel olarak Ayships’i nasıl değerlendiriyorsunuz?
Memnun olduğumu söyleyebilirim. Çünkü burada hakikaten bir aile ortamı oluşturduk. Kurduğumuz ekipteki arkadaşların her biri kendi alanlarında son derece tecrübeli ve yaptıkları işe değer katan uyumlu kişiler. 1 yıl içerisinde çalışmalarımız ve aldığımız kararların neticesinde şirket sahiplerin desteklerini sürekli hissettiğimizi söyleyebiliriz. Her ay düzenlediğimiz YK toplantılarında denizcilikle ilgili etraflıca değerlendirmeler yaparak yol haritamızı çizmekteyiz.

-AYSHIPS olarak yapmış olduğunuz çeşitli sponsorluklar ve burslar hakkında bilgi verir misiniz?
Denizcilik camiası içerisinde elimizden geldiği kadar vakıfları, okulları desteklemeye çalışıyoruz. Diğer taraftan bildiğiniz gibi açık deniz stajı da öğrenciler için önemli bir sorun teşkil etmekte. Biz bu süreçte kısa staj dahil olmak üzere ofisimizde ve işletmemizdeki gemilerde 20 stajyeri istihdam ettik.  Bu konuda kendi öğrencilik dönemimizde yaşadığımız sorunları göz önüne alarak şirketimize başvuran öğrencilerin staj planlamalarında elimizden geldiğince destek olmaya gayret ediyoruz.
Sponsorluk ve burs konularında bundan sonrada azami özeni göstermeye devam edeceğiz. Yıllardır bu camia içerisinde görev yapan biri olarak Ayships çatısı altında benim ve çalışma arkadaşlarımın bir araya gelmesi sebebiyle şirketimiz kısa sürede tanındı. Ayships olarak denizcilikle ilgili organizasyonlarda mümkün olduğunca yer almaya çalışıyoruz. Ayrıca üniversite öğrencileri ile daha sık bir araya gelebilmek adına önümüzdeki sene haftada üç saatlik meslek dersine girmeyi düşünüyoruz.

-Denizci bir Başbakan ve denizci bir Bakanımızın olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektörde nasıl bir beklenti ve ivme oluşacaktır?
Bu konu ülke denizciliğimizin gelişmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Gemi inşa mühendisi bir Bakanımızın olması ve denizci bir Başbakanımızın olmasının önemli bir avantaj olduğuna inanıyorum ve bu durum ülke denizciliğinin ivmelenmesinde katkı sağlayacaktır. Denizcilerin ve şirketlerin sorunlarının daha iyi anlaşabileceğini ve sıkıntılarının çözümünün hızlandırılabileceğini düşünüyorum.

-Sizce; denizcilere ve denizcilik sektörüne başka ne tür destek olunabilir?
Filoya ve dünya piyasalarındaki gelişmelere, ihtiyaçlara göre istatiksel analizler ve çalışmalar yapılarak uygun projelerle destek alınıp gemi inşaatı, boğazların verimli kullanımı ve denizciliğin canlanması sağlanabilir.  Doğru gemi ile doğru gemi inşasında sanayi canlandırılabilir. Talepleri gerçekleştirme noktasında sektör biraz çalışabilir. Bir proje oluşturulup destek alınmaya gidilebilir. Çünkü hazır bir proje ile gittiğiniz zaman kendinizi ifade etmeniz, anlaşılması, süreçten geçmesi hızlı olabilir. Örneğin ulaştırma ve kara yollarında projeler ile gidilip ciddi destekleme alınıyor. Denizcilik içinde inşallah aynı şeyler gerçekleşir. Aslında bunun içinde birçok sivil toplum kuruluşu ve oda var. Bununla ilgili de çalışmalar yapılıyor. Ben o açıdan aslında bilgi paylaşımı açısından Türkiye’de iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. Birçok gemi inşa veya diğer denizcilik ile ilgili sivil toplum örgütleri mevcut. Bunlarla çok ciddi toplantılar oluyor. Sektörde öncülük yapılıyor. İnşallah bunların yeni kabine ile buluşturulup, projelerle beraber daha iyi şeyler yapılır.
Teşekkürler…
Editör: TE Bilişim