Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Osmanlı Mahallesi Projesi kapsamında yıkım çalışmalarını başlattı.

Kars’ın taht düzünde hayat geçirilecek proje kapsamında Kale’nin eteklerinde ikişer katlı Osmanlı evleri yapılacak. Tarihi dokuya şekilde hayata geçirilecek proje, gerek inanç turizmi ve gerekse kültür turizmi adına Kars’a önemli katkılar sağlayacak.

Kars Vali Rahmi Doğan, Milletvekili Selahattin Beyribey, Özel İdare Genel Sekreteri Erdinç Dolu ve İl Başkanı Adem Çalkın ile birlikte bölgeye gelen Bakan Ahmet Arslan, burada yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, “Tarih kenti, kültür kenti, özellikle inanç ve turizm anlamında birçok sahip olan Gazi Kars’tayız. Kars Kalesi hepinizin malumu bin yıla aşkın tarihi olan ve ülkemizde ayakta duran çok nadir eserlerden biri. Sadece kale değil, kalenin içindeki Kaleiçi semti sur içi kısmında da özellikle tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarmak üzere, burada ki tarihi yapılan gün yüzüne çıkarılması adına, burada daha sonra yapılmış olan yapılaşmalarla ilgili biz yaklaşık 15 milyon bir bedel ödemesiyle kamulaştırma sağladık. Buradaki bütün binalar yıkılacak. Keleiçi’nin hemen altı başta olmak üzere Evliya Cami, Kümbet Cami, Ulu Cami ve en sonunda Beylerbeyi Sarayı’nın da ortaya çıkacağı bir çalışma başlatıyoruz” dedi.

Devamında bulunduğumuz mahalde geçmişte, tarihte hep iki katlı Osmanlı evleri varmış ve o kültüre uygun olarak burada inşallah iki katlı Osmanlı evleri yapacağız diyen Arslan, “Hem insanlarımızın burada kültürüne yaşatması, değerini yaşatması adına evler olacak. Müstakil evler olacak. Ayrıca bir Osmanlı pazarı dediğimiz, yine bir bina olacak o da tarihi dokuya uygun, Kars’ın ürünlerinin satıldığı, turistin, gelen misafirlerin ağırlanabileceği, dinlene bilecekleri mekanların olduğu bir alan oluşturmuş olacağız. Ayrıca malumunuz Beylerbeyi Sarayı’nın önünde Harakani okulu vardı. Okul tarihi dokunun içerisinde doğrusu bir hançer gibi duruyordu. Onu da yıktık. Onun yerine şehir içerisine bir okul yaptık. Eğitim- öğretim orada veriliyor. Beylerbeyi Sarayı’nı da restore ederek ki Evliya Cami’nin etrafı özellikle Kümbet Cami’nin bulunduğu yer, Ulu Cami’nin bulundu yer. Oraların hepsinin zaten restorasyon çalımlarını başlatmıştık. Yenileme çalışmaları devam ediyor” diye konuştu.

Bu alanda da Osmanlı Mahallesi adı altında kültürümüze uygun, tarihi dokuya uygun, evleri yaparak inşallah marka kent Kars’ı geçmişine uygun, birikimine uygun bir şekilde gelen misafirlerimizin görmesi anlamında hizmete buradaki mahalleleri sunmuş olacaklarını ifade eden Bakan Arslan, “Çok teşekkür ediyoruz, tabi ki biz Ankara’da bakanlıklar nezdinde, milletvekilimizle gayret gösteriyoruz. Ama burada valimiz sağ olsun, ekibiyle birlikte olağanüstü bir gayretle bu işe sahip çıkıyor. İnşallah böylece Kars zaten birçok değere sahip ama değerlerinin bir kısmının gün yüzüne çıktığı bir dönemi yaşamış olacak. İnşallah hem ilimiz için, hem hemşehrilerimiz için iyi bir çalışma olacak. Daha da önemlisi tarih kenti Kars’a görmek adına gelmek isteyen misafirlerimizde tarihi dokuya uygun, çok güzel bir alanla karşılaşmış olacaklar. Ve çok memnun dönecekler. Gelen misafirlerimizin memnun dönmesi demek, yeni misafirlerin gelebilmesi, şehrimizin yüzünün gülmesi, esnafımızın yüzünün gülmesi anlamına geliyor. İnşallah çok güzel bir çalışma, yıkım çalışması başladı” şeklinde konuştu.

Birinci etabı geçen yıl Evliya Camii ve Kars Kalesi’nin çevresinin düzenlenmesi, aydınlatılması, Osmanlı Mahallesi ve Osmanlı Çarşısı oluşturulması ve tarihi yapıların restorasyonu projelerini kapsayan “Tarihi Dokunun Korunması ” projesi ile hayata geçirilen Osmanlı Mahallesi’nde bulunan gecekonduların da yıkımına başlandı. Yıkılan gecekonduların yerine tarihi dokuya uygun iki katlı Osmanlı Evleri yapılacak. Proje tamamlandığında bölge turizme kazandırılacak.
Kaynak: iha