Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Mogan Gölü Dip Çamuru Temizlemesi Projesi’sine ilişkin olarak, “Burada yapacağımız iş bu büyüklükte, yapılan tek iş. Avrupa’nın en büyük işi. Dünyanın da ikinci büyük işi” dedi.

Mogan Gölü Dip Çamuru Temizlemesi Projesi’nin büyüklüğüne dikkat çeken Bakan Özhaseki "Mogan Gölü, Gölbaşı için büyük bir nimet bugün. 30 yılın getirdiği kirlilik bir sıkıntıya dönüşmüş. Şimdi onları temizliyoruz. 15 Temmuz’da Mogan için ‘Mavi Adım’ protokolü imzaladık. Ulaştırma bakanlığımız ile bir sözleşme imzaladık. Çünkü en büyük gemi filosu Ulaştırma Bakanlığımızda ve bu işleri yapabilecek de müthiş bir kabiliyetleri var. Burada yapacağımız iş bu büyüklükte, yapılan tek iş. Avrupa’nın en büyük işi. Dünyanın da ikinci büyük işi olarak önümüzde duruyor” diye konuştu.

İhale bedelinin 63 milyon lira olduğunu kaydeden Özhaseki, “Gölün yüzeyi 6 kilometrekare, yüzde 60’ı kirli olarak görünüyor. 3,7 kilometrelik bir alanda kirlilik var. Tabanda. 50 santimetre yüksekliğinde de bir çamur oluşmuş. Kirliliği gölün tabanından sıyırıp ekipmanlarla 2 kilometre kadar taşımamız söz konusu. Taşıdığımız bu çamurları belirli kumaşların içerisinde tutarak süzülmesini sağlıyoruz. Artan o çamurlu birikimi de toprakla karıştırıp daha sonra bitkisel toprak olarak kullanıyoruz. Görsel kirlilik olmadığı gibi, dışarıya da salgılanacak bir kirlilik bulunmamaktadır. Sazlık alanı olduğu gibi koruyoruz. Flöre ve faunasını da muhafaza ediyoruz. İhale bedeli 63 milyon lira. İhaleyi alan kurumumuz bakanlığımız. 4 gemi ile işe başlanıyor. 1 yıl sonra inşallah buradaki çalışmalar bitmiş olacak” şeklinde konuştu.

Türkiye’de 16 adet özel çevre koruma bölgesi olduğunu söyleyen Özhaseki, “Akdeniz kıyılarında deniz kaplumbağaları, Egeye doğru Akdeniz fokları var, karetta karettelar, Tuz Gölünde flamingolarımız, Gölbaşı’nda ise sevgi çiçeği var. Özel olarak korunması gereken alanlar. Buraları biz koruyoruz. Çevre alanında yapmaya çalıştığımız şey korumacılıktır. Çevreyi bir emanet olarak görüyoruz. Emaneti ne kadar korursak o kadar mutlu yaşarız. Mogan Gölü de Gölbaşı için önemli. Yaz aylarında burası serinlik veriyor. Aşırı bir kış da yaşanmıyor. Burayı koruduğumuz zaman Ankara’nın bu zenginliği devam etmiş olacak” açıklamasında bulundu.
Kaynak: iha