Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Atina’da gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Yolcu feribotları devam edecek, guletlerle alakalı arkadaşlar çalışacaklar, çalışmanın sonucuna bağlı olarak da işlem yapacağız” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Yunanistan’ın başkenti Atina’da bulunuyor. Bakan Arslan, Bakanlığın Yunan adalarına sefer yapan Türkiye bayraklı ticari yatların limandan çıkışlarını yasaklamasının ardından Atina’ya geldi. Arslan, Yunan mevkidaşı Panagiotis Kouroumplis ile görüştü. Görüşmeden olumlu sonuçlar elde edildiği öğrenildi. Bakan Arslan görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, tedbir amaçlı bir önlem alındığını ve böyle uygulanmayacağını söyledi. Bakan Arslan açıklamasında, “Ahşap teknelerin turizm amaçlı taşımalarına gelince de teknik heyetlerimiz önümüzdeki hafta Türkiye’de bir araya gelecekler. Bununla ilgili gerekli alt yapı hazırlığını yapıp amacımız problemi ortadan kaldırmak. Biliyoruz ki hem ülkemiz insanı hem Yunanistan’daki adalarda yaşayanlar insanlar bundan ekonomik olarak da yararlanıyorlar. İki ülkenin ticaretinin, turizminin geliştirilmesi adına da güzel bir iş birliği, onu da devam ettirmek istiyoruz. Ancak onu teknik ekipler gerekli çalışmayı yapacaklar, mevzuatsal olarak prosedürü uygun hale getirecekler ve biz de iki bakan olarak bunu çözmüş olacağız” dedi. Paris moU anlaşmasının gündeme getirildiğini kaydeden Bakan Arslan, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Tutuklanan gemilerle alakalı itirazlar var, bu itirazlar tekrar değerlendirilecek ama ahşap teknelerle bundan sonra Türkiye’nin beyaz bayrağını tehlikeye atmamak adına bir süre daha bu uygulama, teknik ekipler çalışmaya yapıncaya kadar devam edecek. Onu riske etme şansımız yok. Bizim için beyaz bayrak çok önemli. Elbetteki iki ülke ilişkileri önemli. Ticareti, ekonomisi önemli. Ancak beyaz bayrak sadece Türkiye-Yunanistan arasında uygulanan bir mevzu değil. Bütün dünyadaki teknelerimizin muhatap olacakları muamelenin belirleyicisi olan prestij göstergesi. Beyaz bayrak ülkesiyken en üst prestij seviyesinde karşılık buluyorken, onu riske etme şansımız yok.”

“Yolcu feribotları devam edecek”

Türkiye’den teknelerin turist getirmeye devam edip etmeyeceklerine ilişkin soruyu yanıtlayan Bakan Arslan, “Yolcu feribotları devam edecek, guletlerle alakalı arkadaşlar çalışacaklar, çalışmanın sonucuna bağlı olarak da işlem yapacağız. Değerli Bakanımızın geçmiş uygulamaları da bugünkü uygulamaları da iyi niyetini sonuna kadar ortaya koyuyor” dedi.

Kaynak: iha