Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın ekonomik ortaklık için gerçekleştirdikleri ve ülkelerin baş harflerinden yola çıkılarak (BRICS) olarak adlandırılan birliğin Güney Afrika zirvesinde Rusya ile Güney Afrika geniş bir ticaret anlaşması gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda, birliğe üye ülkeler aralarında birçok alanda işbirliği ve ticaret ortaklıklarına dair anlaşmalar imzaladı. En büyük anlaşmayı ise Rusya ile Güney Afrika imzaladı.

Rusya Tarım Bankası Genel Müdürü Dmitry Patrushev, gerçekleşen zirvede Güney Afrika ile birçok önemli anlaşmanın yapıldığını söyleyerek, “Rus balık ürünleri konusunda yaptığımız anlaşma çerçevesinde Güney Afrika’dan sağlık ve akreditasyon onayını beklemekteyiz. Yapılan diğer anlaşmalarda tarım, hayvancılık, bitki yetiştiriciliği, bitki sağlığı, eğitim ve birçok yatırım alanlarında anlaşmalar yaptık” dedi.

Rusya ile Güney Afrika arasında 2017 yılında ticaret hacmi yüzde 25 oranında artmıştı. Rusya, Güney Afrika’ya buğday ithalatında da lider konumda bulunuyor. Güney Afrika’nın buğday ihracatının yüzde 30’nu Rusya oluşturuyor.
Kaynak: iha